Main menu

header

de Dana Purgaru

Gonoreea ar putea deveni mai rea decât SIDA

O tulpină a gonoreei, rezistentă la antibiotice, pare să aibă efecte la fel de devastatoare precum SIDA. Deşi aproape 30 de milioane de persoane au murit din cauza SIDA, oamenii de ştiinţă consideră că efectele bacteriei gonoreea, ce se transmite pe cale sexuală, sunt mai directe. „Contractarea gonoreei din această tulpină ar putea cauza şoc septic şi moarte în doar câteva zile. Este foarte periculoasă”, a declarat Alan Christianson, doctor specializat în naturopatie. Această tulpină de gonoree, HO41, a fost descoperită în urmă cu doi ani, în Japonia.

S-a creat urechea bionică

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Princeton, SUA, au folosit o imprimantă 3D, nanoparticule de argint şi culturi de celule pentru a crea o ureche bionică capabilă să perceapă sunetele mai bine decât urechea umană, ce ar putea ajuta în viitor la refacerea sau îmbunătăţirea auzului. Deşi crearea de ţesuturi vii printate cu ajutorul imprimantelor 3D nu mai reprezintă o noutate, este pentru prima dată când se realizează un organ complet funcţional, dotat cu sistem electronic integrat.

Un nou virus mortal face ravagii în Asia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat asupra pericolului ca o nouă tulpină de gripă aviară să se răspândească în mai multe ţări. În China, 100 de persoane s-au contaminat cu tulpina virusului H7N9, iar 22 au murit. Oamenii de ştiinţă speculează că noul virus ar fi rezistent chiar şi la antibiotice şi că este posibil ca acest tip de gripă să se transmită de la un om la altul, nu de la păsări.

Lipsa de odihnă poate afecta fertilitatea bărbaţilor

Problemele legate de somn pot duce la micşorarea testiculelor şi la o cantitate scăzută de spermatozoizi, potrivit unui studiu efectuat recent în Danemarca. Dintre cei aproape 1.000 de bărbaţi cu vârsta în jur de 20 de ani s-a constatat că aceia care se culcau târziu, se trezeau de multe ori în timpul nopţii sau adormeau greu seara aveau concentraţii de spermatozoizi cu 25% mai mici decât cei care nu aveau probleme cu somnul. De asemenea, cei care nu se odihneau bine aveau testiculele semnificativ mai mici.

Praful de la metrou e nociv

Un nou studiu sugerează că transportul cu metroul îi poate expune pe călători la un risc major cauzat de praful ultrafin creat de oţelul trenurilor în mişcare. Acesta conţine particule atât de mici, încât penetrează mai uşor şi mai adânc plămânii decât particulele mari ce se găsesc de regulă în mediu. Particulele ultrafine se pot infiltra în stratul superior al ţesutului pulmonar şi pot intra în fluxul sangvin, de unde pot ajunge în creier, rinichi sau ficat.