Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Când suntem nefericiţi, primul lucru pe care suntem tentaţi să îl facem este să ne găsim alinarea în ciocolată şi prăjituri. Din păcate, puţină lume ştie că există alimente ce pot induce şi menţine starea de fericire, şi că nu e necesar să se facă excese, ci doar să se aleagă cu grijă produsele necesare corpului şi psihicului în momentul respectiv. Iată, aşadar, câteva alimente sănătoase care ne pot face fericiţi.

Conţin o substanţă care îmbunătăţeşte starea de spirit
Acizii graşi Omega 3, fibrele alimentare, acidul folic, magneziul şi vitaminele B12 şi D sunt menţionate de cercetători ca fiind capabile să combată depresiile, anxietatea, insomniile sau chiar coşmarurile copiilor. Aşadar, pentru a fi tot timpul optimişti nu trebuie să vă lipsească din meniul zilnic peştele oceanic, sardinele şi cerealele (ovăz, grâu încolţit, pâine din graham). Dintre legume, cele mai indicate sunt: spanacul, seminţele de soia, fasolea, varza şi conopida; iar dintre fructe: bananele şi fructele de pădure. Bananele conţin triptofan, o substanţă pe care corpul nostru o transformă în serotonină - substanţă care ne îmbunătăţeşte starea de spirit şi ne face să ne simţim mai fericiţi.

Carbohidraţii induc starea de bine
Deşi cele mai multe dintre alimentele fericirii sunt bogate şi în calorii, nu trebuie să le evităm. Mâncarea bogată în carbohidraţi induce un sentiment de calm, de linişte şi mulţumire, deoarece creşte producţia de serotonină de la nivelul creierului. Carnea de curcan reuşeşte şi ea să stimuleze buna dispoziţie, întrucât conţine mult triptofan, ce oferă o stare de bine. Bogat în acizi graşi Omega 3, somonul stabilizează tensiunea arterială şi contribuie la scăderea trigliceridelor - ce au rol important în prevenirea afecţiunilor cardiace şi a anumitor forme de cancer.

Nucile, excelentă sursă de acid alfa linoleic
Dovleacul este, de asemenea, un produs indicat, el fiind recomandat şi celor care au probleme intestinale.
Sfecla de zahăr este bogată în uridină - care nu prea se regăseşte în alimentele consumate în mod curent. Cel mai bine e să fie consumată proaspătă.
Şi nucile sunt o soluţie bună pentru a reda zâmbetul. Ele sunt o excelentă sursă de acid alfa linoleic, ce face parte din clasa acizilor graşi Omega 3. În plus, studiile arată că un consum de minimum două grame de acid alfalinoleic pe zi protejează inima şi previne afecţiunile cardiace.

Atenţie! Ciocolata este cel mai cunoscut antidepresiv natural, însă trebuie să fiţi foarte atenţi la cantităţi. Din punct de vedere energetic, o tabletă de ciocolată obişnuită de 100 g reprezintă echivalentul a trei linguri cu ulei.