Main menu

header

10-07-1de Cătălina Tăgârţă

- Numărul de persoane care suferă de probleme respiratorii este îngrijorător

Numărul real al persoanelor cu afecţiuni respiratorii a fost până recent doar aproximat, deoarece nu s-a efectuat niciun studiu care să cuprindă cifre reprezentative la nivel naţional. Conform primei cercetări în acest domeniu, bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) are o prevalenţă de 8,13% în rândul populaţiei generale din România.

„51% din populaţia de peste 40 de ani, identificată ca fiind «la risc»”
Pentru prima dată în România, profesor doctor Florin Mihălţan prezintă în cartea sa, „Studiul de prevalenţă BPOC în România”, informaţii complete despre una dintre cele trei boli care vor afecta mortal populaţia globului. „Studiul constituie o premieră în ţara noastră atât datorită acoperirii naţionale, cât şi a completării datelor culese pe bază de chestionar cu evaluarea spirometrică a subiecţilor”, a subliniat doctor Dana Fărcăşanu, director executiv al Centrului pentru Politici şi Servicii de Sănătate. Studiul a fost realizat în perioada iulie-august 2011, pe un eşantion de 9.639 de persoane. „Populaţia- ţintă a fost reprezentată de adulţi de peste 40 de ani. Dintre aceştia, declarativ, 33% fumau, 30% prezentau dispnee de efort, 19% acuzau dispnee nocturnă, 18% aveau wheezing, 17% aveau tuse cu expectoraţie minimum trei luni pe an din doi ani consecutiv, 15% acuzau sufocare, 10% făceau un tratament pentru probleme respiratorii şi 9% au declarat un diagnostic anterior de boli respiratorii. În total, 51% din populaţia de peste 40 de ani a fost identificată ca fiind «la risc» de BPOC”, a afirmat şi Florin Mihălţan. Totodată, diagnosticul de BPOC a fost evidenţiat la 16% dintre cazuri, cu o proporţie semnificativ mai mare la bărbaţi (25%, faţă de 7% la femei).

Spirometria trebuie asociată examinărilor anuale
Rezultatele studiului sugerează că numai chestionarul de screening nu este suficient în identificarea de prezumţie a persoanelor cu BPOC şi că spirometria trebuie asociată, cel puţin uneori, examinărilor anuale de rutină a stării de sănătate în rândul populaţiei de peste 40 de ani. Spirometrii gratuite pot fi efectuate în toată ţara până la finalul anului, cu programare telefonică prealabilă. Lista completă a centrelor înscrise în program poate fi găsită pe site-ul www.invingeastmul.ro. Potrivit specialiştilor în domeniu, spirometria este criteriu de bază, standardul de aur în diagnosticarea bronşică.

Circa 60% dintre cazuri provin din fumători
O altă noutate adusă de acest studiu este că fumatul pasiv e aproape la fel de nociv ca şi cel activ. Dintre persoanele incluse în program, 55% au declarat că fumaseră cel puţin un an din viaţă, 37% că au fost expuse la fum aproape zilnic în ultimele 12 luni, iar 45% că au fost expuse la fum în copilărie. „Prevalenţa fumatului a scăzut pe măsură ce a crescut vârsta, deci cohortele mai tinere fumează mai mult decât vârstnicii... Pe de altă parte, eu am mai atras atenţia asupra faptului că bătălia din fumatul activ se duce înspre cel pasiv. Ca să nu mai vorbim despre faptul că oamenii încă nu înţeleg că se pot îmbolnăvi şi din cauza sursei de încălzire sau prin modul în care-şi prepară mâncarea, cu foc de lemn, de cărbune. Circa 60% dintre cazurile de BPOC provin din zona fumatului”, a mai adăugat profesorul Mihălţan.

• Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), BPOC va deveni a treia cauză majoră de mortalitate până în 2030