Main menu

header

de Gabriela Militaru

- Cea mai invidiată actriţă din lume, la un pas de o boală gravă

Visul ascuns al oricărei femei este de a fi măcar pentru o zi în pielea Angelinei Jolie. Frumoasă, inteligentă şi cu o viaţă de familie perfectă, actriţa în vârstă de 37 de ani părea să aibă o existenţă lipsită de evenimente neplăcute. Şi totuşi, grijile nu au ocolit-o nici pe ea. Recent, actriţa a mărturisit că anul acesta a fost supusă unei operaţii de dublă mastectomie. Într-un editorial pentru New York Times, ea a recunoscut că a luat această decizie pentru a diminua riscul de cancer la sân cu care a fost diagnosticată.

Riscul apariţiei cancerului era foarte ridicat
După ce mama sa a murit la vârsta de 56 de ani răpusă de cancer, Angelina Jolie a decis de curând să facă investigaţiile necesare pentru a determina dacă este la rândul său purtătoarea unei gene periculoase. În urma investigaţiilor, actriţa a aflat că este purtătoarea genei BRCA1, răspunzătoare de creşterea riscului apariţiei cancerului la sân şi a celui ovarian. Doctorii au estimat că Angelina avea 87% şanse ca pe viitor să fie diagnosticată cu cancer la sân. Posibilitatea ca actriţa să dezvolte şi cancer ovarian era de 50%. „Doar o parte dintre cazurile de cancer la sân apar ca urmare a unei mutaţii ale unei gene moştenite. Persoanele cu genă BRCA1 deficitară au, în medie, o şansă de 65% să dezvolte cancerul”, a explicat actriţa.

Procesul medical a durat nouă săptămâni
După primirea diagnosticului, Angelina Jolie a decis că era momentul să acţioneze şi să încerce să minimizeze pe cât posibil riscul apariţiei cancerului. „Am luat hotărârea de a urma o dublă mastectomie preventivă. Am început cu sânii, pentru că acolo riscul era mai ridicat decât la nivel ovarian, unde operaţia este mai complexă”, a explicat actriţa.
Procesul a început la 2 februarie 2013 cu o procedură la sâni prin care se elimină boala care se află în spatele mamelonului, aducând în acelaşi timp o cantitate mai mare de sânge în zonă. „Întregul proces a fost dureros şi mi-a provocat numeroase vânătăi, dar a crescut semnificativ şansele de a-mi salva mamelonul”, a explicat Angelina pentru New York Times. Două săptămâni mai târziu, actriţa a fost supusă operaţiei propriu-zise de opt ore prin care ţesutul mamar a fost înlăturat şi înlocuit temporar. Experienţa operaţiei a fost destul de tulburătoare pentru Angelina. „M-am trezit cu tuburi de drenare la sâni. Tot procesul a semănat cu un film SF, dar după numai câteva zile mi-am putut relua viaţa în mod normal”, a mărturisit actriţa. Pe parcursul procesului etapizat, actriţa fost văzută de nenumărate ori în public alături de familia sa sau participând la întâlniri oficiale.
După nouă săptămâni, întregul proces de mastectomie a fost completat prin reconstrucţia sânilor cu ajutorul unui implant mamar.

Operaţia a fost un succes
Întregul proces de înlăturare a riscului de apariţie a cancerului a durat trei luni, timp în care Angelina Jolie a preferat să păstreze secretul operaţiei. De aceea ea şi-a continuat proiectele în care era implicată fără a lăsa nicio urmă de suspiciune cu privire la starea sănătăţii sale.
La 27 aprilie, când medicii au anunţat-o că operaţia a fost un succes, actriţa a putut să se bucure pe deplin de rezultate. „Din fericire, această procedură a avansat foarte mult în ultimii ani, iar rezultatele sunt minunate”, a spus ea la finalul procesului. În urma operaţiei, posibilitatea ca Angelina să dezvolte cancer la sân au scăzut îmbucurător, de la 87% la 5%. „Acum le pot spune liniştită copiilor mei că nu mă vor pierde din cauza cancerului la sân”, a scris ea.

„Învăţaţi din experienţa mea!”
În editorialul intitulat „Decizia mea medicală”, Angelina Jolie a mărturisit că a luat hotărârea de a împărtăşi experienţa sa pentru a le ajuta pe alte femei aflate într-o situaţie similară. „Cancerul este încă un cuvânt care le produce oamenilor mare teamă, inducându-le sentimentul de neputinţă. Din fericire, în zilele noastre este posibil ca, prin intermediul unui simplu test de sânge, să aflii dacă eşti supusă riscului de cancer la sân sau ovarian. De asemenea, avem resursele necesare pentru a acţiona”, a spus ea.
Actriţa a ţinut să scrie articolul pentru a le asigura pe femei că, indiferent de situaţie, ele pot alege dintre mai multe opţiuni şi că se pot salva. Singurul lucru pe care ele trebuie să îl facă este să se informeze şi să consulte specialişti în domeniu, care le pot furniza datele necesare şi le pot îndruma să ia o decizie corectă. „Am aflat că există mulţi medici care preferă să pună la dispoziţia pacientelor alternative pentru operaţie. Personal, voi face public procedura pe care am urmat-o şi sper să le fie utilă cât mai multor femei”, a mai spus ea.
Angelina a continuat, motivând gestul de a nu ţine ascunsă experienţa sa prin aceea că glasul său ar putea fi auzit de femei care nu ştiu că ar putea trăi şi în prezent cu riscul cancerului. „Sper ca toate aceste femei să găsească curajul de a-şi face testele de sânge şi, în caz de risc, să ia deciziile cele mai bune”, a mai scris ea.

Familia i-a fost alături

Încă de la începutul editorialului ei, Angelia Jolie a ţinut să reamintească faptul că mama sa s-a stins în urma unei îndelungate lupte cu cancerul. Din nefericire, doar unul dintre cei şase copii ai actriţei a putut să-şi cunoască bunica înainte ca aceasta să decedeze. Angelia s-a văzut nevoită să le explice celorlalţi copii ce s-a întâmplat cu „mama lui mami” şi să-i asigure că acel lucru nu se va întâmpla şi cu ea. „După operaţie, copiii au putut să-mi vadă cicatricele, dar, în afară de acestea, pentru ei sunt şi voi fi în continuare mama lor”, a spus actriţa. Ea a adăugat că pe toată perioada procesului de mastectomie a simţit sprijinul copiilor şi al logodnicului său, Brad Pitt. Angelina a precizat că actorul, care îi este partener de viaţă din 2005, i-a fost alături în permanenţă, fapt pentru care se simte o femeie norocoasă. „Brad a fost alături de mine pe tot parcursul operaţiei. În ciuda momentului dificil, împreună am găsit puterea de a râde. Am ştiut că făceam ceea ce trebuia pentru familia noastră şi că asta ne va aduce mai aproape. Şi aşa a fost”, a scris cu emoţie actriţa.

„Din fericire, această procedură a avansat foarte mult în ultimii ani, iar rezultatele sunt minunate. Acum le pot spune liniştită copiilor mei că nu mă vor pierde din cauza cancerului la sân“

Statisticile ar trebui să ne responsabilizeze

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul la sân ucide anual 458.000 de persoane. Dintre acestea, cele mai multe trăiesc în ţări sărace, unde accesul la informaţie şi la ajutor medical este, în unele cazuri, inexistent. După cum a precizat Angelina Jolie, testele de sânge şi tratamentele preventive menite să salveze vieţi ar trebui să devină o prioritate, indiferent de zona de rezidenţă. Din nefericire, faptul că numai testele de sânge pentru genele răspunzătoare de cancer costă peste câteva mii de dolari în SUA face ca acest lucru să devină un obstacol pentru cei mai mulţi.