Main menu

header

de Daniela Anton

Un virus din salivă, ce se transmite doar prin sărut, se poate solda cu o boală infecţioasă care vă va ţine la pat, cu dureri de cap, febră, dar şi cu scăderea imunităţii pe viaţă. Aceeaşi neplăcere poate da peste dumneavoastră şi dacă mâncaţi sau beţi după o persoană contaminată cu virusul Epstein-Barr, cel care provoacă mononucleoza, numită popular „boala sărutului”.

Se transmite şi prin vesela contaminată
Deşi nu este la fel de contagios ca virusurile care declanşează răceala sau gripa, Epstein-Barr rămâne, şi el, un virus de temut, fiindcă se transmite prin salivă şi prin mucus: în principal, prin sărut, dar şi prin veselă sau tacâmuri folosite în comun şi mai rar prin tuse. Mai mult, simptomele mononucleozei sunt extrem de înşelătoare. Trece destul timp, între patru şi şapte săptămâni, până când apar primele semne: durerile de cap, inflamarea ganglionilor de la nivelul gâtului, durerea în gât, respiraţia dificilă sau oboseala. Acestea pot fi puse uşor pe seama unei răceli oarecare, a unei faringoamigdalite. Dacă simptomele nu cedează după câteva zile de automedicaţie clasică (analgezice, antitermice, ceaiuri medicinale oferite de un farmacist), este recomandat să vă prezentaţi la doctor. Medicul vă va trimite să faceţi testul „monospot” (investigaţia clasică pentru depistarea mononucleozei).

Evitaţi contactul cu persoane a căror sănătate nu o cunoaşteţi!
Evitaţi contactul apropiat, sărutul, chiar şi cel „nevinovat”, ca simplu gest de curtoazie cu persoane a căror stare de sănătate nu o cunoaşteţi. Şi nu vă serviţi de paharul sau de tacâmurile pe care le-au folosit acestea. De asemenea, mononucleoza este una dintre infecţiile cu circulaţie intensă la grădiniţă şi la şcoală, prin obiceiul pe care îl au cei mici de a împărţi acelaşi măr ori aceeaşi sticlă cu suc. Este indicat să-i învăţaţi să renunţe la aceste gesturi.

Cătina şi măceşele sunt eficiente
Pe lângă medicaţia care combate febra şi durerile, medicul vă va recomanda măsuri generale de susţinere a organismului: repaus la pat, consumul unei cantităţi sporite de lichide, gargară cu sare şi o alimentaţie semisolidă (din cauza durerilor din gât), bogată în vitamine (legume şi fructe). De asemenea, medicina populară recomandă o serie de plante ce acţionează prin stimularea sistemului imunitar, fortifierea organismului şi regenerare tisulară. Salvia are acţiune antiinflamatorie, antimicrobiană, imunomodulatoare, regenerantă, revitalizantă, grăbeşte vindecarea şi scurtează perioada de convalescenţă.
Şi măceşele vă pot fi de ajutor. Prin conţinutul crescut de vitamina C şi substanţe biologic active cu rol regenerant, imunomodulator, tonic general.
Cătina are şi ea acţiune imunomodulatoare, revitalizantă, tonifiantă, scade perioada de convalescenţă.
Echinacea este un alt remediu. Are acţiune imunomodulatoare, antiinflamatorie şi grăbeşte vindecarea.
Puteţi folosi şi tinctura de propolis, deoarece este un puternic antibiotic antiviral şi un imunomodulator natural.

• Afectează circa 10%-20% dintre tineri, majoritatea cu vârste între 15 şi 35 de ani