Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Bolile inflamatorii intestinale (BII) sunt afecţiuni cronice ale tractului gastrointestinal, cel mai des întâlnite fiind boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică. Acestea sunt caracterizate prin perioade active - când simptomele sunt puternic resimţite de pacienţi, şi perioade de remisie a bolii - când simptomele dispar sau se manifestă la o intensitate mai mică. Conform estimărilor specialiştilor, în România numărul total al persoanelor care suferă de BII în 2013 e de cinci-zece ori mai mare comparativ cu anul 2002. Totuşi, din totalul de 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu BII la noi în ţară, doar 20% figurează în Registrele Naţionale.

Cele mai afectate sunt persoanele cu vârste între 20 şi 30 de ani
La nivel mondial, mai mult de 5 milioane de persoane sunt diagnosticate cu BII, în special cu boala Crohn şi rectocolită ulcero-hemoragică. Dintre aceştia, aproximativ 3 milioane de pacienţi trăiesc în Europa, în special în nordul Europei, însă prevalenţa bolii continuă să crească în ţările din sudul şi estul continentului. Chiar dacă afectează persoane de toate vârstele, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. În ultimii ani, incidenţa bolilor inflamatorii intestinale a crescut inclusiv la copii şi adolescenţi. „Creşterea numărului de pacienţi cu BII este legată de mai mulţi factori, printre care se numără: alimentaţia dezechilibrată, stilul de viaţă, folosirea iraţională a antibioticelor, imunizările repetate. Totuşi, unii factori declanşatori ai bolii rămân în continuare necunoscuţi, pentru că vorbim despre o boală autoimună. În acest moment, numărul persoanelor care suferă de BII este unul estimativ şi este foarte posibil ca mulţi pacienţi să fie în continuare nediagnosticaţi. Acest lucru se întâmplă pentru că simptomele şi manifestările acestor boli sunt variate şi comune cu ale altor afecţiuni - dureri abdominale, stare de oboseală, pierdere în greutate, diaree timp de zile sau săptămâni întregi”, a explicat profesor doctor Mircea Diculescu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie. Totodată, acesta susţine că, de la apariţia primelor simptome şi până la diagnosticarea finală, pacientul trece prin multiple examinări, însă mulţi fug de medic, fiindcă le este greu să admită că sunt bolnavi. „Îndemnul meu către toţi pacienţii care se regăsesc în simptomele enunţate este să se adreseze medicului specialist, pentru un diagnostic corect şi o schemă de tratament adecvată fiecăruia”, a mai avertizat specialistul.

Asociată cu apariţia unei alte afecţiuni
Conform datelor statistice, aproximativ 70% dintre pacienţii cu BII au întâmpinat dificultăţi în a-şi menţine relaţiile de prietenie sau de familie sau în a-şi face altele noi şi 43% au fost nevoiţi să îşi ajusteze activitatea la locul de muncă, lucrând cu jumătate de normă sau de acasă, conform datelor unui studiu realizat la nivel european în anul 2011. Conform aceluiaşi studiu, 83% dintre pacienţi, chiar şi în perioadele de remisie ale bolii, se simt obosiţi, slăbiţi şi îndeplinesc cu dificultate chiar şi cele mai uşoare activităţi zilnice.
BII pot fi asociate cu apariţia unor alte afecţiuni, precum cele ale ochilor, articulaţiilor sau pielii. Jumătate dintre pacienţii cu BII experimentează frecvent recidive ale bolii şi de multe ori manifestă şi alte afecţiuni intestinale. Aproximativ 53% dintre pacienţii cu boala Crohn au nevoie de spitalizare la zece ani de la diagnosticare, 30%-50% dintre pacienţi au nevoie de intervenţii chirurgicale şi până la 20% dintre aceştia necesită o a doua operaţie în cinci-zece ani.

„Schimbă viaţa din toate punctele de vedere”
În contextul Zilei Internaţionale a Bolilor Inflamatorii Intestinale, marcată anual la 19 mai, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a lansat cartea „Autografe pe curcubeu”, scrisă de patru pacienţi care suferă de BII. Cartea îşi propune să atragă atenţia asupra bolilor inflamatorii intestinale şi a importanţei diagnosticării corecte a acestora, pentru a-i ajuta şi pe alţi pacienţi să înţeleagă mai bine boala şi modul în care pot lupta cu ea, urmând exemplul celor care au reuşit să facă acest lucru. „Bolile inflamatorii intestinale schimbă viaţa pacienţilor din toate punctele de vedere, atât fizic şi psihic, dar şi la nivelul vieţii profesionale şi personale. Pacienţii cu BII se consideră o povară pentru familie şi pentru societate, iar pentru că mulţi dintre ei nu mai pot munci, devin o povară pentru întregul sistem. Ne-am dorit să fim alături de pacienţi şi să le arătăm că se poate lupta cu boala, că există speranţă şi că pot avea din nou o viaţă normală dacă nu renunţă şi urmează tratamentul corect şi adecvat”, a declarat şi Rozalina Lăpădatu, preşedintele APAA.
Lansarea cărţii „Autografe pe curcubeu” face parte din campania „Doar optimismul e contagios!”, desfăşurată de APAA pentru pacienţi pe tot parcursul anului 2013, cu scopul de a atrage atenţia asupra afecţiunilor autoimune şi asupra faptului că acestea nu sunt contagioase, dar şi să-i ajute pe pacienţi să accepte boala şi să acorde mai multă importanţă stării de spirit pozitive, pentru a avea o viaţă normală. Persoanele interesate pot să descarce cartea în format electronic de pe site-ul www.apaa.ro/AutografePeCurcubeu.pdf.

• Aflaţi impresiile altor pacienţi şi cum puteţi face faţă bolii din cartea „Autografe pe curcubeu”, pe care o găsiţi online pe site-ul Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (www.apaa.ro).

Boala Crohn perturbă creşterea copiilor

În cazul copiilor, boala Crohn este deosebit de periculoasă, întrucât afectează procesul de creştere şi dezvoltarea acestora. Printre simptomele bolii Crohn se numără: crampe, scăderea în greutate şi, în unele cazuri, sângerare rectală. Alte simptome des întâlnite sunt: diareea, durerea abdominală şi febra. Pacienţii care suferă de boala Crohn în stadiu avansat pot avea ţesutul intestinal afectat şi pot manifesta abcese care cauzează umflături şi inflamaţii. Boala Crohn afectează persoane de toate vârstele, dar cele mai des întâlnite cazuri sunt în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani.

Rectocolita ulcero-hemoragică poate pune viaţa în pericol

Această afecţiune poate cauza ulcere în colon şi poate duce la complicaţii care pun în pericol viaţa pacientului. Rectocolita ulcero-hemoragică (RCUH) se manifestă prin inflamaţii prezente la nivelul rectului şi al colonului, ceea ce duce la diaree, sângerări rectale şi crampe abdominale. Cel mai frecvent diagnosticaţi pacienţi cu RCUH au între 35 şi 40 de ani, dar boala apare la orice vârstă.