Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Deşi, din punct de vedere medical şi statistic, România a făcut progrese uriaşe în lupta împotriva virusului HIV, se simte încă nevoia de informare şi de educare în acest domeniu atât la nivelul pacienţilor şi al medicilor implicaţi în tratarea lor, cât şi la nivelul publicului larg. În acest context, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Profesor Doctor Matei Balş”, alături de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Asociaţia Română Anti-SIDA şi compania Bristol-Myers Squibb au anunţat lansarea în România a proiectului SHE (Strong, HIV positive, Empowered women).

„Există şansa de a aduce pe lume un copil sănătos”
SHE este un program de educare, de consiliere şi de suport, elaborat de femeile seropozitive din Europa şi de medici, misiunea lui fiind de a susţine doamnele infectate cu HIV şi de a le stimula dorinţa de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii, inclusiv să obţină tot ce este posibil din partea serviciilor sanitare.
În România trăiesc peste 11.500 de persoane seropozitive, dintre care mai mult de 5.200 sunt femei. Aproximativ 50% dintre femeile seropozitive din România au vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani, vârsta fertilă, la care foarte multe tinere se gândesc să devină mame pentru prima dată. „Avem o cohortă de tinere femei, născute la sfârşitul anilor ’80 - începutul anilor ’90, care îşi doresc să ducă o viaţă normală şi chiar au posibilitatea să facă asta. Speranţa lor de viaţă, în acest moment, este foarte apropiată de cea a omului care nu este infectat cu HIV. Au deci motive să îşi dorească o viaţă absolut normală: să aibă o carieră, o familie, copii. În acest context, mai vizată decât bărbatul este femeia seropozitivă, deoarece ea este cea care poate aduce pe lume un copil sănătos. Şi chiar are această şansă”, a declarat profesor doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Profesor doctor Matei Balş”.

Tratament gratuit pentru cei care sunt infectaţi
Potrivit specialistului, România a făcut paşi uriaşi în lupta împotriva virusului HIV, ea numărându-se printre primele ţări din lume care au realizat dezideratul accesului universal la terapie pentru toţi pacienţii seropozitivi, oferind încă din 2002 tratament gratuit tuturor persoanelor infectate cu HIV. Pe de altă parte, în acest moment, România are cea mai mare rată de supravieţuire la nivel european de la începutul fenomenului. Pe o hartă privind răspândirea virusului HIV-SIDA, ţara noastră se află astăzi în aria statelor cu prevalenţă şi incidenţă mică, alături de Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia. „Accesul la terapie este universal, cine are nevoie de terapia antiretrovirală o primeşte, dar nu oricum, ci în urma completării unui chestionar de aderenţă. Întâi ne convingem că pacientul/a este motivat/ă să ia medicaţia, după care începe procedura de includere în tratament”, a mai spus specialistul.

„E de o importanţă vitală testarea femeilor gravide”
Mai mult, conform profesorului doctor Streinu-Cercel există trei tipuri de situaţii în care se face testarea pentru HIV: pentru punerea diagnosticului, la femeia însărcinată şi la cererea pacientului, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP). În România se fac anual aproximativ 250.000 de testări, dintre care mai mult de 25% sunt efectuate la iniţiativa pacienţilor.
Eforturile care se fac în România se concentrează pe gestionarea fenomenului HIV-SIDA atât din punctul de vedere al tratamentului, cât şi al prevenirii. „În acest sens capătă o importanţă vitală testarea femeilor gravide, discuţia cu cuplul, profilaxia care se adresează femeii în general, femeii însărcinate şi copilului după naştere”, a explicat şi doctor Mariana Mardarescu, şef Secţia Imunodepresie copii, coordonator al Compartimentului de Evaluare şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA în România - Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Terapie antiretrovirală pe viaţă
După ce se adresează medicilor de familie sau ajunge direct pe mâinile specialiştilor, femeia seropozitivă trebuie să respecte schema de tratament antiretroviral. România este declarată „model” în privinţa accesului la terapii antiretrovirale. Dar aici e vorba despre o terapie pe viaţă, cu reguli stricte ce trebuie respectate. Este o terapie care stăpâneşte virusul şi scade concentraţia în sânge până ce nu mai poate fi detectat, ceea ce înseamnă o stagnare a evoluţiei infecţiei. „Capacitatea de transmitere a HIV scade spre 90%, cu condiţia ca viremia să fie nedetectabilă şi să se folosească prezervativul”, precizează şi doctor Sorin Petrea, şef secţie INBI „Matei Balş”. E adevărat că terapia antiretrovirală nu e lipsită de efecte adverse, însă la „Matei Balş” sunt posibilităţi de ţinere sub control a riscului de sindrom de lipodistrofie, a unor boli de inimă şi există chiar şi echipamentele necesare evaluării sistemului renal şi osos.

• În România, rata de transmitere a infecţiei de la mamă la făt în timpul sarcinii a înregistrat o scădere substanţială, ajungând sub 5%, una dintre cele mai scăzute din Europa.

Controale fără bani în primul şi ultimul trimestru de sarcină

Încă din 1998, medicii din România recomandă testările pentru HIV-SIDA tuturor femeilor însărcinate, în primul şi în ultimul trimestru de sarcină. Este foarte important ca, în cazul în care rezultatul testului este pozitiv, viitoarea mamă să aplice metode de protejare a copilului. Graţie acestor analize, riscul de a da viaţă unui copil seropozitiv poate fi eliminat complet. În acest sens, ministrul Sănătăţii a emis anul trecut un ordin care prevede lărgirea panelului de investigaţii al femeii gravide prin adăugarea investigaţiei HIV, cu caracter obligatoriu, aceasta fiind gratuită.

• România are cea mai mare rată de supravieţuire la nivel european de la începutul fenomenului. Pe o hartă privind răspândirea virusului HIV-SIDA, ţara noastră se află astăzi în aria statelor cu prevalenţă şi incidenţă mică, alături de Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia.