Main menu

header

de Dana Purgaru

Două anticoncepţionale, responsabile de mai multe decese

Cel puţin 23 de femei din Canada care luau anticoncepţionale Yaz şi Yasmin - care sunt şi în România - au murit, decesele având legătură cu pilulele. Majoritatea morţilor au fost bruşte, după ce femeile au făcut un cheag de sânge. Nu mai puţin de 600 de reacţii adverse ale celor două tipuri de pastile produse de Bayer au fost raportate din 2007 până în prezent în Canada.

Vopselele de păr pot provoca alergii grave

Doctorul dermatolog Ian White, de la Spitalul St. Thomas din Londra, a efectuat cea mai cuprinzătoare analiză de până acum a chimicalelor din vopselele de păr. Raportul său pentru Comitetul Ştiinţific pentru Siguranţa Consumatorilor (SCCC) din cadrul Comisiei Europene a identificat 36 de substanţe chimice ce pot declanşa alergii. Reacţiile includ senzaţii de arsură, senzaţii de mâncărime, exfolierea pielii şi iritaţii. În cazuri rare pot duce la inflamarea feţei, pierderea părului şi chiar probleme de respiraţie.

Diclofenacul, pe „lista neagră“

Comitetul de Farmacovigilenţă pentru Evaluarea Riscului (PRAC) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului a făcut public faptul că efectele medicamentului Diclofenac asupra inimii şi circulaţiei pot afecta o categorie de persoane. „Pacienţii cu afecţiuni cardiace sau circulatorii grave precum insuficienţă cardiacă, boală cardiacă, probleme circulatorii sau infarct miocardic ori accident vascular cerebral în antecedente nu trebuie să utilizeze medicamentul Diclofenac”, recomandă PRAC.

O nouă abordare împotriva cancerului

Oamenii de ştiinţă de la University College din Londra au aflat mecanismul răspândirii celulelor canceroase, descoperire ce ar putea salva milioane de vieţi. Specialiştii au identificat un mecanism cunoscut sub numele „urmăreşte şi aleargă”, în cadrul căruia celulele sănătoase şi cele bolnave se urmăresc în corp. Pe această bază, specialiştii vor putea pune la punct o terapie revoluţionară ce poate bloca această acţiune, ţinând tumorile într-un singur loc.

Descoperire inedită în ochiul uman

Un strat până acum necunoscut al ochiului uman a fost descoperit în interiorul corneei, experţii fiind de părere că această noutate în materie ştiinţifică ar putea rescrie manualele de oftalmologie. Stratul lui Dua, denumit după profesorul Harminder Dua, care a făcut descoperirea, ar putea ajuta chirurgii să îmbunătăţească în mod impresionant rezultatele intervenţiilor de grefă şi transplant de cornee.