Main menu

header

08-08-1de Cătălina Tăgârţă

- Premieră medicală naţională

Cu ocazia celei de-a 29-a ediţii a Congresului Naţional de Urologie ROMURO 2013, la Bucureşti a avut loc o premieră medicală naţională. E vorba despre o procedură chirurgicală de neuromodulare a tractului urinar inferior, ca modalitate de tratament complex al incontinenţei urinare prin imperiozitate, refractară la tratamentul clasic.

Realizată pe o persoană de 26 de ani
Incontinenţa urinară e de cinci ori mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaţilor şi poate apărea atât la tineri, cât şi la vârstnici. Intervenţia în premieră la nivel naţional a fost realizată unei paciente în vârstă de 26 de ani, cunoscută cu suferinţă urinară cronică şi simptomatologie vezicală iritativă extrem de severă, ce implică micţiuni multiple (25/zi şi 10/noapte), aceasta fiind supusă în permanenţă unui stres real. Operaţia a fost realizată cu succes de o echipă mixtă româno-austriacă, sub îndrumarea doctorului Johann Wachter, medic de chirurgie urologică la Donauspital din Viena, cu o experienţă de peste 20 de ani în acest domeniu.

„Singura opţiune validă după eşecul tratamentului convenţional”
Procedura a constat în implantul, la nivelul nervilor sacraţi S3, a doi electrozi cuplaţi ulterior cu un generator de impulsuri electrice, ce reglează activitatea nervoasă, senzorială şi motorie a vezicii urinare, reducând frecvenţa micţiunilor şi îmbunătăţind continenţa urinară a pacienţilor care prezintă această patologie. „Intervenţia, realizată în premieră naţională la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, s-a dovedit a fi un real succes, iar această metodă terapeutică, ce va fi aplicată începând de-acum şi în România, reprezintă singura opţiune validă după eşecul tratamentului convenţional”, a declarat academician profesor doctor Ioanel Sinescu (foto), directorul Centrului de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni. După realizarea intervenţiei, următorul pas va consta în implantarea sub piele a unui dispozitiv electronic de mici dimensiuni, prin care medicul va putea regla activitatea nervilor care merg la vezica urinară şi la sfincter.

• Costurile unei astfel de intervenţii se ridică la aproximativ 12.000 de euro.