Main menu

header

de Dana Purgaru

Încep testele cu celulele care „mănâncă“ tumorile

Cercetătorii de la Universitatea Stanford, din SUA, se pregătesc să efectueze primele teste pe oameni ale unei substanţe cu potenţial uriaş în lupta contra cancerului. Este vorba despre un anticorp ce blochează o proteină care îi dictează în mod obişnuit corpului să nu „consume” tumorile. Ca urmare, se eliberează celule macrofage, ce atacă ţesuturile cancerigene. Cercetătorii plănuiesc să efectueze primele teste clinice pe un grup mic, de 10-100 de oameni, la începutul anului viitor.

Anticorpii mamei, cauza surprinzătoare a autismului

Unele mame ale copiilor care suferă de autism par să prezinte în sânge anticorpi ce atacă proteinele din creierul fetuşilor, arată un nou studiu realizat la Universitatea California, din SUA. Oamenii de ştiinţă au denumit autismul asociat acestor anticorpi „autism MAR” (Maternal Autoantibody-Related). Cercetătorii cred că până la 23% dintre cazurile de autism ar putea fi din această categorie. Identificarea proteinelor şi căilor asociate „autismului MAR” ar putea ajuta la elucidarea misterului legat de cauzele autismului şi la dezvoltarea unor noi terapii în timpul sarcinii.

Suplimentele cu ulei de peşte cresc riscul de cancer de prostată

Consumul unei cantităţi mari de peşte bogat în ulei sau al suplimentelor cu ulei de peşte ar putea creşte cu 71% riscul ca bărbaţii să sufere de cancer la prostată, arată un nou studiu. Cercetătorii speculează că acizii graşi Omega 3 ar putea avea proprietăţi ce nu sunt încă înţelese, iar în doze mari ar putea provoca stres oxidativ, ceea ce poate duce la vătămarea ADN-ului.

Întârzierea tăierii cordonului ombilical, benefică pentru bebeluşi

Tăierea cordonului ombilical imediat după naştere - o practică medicală curentă - face ca bebeluşul să se confrunte cu un risc crescut de deficienţă de fier, arată un studiu realizat de medici australieni. Aceştia au ajuns la concluzia că tăierea cordonului mai devreme de trei minute reduce cantitatea de sânge transferat de la mamă la bebeluş, afectând astfel depozitele de fier din organismul nou-născutului.

Consumul regulat de alcool dăunează creierului

Trei halbe cu bere sau trei pahare cu vin, consumate pe săptămână, ne pot afecta creierul permanent. Cercetătorii au descoperit că indivizii care obişnuiesc să consume alcool se concentrează din ce în ce mai greu, chiar şi pentru unele sarcini obişnuite. Studiul oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Santiago de Compostela s-a întins pe o durată de trei ani.