Main menu

header

de Gabriela Bunea

În zilele caniculare, când afară e deosebit de cald, iar în casă aerul este irespirabil, organismul resimte acut senzaţia de sete. De aceea, în aceste zile trebuie să vă hidrataţi corespunzător, pentru a evita problemele ce pot apărea din cauza deshidratării. Apa nu este singura modalitate de a vă hidrata, existând şi unele alimente ce oferă organismului lichidele de care are nevoie.

Beţi ceaiuri fierbinţi
Când temperaturile depăşesc 35 de grade Celsius, trebuie să vă schimbaţi total obiceiurile alimentare. Dacă în zilele caniculare nu-i oferiţi organismului o cantitate suficientă de apă, apare deshidratarea, iar corpul va elimina toxinele într-o formă concentrată. Ceaiurile fierbinţi de sunătoare, mentă, ghimbir ori ceaiul verde sunt remediile cele mai importante împotriva deshidratării.

Legumele şi fructele, surse excelente de apă
În afara lichidelor există şi numeroase alimente care ne satisfac setea. Aşadar, adoptarea unei diete bogate în fructe şi legume proaspete este principala măsură pe care trebuie să o luaţi în zilele caniculare. Cercetătorii susţin că anumite legume şi fructe hidratează organismul de două ori mai mult decât un pahar cu apă. De aceea, pe timp de caniculă fructele şi legumele proaspete trebuie să constituie cea mai mare parte din meniul zilnic, deoarece reprezintă o sursă excelentă de apă. Cele mai hidratante legume şi fructe ce previn deshidratarea, deoarece au un conţinut de peste 90% de apă, sunt castraveţii, roşiile, ardeii, dovleceii, salata verde, fasolea verde, spanacul, sfecla roşie, varza, conopida, broccoli, pepenii roşii şi galbeni, nectarinele, piersicile, caisele, kiwi, citricele, dar şi prunele. Totodată, şi fructele de pădure, precum afinele, zmeura sau coacăzele, sunt alimente ideale în zilele caniculare. Acestea oferă organismului senzaţia de răcoare şi au şi un conţinut scăzut de calorii. Toate acestea conţin apă, care este mai uşor de asimilat de organism decât apa pe care o bem. Mai mult, legumele şi fructele sunt foarte bogate în vitamine şi minerale. De acestea organismul nostru are mai multă nevoie în această perioadă, deoarece o mare parte se pierd prin procesul de transpiraţie.

Recăpătaţi-vă vigoarea cu un pahar cu iaurt
Este foarte bine de ştiut că un pahar cu iaurt natural produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar cu apă. La fel de potrivit este şi laptele dulce. Acesta reechilibrează aportul de calciu-magneziu, ce are de suferit din cauza transpiraţiei abundente. De asemenea, şi brânza telemea, dar nu foarte grasă, reechilibrează aportul de sodiu din organism.

250 ml de apă la fiecare 20 de minute
Deşi legumele şi fructele proaspete care au un conţinut bogat de apă sunt foarte indicate în această perioadă, totuşi aportul necesar de apă nu poate fi asigurat numai prin alimentaţie. De aceea, specialiştii recomandă să se bea apă plată cât mai des, aproximativ doi sau trei litri pe zi, fără să se aştepte senzaţia de sete. Aşadar, în zilele caniculare, la un interval de 20 de minute trebuie să beţi câte un pahar de 250 de ml de apă.

Preparaţi sucuri proaspete în casă
Pe timp de caniculă foarte potrivite sunt freshurile de portocale, care conţin apă, o serie întreagă de vitamine (B1, B2, C, PP), dar şi săruri minerale, potasiu, calciu şi sodiu. Ce nu ştiaţi însă este că un anumit ulei esenţial prezent în portocale, aşa-numitul „aurantia marina”, este un aliat de nădejde împotriva setei. Nu puneţi zahăr într-un astfel de fresh, deoarece este mai eficient pentru a vă scăpa de sete. Un alt aliat de nădejde sunt sucurile de fructe şi legume obţinute acasă. Acestea sunt recomandate deoarece compensează pierderile de săruri minerale. În plus, sucurile de mere, pepene verde sau de roşii sunt benefice şi pentru persoanele preocupate de siluetă, pentru că taie pofta de mâncare, potolesc setea şi sunt adevărate „bombe” de vitamine.

Puneţi pe masă mâncăruri uşoare, fără grăsime
În zilele toride trebuie să mâncaţi alimente care să vă menţină organismul hidratat. Preparatele trebuie să fie foarte uşoare, fără grăsime, fără prăjeli, fără maioneze şi sosuri grele, fără deserturi grele şi fără alcool. Aşadar, mare atenţie la mâncarea pe care o consumaţi pe timp de caniculă. Iată un exemplu de meniu zilnic pentru o zi caniculară:
Micul dejun: cereale cu lapte, iaurt, pâine, brânză proaspătă de vaci cu procent mic de grăsime şi o legumă proaspătă (un ardei sau o roşie).
Prânz: o supă uşoară de legume, pui sau peşte la grătar cu legume la grătar şi o salată de legume cu o linguriţă cu ulei de măsline, stropită cu suc proaspăt de lămâie.
Cină: piept de pui gătit la grătar sau la abur, cu garnitură de fasole verde pregătită în acelaşi mod, paste cu brânză degresată şi rozmarin, busuioc şi o lingură cu ulei de măsline în loc de unt.

Alimente interzise
În zilele caniculare trebuie să evitaţi consumul anumitor produse, care, în afara faptului că nu vă hidratează organismul, au chiar efecte negative asupra sa. Aşadar, trebuie să scoateţi din meniu zahărul şi dulciurile rafinate, alimentele grase, mezelurile, sosurile grele, maioneza, carnea afumată, pateurile, alimentele procesate, aditivii şi coloranţii, sucurile carbogazoase, precum şi băuturile energizante sau cele care conţin cafeină. Consumată în exces, sarea este nesănătoasă oricând, dar mai ales în zilele caniculare, când alimentele excesiv de sărate vă deshidratează organismul. La fel de nerecomandată este şi berea, chiar dacă e rece, care, contrar miturilor, nu vă va hidrata, ci, dimpotrivă, provoacă diureză şi atrage după sine senzaţia de sete.

• Simptomele deshidratării sunt: urinare în cantitate mică sau eliminarea unei urine închise la culoare, stare de oboseală, gura uscată, sete extremă, stări de confuzie, dureri de cap, ameţeli, lipsa lacrimilor.
• Deshidratarea poate apărea la orice vârstă, dar este foarte gravă în cazul nou-născuţilor, copiilor, vârstnicilor, femeilor însărcinate şi bolnavilor cronici.

Ponturi!
- Păstraţi lângă dumneavoastră pe parcursul întregii zile o sticlă cu apă, din care să beţi câte o înghiţitură atunci când vă este sete, dar nu numai;
- Dacă nu vă atrage ideea de a bea apă simplă, adăugaţi în pahar o felie de lămâie;
- Când vă este foame, beţi un pahar cu apă. Senzaţia de sete se confundă de cele mai multe ori cu cea de foame. Consumul apei poate contribui la scăderea în greutate;
- Puteţi să beţi şi un pahar cu apă minerală carbogazoasă, dar nu mai mult, deoarece balonează şi constipă. Apa trebuie să fie la temperatura camerei.