Main menu

header

de Daniela Anton

Talasoterapia este un complex de metode asociate climatului marin prin care apa mării, nămolul, algele, aerosolii inspiraţi, băile de nisip şi soarele vă călesc organismul şi vă îmbunătăţesc mijloacele sale de apărare.

„Medicina mării” este şi o metodă de relaxare
Traducerea cuvântului talasoterapie din limba greacă înseamnă „vindecarea cu apă de mare”, de aceea se mai numeşte şi „medicina mării”. Hipocrate, părintele medicinei, a fost primul care a descoperit calităţile terapeutice ale apei marine. El a observat că apa mării, în contact cu pielea, scade riscul infecţiilor şi îşi încuraja pacienţii să folosească acest tratament, inclusiv pentru alinarea durerilor. Talasoterapia contribuie la regenerarea celulelor, are efect de relaxare, înlătură stresul, ajută la menţinerea greutăţii corporale şi întăreşte musculatura. Dacă vreţi să vă petreceţi vacanţa pe litoralul Mării Negre, şi nu numai, este bine să ştiţi că talasoterapia se poate face din luna mai până la sfârşitul lunii septembrie.

Apa marină îmbunătăţeşte circulaţia periferică
Tratamentul cu apă de mare trebuie executat cu atenţie. Intrarea în apă trebuie făcută gradat, după o expunere la soare de maximum zece minute, pentru a evita şocul termic. În plus, temperatura apei mării nu trebuie să fie mai mică de 20-25 de grade Celsius. Dacă aveţi senzaţia de frig, tremuraţi sau vi se învineţesc buzele, renunţaţi la baia marină. Beneficiile curei cu apă de mare se datorează în special conţinutului bogat în substanţe minerale (clor, sodiu, magneziu şi sulf), în combinaţie cu oligoelemente (zinc, iod, titan, cobalt, crom). Compoziţia acesteia este similară cu cea a plasmei sangvine, ceea ce face ca la nivelul pielii să existe o absorbţie a acelor elemente de care organismul are nevoie. Statul în apa mării, prin presiunea pe care o exercită la nivelul picioarelor, dar şi a corpului, determină un hidromasaj ce favorizează dispariţia varicelor, îmbunătăţeşte circulaţia periferică, dar în acelaşi timp mişcarea în apă fortifică întregul organism.

Helioterapia ajută la asimilarea calciului în organism
Pentru a aplica helioterapia cu succes este necesar să vă treziţi cu aproximativ 15 minute înainte de răsăritul soarelui. În plus, pentru ca efectele să fie maxime, ar fi bine să nu mâncaţi nimic nici înainte, şi nici după helioterapie, timp de aproximativ două ore. Pe parcursul expunerii la soare este interzis să se consume cafea, alcool sau tutun. În prima săptămână este recomandat să vă expuneţi corpul trei-patru minute, ajungând apoi la zece minute în săptămâna următoare. În a treia săptămână se stă la plajă cel mult 20 de minute. Aceste reguli sunt valabile doar în cazul expunerii corpului dimineaţa, la răsăritul soarelui, deoarece dimineaţa razele solare au cea mai benefică acţiune. Pentru a face cura heliomarină nu este indicat să vă expuneţi la soare în intervalul 11:00-16:00. Helioterapia sau razele soarelui contribuie la creşterea numărului de globule roşii şi a hemoglobinei - în cazul persoanelor anemice -, la asimilarea calciului şi a fosforului. De asemenea, razele ultraviolete stimulează glanda tiroidă, metabolismul, circulaţia sângelui, respiraţia, digestia şi călesc organismul.

Aerosolii marini, buni pentru respiraţie
Pentru a face o cură perfectă cu aerosoli trebuie să fiţi foarte matinali şi să ajungeţi pe plajă la ora 6:00. Expunerea la aerosoli durează circa o oră şi se face prin respiraţii ritmate uşoare în timpul plimbării pe plajă, aproape de mare. Tratamentul continuă cu plajă, până la maximum ora 10:30. În plus, benefice sunt şi plimbările de circa două ore pe faleză şi mai ales pe dig, acolo unde, aşa cum spun medicii, este patria aerosolilor. Aerosolii marini sunt bogaţi în iod, au proprietăţi antibiotice şi cresc imunitatea organismului, îmbunătăţesc respiraţia, având efect favorabil în terapia astmului şi a infecţiilor respiratorii.

Băile de nisip tratează platfusul
Mersul cu picioarele desculţe, pe nisipul grunjos, tratează şi previne apariţia platfusului, acţionează la nivelul zonelor reflexogene din tălpi, fiind un adevărat masaj reflexogen. De asemenea, o altă metodă de a face băi de nisip este să săpaţi o groapă în nisip şi, după ce acesta s-a uscat, vă întindeţi şi vă acoperiţi cu un strat de nisip de câţiva centimetri. După baia de nisip se face o baie în mare. Este o foarte bună procedură de stimulare a circulaţiei sangvine.

Nămolul, indicat în afecţiuni reumatismale
Şi curele cu nămol sunt benefice organismului. Acestea pot fi aplicate sub diverse forme. Compresele cu nămol se fac astfel: încălziţi nămolul la 38-40 de grade Celsius într-o baie de apă caldă sau la microunde, aplicaţi pe porţiunea afectată într-un strat de 1-1,5 cm, acoperiţi cu o ţesătură de bumbac şi înveliţi cu o pătură de lână sau termocuvertă. Staţi 15-20 de minute, zilnic, timp de şapte zile. Pentru a face băi cu nămol, amestecaţi în cadă 2 kg nămol cu apă la 37-40 de grade Celsius, atât cât vă este necesar să vă cufundaţi. La început staţi în cadă 10-15 minute, apoi măriţi la 30-40 de minute, timp de o săptămână. Dacă doriţi un masaj cu nămol, amestecaţi într-un vas nemetalic nămolul dintr-o pungă cu apă caldă. Masaţi-vă spatele şi membrele cu acest amestec, după care clătiţi. De asemenea, se folosesc şi ungerile cu nămol şi expunerea la soare (metodă egipteană). Nămolul conţine importante cantităţi de vitamine, biostimuline, substanţe cu rol desensibilizant şi antialergic. Este indicat în afecţiuni reumatismale, neurologice şi dermatologice. În plus, tratamentul cu nămol determină creşterea imunităţii, stimulează apetitul, fiind recomandat şi pentru redorile articulare şi consolidarea fracturilor. Este eficient şi în rahitism şi boli de piele (psoriazis, eczeme).