Main menu

header

   Adoptarea timp de şase ani a unui regim alimentar potrivit, asociat cu exerciţii fizice, poate contribui la amânarea cu 14 ani a apariţiei diabetului la persoanele care prezintă riscuri mari de a dezvolta boala, potrivit unui studiu coordonat de profesorul chinez Guangwei Li.
      La studiu au participat 577 de adulţi, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 70 de ani, prezentând o „intoleranţă la glucoză”, un simptom ce anunţă cea mai răspândită formă de diabet din lume, cel de tipul II. Pacienţii, recrutaţi din 33 de clinici din China, au fost împărţiţi în trei grupuri. Un grup a fost rugat să urmeze un anumit tip de regim alimentar, celui de-al doilea i s-a spus să respecte un program de exerciţii fizice, în timp ce subiecţii din ultimul grup au urmat dieta alimentară şi programul sportiv recomandate de medici.
 
Regim alimentar
     Schimbarea regimului de viaţă (dietă combinată cu sport) a redus cu 43% frecvenţa apariţiei diabetului pe o perioadă de şase ani. Proporţia anuală a noilor cazuri diagnosticate a fost, în medie, de 7% în rândul pacienţilor care şi-au schimbat regimul de viaţă, faţă de participanţii dintr-un  grup-martor. La capătul a 20 de ani de studiu, 80% dintre pacienţii care au respectat în primii şase ani regimul de viaţă sănătos sufereau de diabet, faţă de 95% din grupul-martor. Schimbarea regimului de viaţă al pacienţilor în etapă prediabetică poate preveni sau amâna apariţia diabetului cu până la 14 ani, spun autorii studiului.
Elena Şerban