Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Reducerea cantităţii de sare din dieta zilnică vă poate scăpa de sforăit, susţin cercetătorii brazilieni, care au testat această teorie pe pacienţi care suferă de apnee. Această boală afectează un adult din 20 şi constă într-o întrerupere temporară a respiraţiei. Persoanele care suferă de această afecţiune se opresc din respirat în mod repetat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi chiar jumătate de minut.

Cel mai frecvent este sforăitul
Apneea este provocată de muşchii şi de ţesuturile moi din gât, care se relaxează. În acele momente, căile respiratorii sunt blocate preţ de câteva secunde sau chiar mai mult, până când creierul le activează şi pune din nou muşchii în mişcare. Cel mai frecvent simptom al apneei este sforăitul, iar specialiştii susţin că persoanele care sunt diagnosticate cu această boală se trezesc mereu obosite. Afecţiunea este adesea asociată şi cu hipertensiune arterială şi cu afecţiuni cardiace.

Persoanele supraponderale prezintă risc crescut
Persoanele supraponderale, care beau, fumează, sunt trecute de vârsta de 40 de ani, sunt la menopauză sau urmează un tratament medicamentos, inclusiv bazat pe somnifere, prezintă un risc crescut de apnee şi inclusiv de a sforăi în somn.
Cercetarea recentă arată că şi sarea joacă un rol important în apariţia apneei în somn. Experţii avertizează asupra excesului de sare din alimentaţia cotidiană şi spun că zilnic mâncăm 8,6 g sare, cu 43% mai mult decât este recomandat. O persoană sănătoasă nu trebuie să depăşească doza de 6 g clorură de sodiu. Medicii spun că o dietă bogată în sare predispune la boli de rinichi, creşterea tensiunii, creşterea riscului apariţiei infarctului şi poate fi chiar fatală.

• Încercaţi ca, odată cu dieta săracă în sare, să scădeţi numărul ţigărilor şi cantitatea de alcool, în cazul în care consumaţi aceste produse, să mâncaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete şi să faceţi un minimum de mişcare de o oră pe zi!