Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Candida albicans infectează peste 80% din populaţie, candidoza fiind o consecinţă a suprasolicitării şi abuzului de antibiotice, steroizi, antiinflamatoare, dar şi a obiceiurilor alimentare proaste sau a imunităţii scăzute. Spre deosebire de celelalte infecţii genitale, aceasta nu se transmite pe cale sexuală, însă provoacă disconfort, motiv pentru care este unul dintre principalele cauze pentru care pacientele păşesc în cabinetul medicului ginecolog.

Infecţia, caracterizată de leucoree şi prurit
Candida albicans este un fung care face parte din familia drojdiilor. Acesta există în mod normal în număr mic în tractul gastrointestinal, unde coexistă cu diferite alte bacterii (folositoare sau dăunătoare), însă problemele apar atunci când balanţa dintre candida şi bacteriile folositoare se înclină în favoarea primeia. Majoritatea persoanelor cunosc cele mai frecvente simptome ale candidozei: mâncărime, afte, leucoree, usturime, infecţii vaginale, toate acestea apărând pur şi simplu sau în urma unui contact sexual. Însă sunt multe alte manifestări ale acestei infecţii, aparent fără legătură, cum ar fi: balonări, gaze intestinale, constipaţie, diaree, oboseală, dureri de cap, nervozitate, stare depresivă, uneori alergii alimentare sau disfuncţii sexuale. De aceea, pentru a fi sigur că aveţi o astfel de infecţie mergeţi la medicul ginecolog sau direct la un laborator de recoltare analize, pentru a face examenul de secreţie pentru fungi.

Dacă saliva rămâne la suprafaţa apei, sunteţi sănătos
Dacă nu reuşiţi să mergeţi în scurt timp la medic sau să vă faceţi analizele, puteţi recurge la un test simplu, ce poate fi efectuat acasă.
Umpleţi seara un pahar cu apă în proporţie de 2/3, iar dimineaţa când vă treziţi scuipaţi în pahar. Dar nu vă forţaţi să adunaţi multă salivă, ci eliminaţi doar atâta câtă aveţi. Lăsaţi apoi să stea două-trei minute, după care analizaţi conţinutul la lumină. Saliva sănătoasă ar trebui să plutească la suprafaţa apei. În schimb, dacă apar prelungiri ale salivei în jos, ca nişte firişoare, dacă apa s-a tulburat sau stratul de salivă s-a depus pe fundul paharului, este posibil să aveţi candida. Mai aşteptaţi încă jumătate de oră şi verificaţi din nou, pentru siguranţă.

Pont! Capsulele gelatinoase care conţin ulei de oregano, de mentă sau alte uleiuri volatile previn dezvoltarea ciupercii candida albicans.