Main menu

header

de Daniela Anton

V-aţi apucat de sală, ardeţi calorii pentru un corp suplu şi sănătos? Întrucât spaţiile special amenajate sunt locuri publice, frecventate de multe persoane, pot fi medii propice de înmulţire a bacteriilor şi microbilor.

Lipsa igienei unora este extrem de periculoasă
Un studiu efectuat de Nuffield Health, unul dintre cele mai mari centre private de sănătate din Anglia, a ajuns la concluzia că lipsa igienei poate face mersul la sală periculos. Mai mult de 75% dintre cei 2.000 de oameni care au participat la studiu se plâng că au găsit transpiraţie pe aparate. Jumătate dintre aceştia au folosit prosoapele sau sticlele cu apă ale colegilor de antrenament şi o treime dintre ei nu poartă ciorapi la sală, riscând astfel contaminarea cu ciuperci a pielii. Aproape 18% dintre cei intervievaţi recunosc că se duc la sală şi atunci când sunt răciţi, strănută şi le curge nasul. Cele mai neplăcute rezultate au fost cu privire la deodorant şi ciorapi curaţi: mai mult de o treime dintre participanţi nu le folosesc! Iar 16% nu îşi spală hainele de antrenament de la o zi la alta...

Viroze şi răceli din cauza aparatelor de fitness
În orice sală, aparatele de fitness, dar şi clanţele pot fi un focar de infecţii şi virusuri gripale, care se pot transmite extrem de uşor. Nu duceţi mâna la gură, nas sau ochi, în niciun caz nu mâncaţi fără să vă spălaţi pe mâini după sală. În plus puteţi folosi un dezinfectant (şerveţele umede, gel, spray) pentru a curăţa aparatele înainte şi după ce le-aţi folosit.

Micoze la duş
La duşurile sălii de sport, unde mediul predominant este umed, dacă nu vă păstraţi şlapii în picioare, vă puteţi alege cu infecţii care se vindecă extrem de greu. Umezeala constantă favorizează înmulţirea ciupercilor şi a virusurilor, care vă pot crea neplăceri, cum ar fi micoze ale unghiilor (onicomicoze). Aşa că nu intraţi la duş fără şlapi şi nu vă plimbaţi desculţ(ă) prin vestiar!

Stafilococul auriu de pe mingile medicinale
Ca orice alt obiect din sală, şi mingile medicinale sunt pline de microbi, un mediu excelent de dezvoltare a stafilococului auriu. Nu vă atingeţi faţa şi dezinfectaţi-vă mâinile după antrenament. Mai mult, dacă aveţi o leziune deschisă la nivelul pielii, pansaţi-vă obligatoriu înainte de sală.

Geanta de antrenament, sursă de microbi
Un alt loc cu bacterii este geanta pentru echipamentul sportiv. Înăuntru se înmulţesc mii de germeni din cauza mediului umed susţinut de echipamentul transpirat şi de prosoapele umede. Pe dinafară, geanta este şi mai contaminată, pentru că stă în diverse locuri, cum ar fi portbagajul maşinii sau dulapul de la sală.

• Spălaţi-vă echipamentul sportiv în apă fierbinte după fiecare folosire, pentru a distruge microbii! Curăţaţi-vă încălţămintea în care aţi făcut sport, deoarece umezeala creează mediul propice de dezvoltare a microbilor!