Main menu

header

de Dana Purgaru

Injecţiile cu un nou antiretroviral contra virusului care provoacă SIDA, testate pe maimuţe în cadrul a două studii, şi-au dovedit eficacitatea pentru protecţia totală timp de mai multe săptămâni contra acestei infecţii. Un prim test clinic cu 175 de persoane va debuta în acest an în Statele Unite, Brazilia, Africa de Sud şi Malawi cu antiretroviralul GSK744, aprobat de Agenţia Americană pentru Produse Alimentare şi Medicamente (Food and Drug Administration).

Triunghiul negru, un nou simbol pe cutiile de medicamente

Un simbol negru (▼) va fi inclus în informaţiile despre produs pentru anumite categorii de medicamente, pentru a-i ajuta pe pacienţi şi pe cadrele medicale să identifice produsele farmaceutice care sunt supuse unei monitorizări suplimentare după ce au primit autorizaţia de comercializare. Noul simbol va contribui la raportarea efectelor secundare pe care le cauzează anumite medicamente.

Anticoncepţionalele, asociate cu riscul de scleroză multiplă

Femeile care iau anticoncepţionale prezintă un risc cu până la 50% mai mare de scleroză multiplă, au descoperit cercetătorii americani. Oamenii de ştiinţă au observat, de asemenea, că riscul este mai mare în rândul tinerelor care suferă de obezitate, probabil deoarece organismul acestora secretă în cantităţi mai mari un hormon care creşte pofta de mâncare. Scleroza multiplă este cea mai frecventă afecţiune neurologică handicapantă, declanşată de distrugerea mielinei, o teacă protectoare din jurul fibrelor nervoase din sistemul nervos central, proces în urma căruia sistemul imunitar ajunge să lupte împotriva lui însuşi.

Statistică îngrijorătoare pentru maladia Alzheimer

Maladia Alzheimer ar putea fi responsabilă pentru aproape tot atâtea decese ca bolile cardiovasculare şi cancerul în Statele Unite ale Americii, contrar datelor statistice existente. Adesea, această boală cerebrală incurabilă asociată cu înaintarea în vârstă nu figurează în certificatele de deces şi în dosarele medicale. De obicei, perioada medie scursă între diagnostic - efectuat cu ajutorul unui test - şi deces este de aproximativ patru ani.

Naşterea prin cezariană poate provoca obezitate la copii

Copiii care sunt născuţi prin cezariană au un risc mai mare de a deveni obezi atunci când vor creşte. Experţii de la Imperial College din Londra au observat această legătură, dar deocamdată nu au nicio explicaţie. La cercetare au fost analizate 38.000 de naşteri, iar riscul de obezitate a fost cu 22% mai mare în cazul copiilor născuţi prin cezariană.