Main menu

header

de Cătălina Tăgârţ467 18 2ă

- Anual, peste 5.000 de pacienţi pierd lupta cu cancerul intestinului gros

Cu ocazia Lunii Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) şi Liga Română de Cancer atrag atenţia opiniei publice cu privire la acest tip de cancer şi la simptomele sale, la modalităţile de prevenire şi diagnosticare precoce. Potrivit specialiştilor în domeniu, nouă din zece pacienţi cu cancer al intestinului gros ar putea fi salvaţi dacă s-ar prezenta la medic încă de la primele simptome.

10.256 de români sunt depistaţi anual

Intestinul gros este alcătuit din colon şi rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate în intestinul subţire ajung în intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa şi substanţele minerale din bolul alimentar şi elimină materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale. Prima porţiune de aproximativ 1,3 metri din intestinul gros se numeşte colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros este o tumoare solidă, care îşi are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar care poate creşte, străbătând în întregime acest perete.

Conform celor mai recente date Globocan 2012, cancerul intestinului gros a urcat în ţara noastră pe locul al II-lea în rândul celor mai frecvente forme de cancer atât la femei, cât şi la bărbaţi. Datele privind incidenţa acestei boli în România arată că 10.256 de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu această formă de cancer, iar 5.675 de persoane pierd anual lupta cu boala.

Modificarea tranzitului intestinal trebuie să dea de bănuit

Semnele şi simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantităţi microscopice de sânge în scaun până la modificarea tranzitului intestinal. „Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ: sângerare rectală (n.r. - scaun cu sânge), modificarea tranzitului intestinal, dureri sau crampe abdominale, anemie fără o explicaţie, pierdere în greutate nejustificată”, susţine Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu vârsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toţi cei care manifestă simptome ce pot indica un posibil cancer să se prezinte imediat la medic.

Diagnosticarea precoce egal salvare

Potrivit specialiştilor, una dintre cauzele principale incriminate pentru creşterea numărului de cazuri de cancer al intestinului gros este atitudinea generală a publicului. „Oamenii evită să meargă la medic pentru că le este jenă sau frică. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate dacă sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din păcate, ruşinea îi împiedică pe cei care prezintă primele simptome să apeleze la medic”, a mai declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. România se alătură pentru al treilea an consecutiv acţiunilor ce marchează Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros, desfăşurând campanii de informare pe această temă. Detalii pe www.fabc.ro.

• Persoanele care prezintă simptomele specifice acestei boli trebuie să se adreseze de urgenţă medicului, iar cele cu vârste mai mari de 50 de ani e bine să meargă la control preventiv, atrag atenţia reprezentanţii FABC