Main menu

header

de Dana Purgaru

Poluarea face din ce în ce mai multe victime

Aerul poluat a ucis şapte milioane de persoane în 2012, în întreaga lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Rezultatele studiului din 2012, publicate recent, arată că riscurile cauzate de poluare sunt mai grave decât se credea, mai ales în ceea ce priveşte cardiopatiile şi accidentele vasculare cerebrale. Cele şapte milioane de decese din 2012 reprezintă 12,5% din totalul deceselor din toată lumea, adică o persoană din opt. Precedentul studiu al OMS pe acest subiect datează din 2008 şi a arătat că 1,3 milioane de persoane au murit în acel an din cauza poluării aerului exterior.

90% dintre cariile copiilor sunt netratate

Patru din zece copii de până în 13 ani au carii la dinţii definitivi şi aproape 90% dintre acestea sunt netratate, iar 75% dintre copiii cu vârste între 5 şi 13 ani au carii la dinţii temporari, potrivit studiului realizat în cadrul campaniei „Zâmbeşte România” din 2013. Incidenţa ridicată a cariilor arată lipsa unui comportament de prevenţie şi nevoia de educare cu privire la regulile esenţiale pentru o igienă orală corectă.

Cancerul, vindecat prin... explozie

O abordare complet nouă şi revoluţionară de tratare a cancerului a fost pusă la punct de specialiştii oncologi de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, Aceştia au descoperit o metodă inedită de a lupta împotriva tumorilor: fac celulele canceroase să... explodeze! În cadrul unor studii pe şoareci de laborator, ei au reuşit să inverseze procesul de creştere a tumorilor, administrând animalelor molecule de Vacquinol-1 ce produce spargerea învelişului celular, explozia şi moartea celulelor canceroase.

Sarea în exces îmbătrâneşte

Consumul de sare în cantităţi mari s-a dovedit a fi principala cauză a bolilor de inimă, mărind considerabil iminenţa unui infarct miocardic, însă acum oamenii de ştiinţă au demonstrat că acesta accelerează procesul de îmbătrânire a organismului. Experţii de la Universitatea Georgia Regents din Augusta, Statele Unite, au demonstrat cum, în cazul adolescenţilor supraponderali şi obezi, care consumă peste 10 grame de sare pe zi, telomerii - porţiunea protectivă de la capătul cromozomilor - se scurtează considerabil, ceea ce duce la îmbătrânirea celulară.

Nicotina lichidă, mai periculoasă decât tutunul

Ţigările electronice, la mare modă în ziua de azi, sunt la fel de periculoase ca şi ţigările normale, iar numărul cazurilor de intoxicaţie accidentală cu nicotină lichidă a crescut cu 300% din 2012. Tinerii sunt cei mai vulnerabili pacienţi, dar şi adulţii sunt afectaţi de expunerea la lichidul din ţigaretele electronice - o linguriţă cu acest lichid poate ucide un copil, în timp ce aceeaşi cantitate cu o concentraţie mai mare de nicotină poate cauza decesul unui adult.