Main menu

header

Teste revoluţionare pentru depistarea cancerelor

de Elena Şerban

Considerat o boală cu rată mare de mortalitate, cancerul este preocuparea numărul unu a multor cercetători din lume. Ei încearcă să pună la punct tot felul de teste prin care să depisteze boala cât mai de timpuriu, indiferent de organul la care se localizează aceasta.

Read more: Teste revoluţionare pentru depistarea cancerelor

Teoria revoluţionară a telegoniei: Primul partener sexual din viaţa unei femei, tatăl genetic al copiilor săi

de Gabriela Niculescu

Telegonia este o teorie demonstrată cu ajutorul geneticii, ce susţine că primul partener sexual din viaţa unei femei este tatăl genetic al copiilor săi. De aici reiese ideea că, indiferent de bărbatul cu care o femeie face copii, tatăl biologic de drept este primul partener din viaţa acesteia. Mai mult decât atât, fiecare partener sexual contribuie la dezvoltarea structurii ADN-ului copiilor săi.

Read more: Teoria revoluţionară a telegoniei: Primul partener sexual din viaţa unei femei, tatăl genetic al...

Balonarea poate avea cauze foarte serioase!

de Gabriela Niculescu

- Celebrul Dr. Oz a tras acest semnal de alarmă în emisiunea sa

Balonarea sau meteorismul abdominal este o problemă frecvent întâlnită, care, pe lângă aspectul neplăcut pe care îl conferă corpului, creează şi disconfort. Dacă aceasta persistă mai mult de două săptămâni poate ascunde o afecţiune serioasă. Dr. Oz a prezentat în cadrul show-ului său trei dintre cauzele balonării, pe care trebuie neapărat să le luaţi în serios şi să faceţi investigaţii suplimentare.

Read more: Balonarea poate avea cauze foarte serioase!

Chimioterapia, o necesitate?

de Cătălina Tăgârţă

- Testul Oncotype DX spune dacă e vital să se administreze tratamente puternice

E bine de ştiut că nu toate formele de cancer mamar diagnosticate cu ajutorul mamografiilor şi confirmate cu analize amănunţite uzuale necesită tratamente agresive. Există teste genetice (precum Oncotype DX) ce pot identifica precis cancerul cu adevărat periculos. Acestea nu se realizează încă în România, din cauza preţului ridicat (de exemplu, în Franţa costă circa 3.000 de euro), dar, dacă ar fi să calculăm preţul chimioterapiei, ce se face în unele cazuri inutil, acesta şi-ar merita toţi banii.

Read more: Chimioterapia, o necesitate?

Ştiri sănătoase (419)

de Dana Purgaru

Un medicament pentru aritmie poate cauza cancer

Amiodarona, un medicament folosit frecvent contra aritmiei cardiace, creşte riscul de cancer, mai ales la bărbaţi şi la pacienţii care primesc doze mari din acest tratament, potrivit unui studiu publicat în revista americană „Cancer”. Autorii studiului au examinat 6.418 pacienţi care luau amiodaronă, pe care i-au monitorizat doi ani şi jumătate. În total, 280 de pacienţi au dezvoltat un cancer. Cei care luau doze mari au prezentat un risc de cancer mai mare cu 46%.

Read more: Ştiri sănătoase (419)

Regimul alimentar corect în perioada postului

17-06-1de Cătălina Tăgârţă

Postul Paştelui e o ocazie excelentă pentru creştini să se apropie de cele sfinte, dar şi pentru a regla puţin metabolismul şi a consuma mai multe fructe şi legume, mai ales că este primăvară. Însă, din dorinţa de a ţine post, multe persoane cad în extreme, fie consumă toată ziua numai covrigi, fie doar mâncare gătită, ceea ce nu e tocmai bine. Specialista în nutriţie Vera Drăghie (foto) ne-a spus că primul pas, înainte de a începe să ţină post, este ca persoanele în cauză să îşi facă un set de analize, pentru a vedea dacă starea de sănătate le permite acest lucru. Dacă rezultatele sunt bune şi primesc „dezlegare” de la medic, nu le rămâne decât să ţină cont de câteva sfaturi simple pentru a nu suferi apoi de carenţe nutriţionale. Iată ce sfătuieşte nutriţionista Vera Drăghie în acest sens.

Read more: Regimul alimentar corect în perioada postului

Mezelurile cresc riscul de îmbolnăvire de cancer

de Dana Purgaru

Persoanele care mănâncă regulat mezeluri prăjite, precum cârnaţii, şunca de porc şi alte astfel de preparate din carne roşie, sunt predispuse riscului de a se îmbolnăvi de cancer.

Read more: Mezelurile cresc riscul de îmbolnăvire de cancer

3 efecte grave ale sucurilor acidulate

de Gabriela Niculescu

Numeroase studii medicale au dovedit că băuturile acidulate provoacă afecţiuni dintre cele mai periculoase şi sunt una dintre cauzele principale ale obezităţii. Recent, o publicaţie medicală din Statele Unite a inventariat trei efecte ale sucurilor acidulate care v-ar determina să spuneţi „Apă, vă rog!” atunci când comandaţi ceva de băut.

Read more: 3 efecte grave ale sucurilor acidulate

Ştiri sănătoase (418)

de Dana Purgaru

Cercetătorii români au făcut primele transplanturi de telocite

Specialiştii români de la Institutul „Victor Babeş”, care în urmă cu trei ani au descoperit puterea uimitoare a telocitelor, au făcut primele transplanturi cu acestea pe animale de laborator. Potrivit medicilor, aceasta este prima etapă dintr-o cercetare pe termen lung ce poate duce spre un rezultat mult aşteptat, respectiv refacerea muşchiul inimii afectat de infarct. Telocitele se găsesc în mod normal în organism în inimă, tubul digestiv, plămân, uter, trompa uterină, pancreas, glanda mamară şi placentă şi s-a descoperit că ar avea potenţialul de a regenera ţesuturi bolnave.

Read more: Ştiri sănătoase (418)

Un pas înainte pentru medici şi pentru bolnavi: telemedicina

19-07-1de Cătălina Tăgârţă

Telemedicina reprezintă un pas înainte pentru doctori şi pacienţi. Cu ajutorul acesteia, bolnavii pot avea acces mai uşor la o a doua opinie medicală. În plus, specialiştii care îi tratează pot cere, la rândul lor, părerea unui alt coleg de breaslă în momentul în care situaţia îi depăşeşte sau când se lovesc de probleme ce nu ţin de specialitatea lor.

Read more: Un pas înainte pentru medici şi pentru bolnavi: telemedicina

Carnea albă versus carnea roşie

de Gabriela Bunea

Fragedă şi delicioasă, carnea albă este din ce în ce mai apreciată în meniul de zi cu zi, fiind mult mai sănătoasă decât carnea roşie. De porc, de vită sau de miel, carnea roşie este mai bogată în grăsimi şi colesterol decât carnea albă, de pui sau de peşte.

Read more: Carnea albă versus carnea roşie