Main menu

header

Medicul Maria Beuran: „Amigdalele palatine împiedică infecţiile să ajungă în căile respiratorii descendente“

490 12 1de Cătălina Tăgârță

Întrucât durerile în gât pot deveni uneori extrem de supărătoare, iar cauzele acestora sunt foarte diverse, dacă persistă mai mult de câteva zile e bine ca pacienții să se adreseze neapărat medicului de familie sau unui specialist. Doctor Maria Beuran, medic primar ORL la Centrul Mediclass, la Spitalul Clinic Colțea, și șef de lucrări la UMF București, ne-a spus mai multe despre acest subiect.

Read more: Medicul Maria Beuran: „Amigdalele palatine împiedică infecţiile să ajungă în căile respiratorii...

Atenţie! „Găleata cu gheaţă“ poate fi fatală

490 13 3de Cătălina Tăgârță

Ice Bucket Challenge sau provocarea „găleții cu gheață” a ajuns şi în România. Deși scopul campaniei este unul nobil - strângere de fonduri pentru cercetarea în domeniul sclerozei laterale amiotrofice, pentru care în prezent nu se cunoaște niciun leac -, acest act caritabil îi poate pune în pericol de moarte pe cei care acceptă provocarea, arată specialiştii.

Read more: Atenţie! „Găleata cu gheaţă“ poate fi fatală

Iată cum afectează dependenţa de telefonul mobil sănătatea

490 13 1de Gabriela Niculescu

Telefonul mobil a devenit nu doar un accesoriu, ci mai ales un obiect indispensabil, de care mulţi dintre dumneavoastră nu vă mai puteți lipsi. Un prim semn al dependenţei de telefonul mobil este nevoia de a-l verifica în mod constant. V-aţi gândit însă cum gadgetul favorit poate crea probleme serioase de sănătate? Specialistul Ropharma, doctor Tania Bejan (foto), explică şi analizează care sunt modalităţile prin care telefonul mobil influenţează diverse aspecte fizice la nivelul organismului.

Read more: Iată cum afectează dependenţa de telefonul mobil sănătatea

Doctor Alina Stănescu Popp:„Netratată, boala celiacă poate duce la osteoporoză sau chiar la unele tipuri de cancer“

489 12 1de Cătălina Tăgârță

Boala celiacă este o afecțiune autoimună declanșată de ingestia de gluten (proteină din grâu, secară și orz). Intoleranța la gluten afectează circa 1% din populație și poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei. Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariția de leziuni la nivelul intestinului subțire, condiție numită enteropatie glutenică.

Read more: Doctor Alina Stănescu Popp:„Netratată, boala celiacă poate duce la osteoporoză sau chiar la unele...

Potomania: tendinţa de a bea apă în exces

489 14 2de Daniela Anton

Ați constatat că beți apă fără măsură şi tot nu vă săturați? Tendinţa de a bea apă în exces este o boală și poartă numele de potomanie. Acum, pe timpul verii, este normal să beți mai multă apă decât în restul anului. Dar când această nevoie se transformă în obsesie şi cei doi litri de lichide recomandaţi pe zi devin trei sau patru litri este cazul să mergeți la medic.

Read more: Potomania: tendinţa de a bea apă în exces

Şi bolile au miros

489 14 1de Daniela Anton

Când mirosul pielii sau al respirației devine neplăcut, este semn că organismul se confruntă cu o problemă. De aceea, e bine să nu ignoraţi niciun miros ciudat emanat de propriul corp, căci poate fi semn de boală. Iată cum se modifică mirosul corpului în funcţie de afecţiunea de care suferiţi.

Read more: Şi bolile au miros

Cum să învingeţi pofta de zahăr

489 15 1de Raluca Grințescu

Zahărul a fost etichetat ca fiind o otravă consumată în exces de aproape întreaga populaţie. Vă prezentăm mai jos câteva trucuri pentru a încerca să scăpaţi de această poftă nebună de zahăr.

Read more: Cum să învingeţi pofta de zahăr

S-a creat primul model 3D care imită ţesutul cerebral

de Dana Purgaru

Cercetătorii americani au creat primul model 3D care imită ţesutul cerebral viu, o reuşită ce oferă noi posibilităţi de studiere a creierului, bolilor şi a efectelor traumatismelor asupra sistemului nervos central. Modelul, care imită o structură corticală complexă, cu caracteristicile esenţiale ale funcţiilor fiziologice ale ţesutului cerebral, poate funcţiona, în laborator, timp de câteva luni, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Tufts din Massachusetts, SUA.

Triclosanul, un ingredient periculos

de Dana Purgaru

Un ingredient care se găsește în pasta de dinţi a fost asociat cu dereglările hormonale şi cu riscul de apariţie a unor tipuri de cancer, în urma unor teste şi studii realizate pe animale. Este vorba despre Triclosan, un ingredient întâlnit şi în săpun, tocătoare şi jucării, iar utilizarea sa a fost deja interzisă în anumite zone din America, iar în 2010, Uniunea Europeană l-a oprit de la folosire în materiale care intră în contact cu alimentele şi cu produsele alimentare.

Vaccinul antigripal concentrat, mai eficient pentru vârstnici

de Dana Purgaru

Vaccinurile concentrate sunt cu 24% mai eficiente pentru protejarea persoanelor de peste 65 de ani contra gripei şi a complicaţiilor acesteia, potrivit unui studiu recent. Acesta a fost realizat pe aproape 32.000 de participanţi de peste 65 de ani din 126 de centre de cercetare din Statele Unite şi din Canada, în timpul sezoanelor gripale 2011-2012 şi 2012-2013, care au avut loc în emisfera nordică. Cercetătorii au comparat un vaccin gripal trivalent concentrat cu un vaccin obişnuit, iar primul a generat o reacţie a anticorpilor considerabil mai mare.

Obezitatea creşte riscul de apariţie a 10 tipuri de cancer

de Dana Purgaru

Excesul de greutate şi obezitatea cresc riscul de apariţie a 10 tipuri de cancer, inclusiv de uter, de vezică biliară, de rinichi, de ficat şi de colon, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la School of Hygiene and Tropical Medicine, din Londra, efectuat pe un eşantion de peste 5 milioane de britanici, monitorizaţi timp de 7,5 ani. Fiecare creştere cu cinci puncte a IMC (raportul dintre înălţime şi pătratul înălţimii unei persoane) a fost asociată cu un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer, cel de uter clasându-se pe primul loc.