Main menu

header

504 23 1de Dana Purgaru

Dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă este bine să știți că aveți acum o șansă în plus nu numai de a vă angaja, ci de a deveni chiar oameni de afaceri, în urma unei pregătiri și a unei susțineri de care puteți beneficia în perioada care urmează. Toate acestea, prin intermediul proiectelor de economie socială, în valoare de sute de milioane de euro, sprijinite și finanțate în țara noastră de Uniunea Europeană. Unul dintre acestea este proiectului MATCA - „Muncă - Adaptabilitate - Tradiție - Coeziune - Acțiune”. Mai multe informații ne-a oferit Ștefan Constantinescu, expert antreprenoriat social la „AUR” - Asociația Națională a Specialiștilor în Resurse Umane (ANSRU).

Se dorește îmbunătățirea accesului grupurilor vulnerabile la piața muncii

Proiectul MATCA este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013”, pe o perioadă de 12 luni, și a fost lansat recent, ca urmare a unui parteneriat ANSRU, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială (ASSOC), Fundația Doina Levintza și Athens Network of Collaborating Experts (ANCE) Grecia. Obiectivele generale ale proiectului sunt: îmbunătățirea accesului grupurilor vulnerabile pe piața muncii și promovarea incluziunii sociale, prin intermediul dezvoltării de structuri ale economiei sociale. Acest proiect se adresează strict persoanelor care locuiesc în județele Ilfov și Bihor și presupune înființarea, în perioada care urmează, a șase structuri de economie socială, dintre care patru vor funcționa în mediul rural. Prin intermediul acestora vor fi create 39 de locuri de muncă, din care 26 se adresează persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile.

Rezultatele există deja

Proiectul MATCA, raportat și adaptat în contextul actual al societății românești, promite să aducă o schimbare în bine la serviciile de ocupare și protecție socială oferite persoanelor care nu au posibilitatea, prin mijloace proprii, să ducă o viață decentă. De asemenea, va contribui la creșterea gradului de implicare a autorităților locale, centrale și a ONG-urilor în procesul de incluziune socială, la creșterea economică a sectorului terțiar al economiei, prin înființarea unor întreprinderi care vor oferi servicii și produse într-o manieră inovativă la nivelul piețelor locale. Astfel de proiecte dau deja roade în România. În cadrul evenimentului de lansare, Andreea Vakarcs, împreună cu Arpad Ciorba de la Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială (ASSOC) Baia Mare, a prezentat un model practic de succes în economia socială, prin exemplul Restaurantului Social & Catering înființat la Baia Mare, prin integrarea în câmpul muncii a 16 persoane defavorizate, dintre care șase cu dizabilități.

Se acordă susținere timp de doi ani

Grupurile vulnerabile cărora se adresează aceste proiecte se referă exact la românii asistați social, care au cea mai mare nevoie de a-și găsi un serviciu și de a se face astfel folositori comunității, iar procedura este foarte simplă. „Este vorba despre persoane care au probleme în a se angaja, fără loc de muncă, cu dizabilități, femei din mediul rural, cu familie și cu mulți copii sau singure cu copil și așa mai departe”, ne-a declarat Ștefan Constantinescu. „Concret, în cadrul proiectului nostru, se face o listă lungă cu oameni eligibili din Ilfov și Bihor, care sunt apoi contactați. Recrutarea se face până la sfârșitul anului. Ulterior, cei aleși intră într-o perioadă de formare în care sunt evaluați în funcție de capacitățile fizice și de experiența lor în muncă”, a completat expertul. Acesta ne-a precizat că apoi acestor persoane li se va da ocazia să lucreze în cadrul a șase structuri gen „afacere la cheie” cu următoarele domenii de activitate: organizare de evenimente, catering, atelier de ceramică, magazin on-line de obiecte tradiționale maramureșene, atelier de croitorie și magazin on-line cu showroom pentru articole vestimentare de lux și accesorii. „Cele șase întreprinderi se înființează începând din luna a patra a anului viitor, angajarea se face pe perioadă nedeterminată, iar salariile sunt subvenționate de UE. După încetarea finanțării sunt asigurate încă 12 luni de susținere”, ne-a spus specialistul. Acesta a precizat că o asemenea întreprindere socială asigură accesul cât mai bun al angajaților la locurile de muncă, prin asigurarea transportului, a unui program flexibil, adaptat nevoilor specifice fiecăruia și diverse alte facilități. După cei doi ani de ajutor, persoanele respective sunt libere să se susțină singure, pe baza cunoștințelor dobândite și a realizărilor de până în acel moment. „Mesajul meu pentru cei interesați este: «Fiți atenți la proiectele de economie socială!»”, ne-a mai spus expertul.

„Oamenii interesați trebuie să se adreseze Primăriei și să caute informații despre proiectele de economie socială prin care se angajează persoane vulnerabile. Autoritățile trebuie, de asemenea, să informeze cetățenii cu privire la acestea“ (Ștefan Constantinescu)

Pentru mai multe informații puteți lua legătura cu AUR - ANSRU la numărul de telefon 021.313.38.83

Zonele-ţintă sunt din mediul rural

Prin aceste proiecte de economie socială se încurajează înfiinţarea de noi grupuri și parteneriate funcţionale în economie între cooperative, asociaţii de întrajutorare, fundaţii și asociaţii, întreprinderi, agenţii care vor înfiinţa structuri ale economiei sociale ce vor oferi noi servicii și noi oportunităţi persoanelor cu dificultăţi în integrarea sau reintegrarea pe piaţa muncii, în special din zonele rurale. Astfel, va fi facilitat accesul la noi servicii sociale, de sănătate, de educaţie şi se va contribui la valorificarea forţei de muncă, în special din zonele rurale, prin creşterea oportunităţilor de ocupare pentru persoanele de etnie romă, pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru alte grupuri vulnerabile expuse riscului de excluziune socială. „România are nevoie de creştere economică şi prin combaterea activă a inegalităţii de şanse. Iar reducerea diferenţelor de dezvoltare între categoriile sociale este un pas important. Am alocat încă 100 de milioane de euro pentru crearea de locuri de muncă pentru persoanele din grupurile vulnerabile, în special pentru cele din zona rurală. Astfel, Programul Operațional Sectorial «Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU)» îmbunătăţeşte direct viața tuturor românilor”, a declarat recent ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, despre aceste programe.