Main menu

header

508 19 1de Cătălina Tăgârță

Facebook e una dintre reţelele de socializare cel mai populare, iar mulţi utilizatori cred că sunt în siguranţă dacă au bifat în mod corect setările de securitate ale conturilor lor. Greșit. Potrivit informațiilor furnizate de netsecurity.about.com, nu doar prietenii, ci și alte persoane pot vedea informaţiile publicate pe Facebook, fie că e vorba despre postări sau despre profilul personal. În plus, e suficient ca unul singur dintre sutele de prieteni pe care îi aveți să își instaleze o aplicație din surse nerecomandate și, odată ce contul său va fi spart, vor fi „violate” și datele dumneavoastră personale. Pentru a preveni acest lucru, iată ce vă sfătuiesc specialiștii!

Nu furnizați data reală a nașterii

Cei mai mulţi dintre utilizatori adoră să primească felicitări atunci când este ziua lor, însă, dacă publică data exactă a naşterii, ei oferă totodată piraţilor cibernetici una dintre cele trei-patru elemente personale de care aceştia au nevoie pentru a le fura identitatea. Ideal este să nu treceţi deloc ziua de naştere, dar dacă ţineţi neapărat la acest detaliu, atunci evitaţi cel puțin să menţionaţi anul. Oricum, prietenii adevăraţi ar trebui să cunoască deja aceste detalii.

Statutul single, undă verde pentru hărțuitori

Ideal ar fi să nu postați pe Facebook nici starea civilă. Indiferent dacă aveţi o relaţie sau nu, ar fi mai bine să nu faceţi publică această informaţie. Hărţuitorii abia așteaptă să deveniți din nou celibatari, iar când vă veți schimba statusul în „single”, ei primesc astfel undă verde pentru a-şi relua hărţuirea, aflând că sunteţi din nou disponibili. În plus, acelaşi lucru le dezvăluie faptul că este foarte posibil să fiţi singur acasă. De aceea e bine să fiți puțin mai misterioși.

Dezvăluirea locației, asociată cu furturile din locuințe

Există foarte mulţi utilizatori care adoră să precizeze pe Facebook locul în care se află în fiecare moment. Problemele pot să apară atunci când toată lumea vede că aţi plecat în vacanţă (şi că nimeni nu este acasă). Dacă adăugaţi şi perioada în care veţi fi departe de casă, hoţii vor cunoaşte cu exactitate timpul de care vor avea nevoie pentru a vă jefui locuinţa. Ar fi bine să nu împărtășiți deloc locul în care vă aflaţi. Eventual, puteţi să publicaţi ulterior fotografii făcute în vacanţă, după ce reveniţi acasă.

Nu spuneți niciodată când sunteți singuri acasă

Nu e indicat să scrieți pe Facebook nici când sunteți singuri acasă. Acest lucru este de evitat atât pentru adulți, dar mai ales în cazul copiilor. Cei mici au tendința de multe ori să se laude în cercul de prieteni că părinții au încredere în ei, că vor da petrecere în pijama sau că au voie să stea afară până târziu... Ei bine, obișnuiți-vă copiii să nu mai dezvăluie astfel de informații, și mai ales pe internet, acolo unde totul se întâmplă cu o viteză amețitoare.

Nu postați mereu poze cu cei mici

Nu publicaţi fotografii ale copiilor dumneavoastră completate cu numele lor. Mulţi utilizatori publică pe Facebook fotografii şi înregistrări video cu copiii lor, fără să se gândească nicio secundă la eventualele riscuri. Iar unii merg până într-acolo încât îşi schimbă fotografia de profil cu una a copiilor lor.

Probabil nouă din zece părinţi publică numele complet al bebeluşului, data şi ora exactă la care s-a născut acesta în timp ce se află încă la maternitate. Părinţii postează fotografii cu copiii lor, le adaugă numele, alături de cele ale prietenilor, fraţilor şi ale altor rude. Acest tip de informaţii ar putea fi folosite de pedofili şi de „prădătorii sexuali” pentru a-i ademeni pe copii. Ei pot să se folosească de numele copilului şi de numele rudelor şi prietenilor acestuia pentru a-i face pe cei mici să aibă încredere şi să-i convingă că nu sunt persoane străine, ajutându-i să stabilească un raport cu copilul dumneavoastră. Așadar, aveți grijă ce postați pe internet!

Pericol pentru fete, dar și pentru băieți

Reţelele de socializare pun în pericol atât fetele, cât și băieții. Aproape 34% dintre cei cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani au un profil activ pe o reţea socială (tip Facebook sau MySpace), spaţiu în care postează numeroase informaţii personale. Dacă sunteți părinți, încercați să aflați de la copii, cu răbdare şi cu tact, pe ce reţele de acest tip au conturi şi încercați să urmăriți ce informaţii furnizează despre ei. Adolescentele, mai ales, sunt tentate să pună pe pagina lor tot felul de informaţii despre ele, iar pericolul cel mare este că pot să cadă în capcana unor necunoscuţi, care le pot răpi şi duce peste hotare pentru prostituţie.

Cât despre băieți, în cazul lor, cuvântul de ordine este teribilismul. De cum intră în reţelele de socializare, singurul lucru pe care vor să-l arate este cât sunt ei de „cool” şi cât de noi sunt telefoanele, ipod-urile lor. De aici este uşor să-şi facă un anturaj periculos, care să-i determine să fure, să mintă sau chiar să vândă lucruri din casă. Drogurile sunt un alt pericol care îi pândește, iar dacă intră în acest cerc e foarte greu să reuşiți să-i mai salvați. Așa că mai bine îi educați din timp ce au voie să posteze și ce nu.

Stabiliţi reguli de folosire a internetului

Pentru siguranţa adolescentului/copilului dumneavoastră, impuneți reguli de utilizare a internetului. Iată care pot fi acestea: fixați o durată maximă de conexiune la internet (de exemplu, o oră sau două pe zi); instalați calculatorul într-un loc vizibil, de preferinţă în altă cameră decât cea a copilului. Ar fi bine să ştiți ce site-uri accesează şi ce face, de fapt, pe internet. Unele pot fi restricţionate, dar acest lucru nu-l va apăra neapărat de pericole. Orice lucru interzis e de două ori mai incitant. Apoi, învățați-l să nu intre în contact cu persoane străine şi să nu divulge date personale necunoscuților.

În cazul în care aveți Facebook pe telefon, dezactivați opțiunea GPS, pentru că în momentul în care discutați cu cineva, chiar și pe chat, în privat, tot vă afișează locația