Main menu

header

515 19 1de Cătălina Tăgârță

Anul 2015 vine cu noi schimbări atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Preşedintele ţării, Klaus Iohannis, a semnat în luna ianuarie decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Codului Muncii, iar, de curând, noutățile au fost publicate și în Monitorul Oficial. Principalele schimbări din Codul Muncii se referă la durata concediului de odihnă anual sau la cel de maternitate. Iată ce e bine să știți!

Primiți bani pentru intervalul de timp în care îngrijiți copiii bolnavi

Dacă staţi acasă pentru că vi s-a îmbolnăvit copilul, atunci acea perioadă se consideră perioadă de activitate prestată. Mai exact, vă sunt plătite dările către stat și nu veți fi afectați nici la pensie, însă, pentru a beneficia de aceste drepturi, trebuie să faceți dovada că micuțul dumneavoastră a fost bolnav. Apoi, a fost eliminată din lege sintagma „concediul de odihnă se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic”. Dispoziţia prevede doar că durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă. „Dreptul la concediul de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor, iar acesta nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări. Angajaţii au dreptul la un concediu de odihnă de cel puţin 20 de zile lucrătoare, an de an. Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă doar la încetarea contractului individual de muncă”, la fel ca şi până acum, arată noua lege. Oricum, durata concediului de odihnă, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav sunt considerate toate perioade de activitate prestată.

Zilele de „odihnă”, amânate după „medical”

Dacă incapacitatea de muncă temporară, concediul de maternitate, cel de risc maternal sau cel pentru îngrijirea copilului bolnav vor interveni în timpul concediului de odihnă, acesta se va întrerupe, iar salariatul îşi va lua zilele neefectuate după ieşirea din concediul care a intervenit. Dacă acest lucru nu va fi posibil, zilele neefectuate din concediul de odihnă vor fi reprogramate. Cu alte cuvinte, dacă până acum plecați două săptămâni în vacanță și vă îmbolnăveați la jumătatea perioadei, nu interesa pe nimeni că ați petrecut timpul în spital. Figurați în concediu de odihnă, astfel că, dacă nu mai aveați alte zile de concediu de efectuat, vă puteați lua adio de la vacanță și relaxare. Acum, în schimb, un concediu îl întrerupe pe celălalt, pentru ca toți angajații să beneficieze de zilele libere pentru distracție abia după ce se fac bine.

Concediul rămas îl puteţi lua în termen de 18 luni

Pe de altă parte, până acum, durata concediului medical mai afecta „odihna” și dintr-un alt punct de vedere. Dacă aveați, spre exemplu, o lună de medical din cele 12 calendaristice, vi se calcula concediul de odihnă pentru 11 luni. De acum înainte, salariatul va avea dreptul la acest tip de concediu chiar şi în situaţia în care medicalul se întinde pe durata unui întreg an calendaristic. În această situaţie, angajatorul va fi obligat să acorde concediul de odihnă într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care persoana s-a aflat în medical. Dar realizarea zilelor de concediu de odihnă neefectuate în termen de 18 luni (de la împlinirea anului în care trebuia efectuat concediul) este valabilă și în cazul în care salariatul nu a plecat în vacanță din diverse alte motive.

Mergeți la serviciu până la sosirea deciziei de pensionare

Veste bună și pentru persoanele care vor să se pensioneze la limită de vârstă, anticipat sau pe caz de boală! Contractul de muncă încetează abia după ce se primeşte decizia de pensionare de la Casa de Pensii. Până acum, oamenii rămâneau fără locul de muncă din momentul în care depuneau dosarul de pensionare. Cât despre contractele încheiate pe perioadă determinată, legea spune: „Salariatul care este angajat pe perioadă determinată şi ocupă postul unuia aflat în concediu de maternitate sau de boală nu poate fi remunerat cu un salariu mai mic faţă de cel pe care-l înlocuieşte”. În măsura în care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, iar perioada determinată e stabilită în funcție de alte criterii, remunerația primită de colegul temporar va fi fixată luându-se în considerare venitul unei persoane angajate cu contract individual de lucru şi care prestează aceeaşi muncă sau una similară, așa cum este stabilit prin contractul colectiv aplicabil la nivelul utilizatorului.

  • Perioadele de incapacitate temporară de muncă se iau în calcul la vechime

Informații suplimentare găsiți în Legea nr. 12/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie

Sărbătorile legale lucrate, plătite dublu

O noutate care nu va fi pe placul angajaților este următoarea: absenţele nemotivate de la serviciu şi concediile fără plată vor fi scăzute din vechimea în muncă. Excepţie vor face concediile fără plată pentru formare profesională! Tot Codul Muncii stabilește că sărbătorile legale în care nu se lucrează și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual. În cazul în care salariații se prezintă la serviciu în acele zile, fie vor fi plătiți dublu, fie vor fi compensați cu alte zile libere.