Main menu

header

538 19 1de Dana Purgaru

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, norme de aplicare a legislaţiei privind acordarea voucherelor de vacanţă angajaţilor din sistemul privat şi bugetar, potrivit noilor reglementări putând fi acordate vouchere de vacanţă atât pe suport de hârtie, cât şi electronic, informează Biroul de presă al Executivului. Astfel, au fost completate şi adaptate normele de implementare cuprinse în HG 215/2009. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial, la 1 iulie.

Numai pentru vacanţe efectuate în ţară

538 19 2Potrivit noilor reglementări, atât salariaţii care au contract individial de muncă, din mediul privat, cât şi bugetarii vor primi tichete în limita a şase salarii minime brute, care vor putea fi folosite doar în cele peste 10.000 de hoteluri, pensiuni sau vile licenţiate în turismul românesc. „Beneficiarii au dreptul să îşi aleagă unitatea de la care achiziţionează servicii turistice, însă numai dintre cele afiliate care deţin licenţă de turism sau certificat de clasificare emise de Autoritatea Naţională pentru Turism”, se arată în actul menţionat.

Tichetele se acordă atât pe suport de hârtie, cât şi pe suport electronic, decizie ce va putea fi luată de angajatori împreună cu organizaţiile sindicale sau cu reprezentanţii beneficiarilor. „În cazul personalului contractual şi funcţionarilor publici din instituţiile bugetare, regulile de acordare a voucherelor de vacanţă se stabilesc potrivit prevederilor în vigoare. Pentru instituţiile publice, voucherele de vacanţă se acordă în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale”, precizează Guvernul.

„Impozitarea acestora este similară celei cu tichetele de masă, cu mult mai avantajoasă pentru angajator față de impozitarea pe salarii, ceea ce va determina angajatorii să ofere salariaților vouchere de vacanță și va aduce substanțiale economii companiilor de stat care acordă prime de vacanță”, a precizat Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Are o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii

Valoarea voucherelor de vacanţă emise pe suport de hârtie sau electronic nu poate depăşi într-un an calendaristic contravaloarea a şase salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată pentru fiecare salariat, limită stabilită prin Ordonanţa nr. 8/2014.

În condiţiile în care de la 1 iulie salariul minim pe economie este de 1.050 de lei, angajaţii vor putea primi tichete de vacanţă în valoare de maximum 6.300 de lei.

Potrivit normelor de aplicare, voucherul de vacanţă are o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii atât pe suport de hârtie, cât şi pe suport electronic, cu precizarea însă că perioada de valabilitate a suportului electronic nu este limitată la un an.

„Costurile determinate de imprimarea voucherelor de vacanţă pe suport de hârtie, respectiv costul suportului electronic pe acestea, precum şi costurile emiterii lor se suportă de către angajatori”, menţionează Executivul.

În baza noii legi, românii îşi vor putea alege în mod liber agențiile de turism şi unitățile hoteliere de la care să cumpere servicii turistice cu vouchere de vacanță.

În baza acestor tichete, ei pot beneficia şi de servicii „de lux” cum ar fi saună, piscină sau masaj şi chiar şi transport, dar numai dacă acestea sunt incluse în pachetul turistic.

Nu pot fi înstrăinate

Autorităţile atrag atenţia că voucherele electronice pot fi utilizate doar în baza actului de identitate, pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanţă acordate de angajator şi pot fi utilizate doar pentru achiziţionarea pachetelor de servicii turistice. Aceste tichete de vacanţă nu permit efectuarea de operaţiuni de retrageri de numerar.

Emitenţii voucherelor vor ţine evidenţa tranzacţiilor printr-un sistem informatic pentru o perioadă de cel puţin cinci ani.

Beneficiarii vor putea utiliza tichetele de vacanţă pe baza actului de identitate şi doar pentru servicii turistice de la unităţile afiliate. În cazul în care un beneficiar utilizează vouchere de vacanţă necuvenite, acesta va fi obligat la plata contravalorii acestora către angajator. De asemenea, angajatorii sunt obligaţi să-şi instruiască angajaţii să nu vândă voucherele de vacanţă.

Specialiştii din turism s-au declarat încântaţi de aceste beneficii oferite salariaţilor condiţionate de petrecerea concediilor în România, deoarece industria turistică autohtonă va avea cu siguranţă de câştigat. Se estimează că astfel cel puţin 400 de milioane de euro vor rămâne în ţară.

Pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Turism va fi postată lista unităţilor turistice autorizate

România nu este prima ţară care oferă vouchere de vacanţă. Acestea sunt folosite de foarte mult timp în unele state precum Franţa

Varianta electronică are elemente de siguranţă

Este bine de ştiut că voucherele de vacanţă emise pe suport electronic sunt valabile doar dacă au înscrise următoarele menţiuni: emitentul şi datele sale de identificare; angajatorul şi datele sale de identificare; numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze voucherul; perioada de valabilitate a utilizării voucherului de vacanţă; interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în alte locuri decât în unităţile autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism (ANAT); elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României; elemente de siguranţă a suportului electronic (PIN, CIP).