Main menu

header

561 19 1de Cătălina Tăgârță

Primiți un telefon important și aflați că trebuie să plecați urgent. Vă îmbrăcați rapid, luați cheile de la mașină, vă grăbiți să vă urcați la volan dar... nu puteţi deschide portiera. Nici nu este de mirare la temperaturi de -20 de grade Celsius în miezul zilei. Iată însă câteva sfaturi extrem de folositoare pentru situațiile în care mașina dumneavoastră a îngheţat bocnă.

Dacă forțați portiera, puteți rupe chederele

Atunci când parbrizul este înghețat, primul gând este: dacă pornesc motorul, autoturismul se dezgheață mai repede și pot urca la volan de îndată. Corect. Doar că, dacă sunt înghețate și portierele, nu trebuie forțate în niciun fel, să nu cumva să rupeți chederele. Există trei soluţii pentru a preveni aceste situații: să folosiți un spray special pentru dezgheţare, lichid de parbriz special pentru iarnă sau spirt. În cazul în care neprevăzutul s-a întâmplat deja, turnați lichid de parbriz şi aşteptați să-şi facă efectul. Atenţie, nu folosiți apă fierbinte, se pot sparge geamurile ori poate sări vopseaua! Dacă nu funcționează varianta cu lichidul de parbriz, încercați cu spirt. Amestecaţi două părţi de alcool etilic (spirt) cu o parte apă într-un recipient cu pulverizator. Preventiv, pulverizați în fiecare seară pe parbriz şi pe geamuri. Acest amestec se poate folosi chiar şi dimineaţa, pentru a înlătura gheaţa formată. Nu vă așteptați să funcționeze din prima. Poate fi nevoie să aplicați de mai multe ori - depinde de cât de mare este stratul de gheață. Oricum, în tot acest timp este necesar să utilizați și racleta și celelalte ustensile din dotare. Și nu uitați să vă înarmați cu multă răbdare.

Dezactivați senzorul de ploaie

Odată intrat în maşină, porniți motorul şi dați drumul la încălzire. Atenţie, dacă autoturismul este dotat cu senzor de ploaie, dezactivați-l, altfel s-ar putea să pornească ştergătoarele, iar dacă sunt îngheţate se vor deteriora foarte uşor (pentru a evita îngheţarea lor, e de preferat să le lăsați ridicate sau chiar să le scoateți peste noapte). Parbrizul se dezgheaţă tot cu spray special sau cu lichid de parbriz. Când gheaţa începe să se înmoaie, îndepărtați-o cu o racletă. Atenţie! Nu utilizați racleta şi pentru caroserie - se poate zgâria vopseaua. Ca să nu mai îngheţe parbrizul, puteți folosi o folie specială (gheaţa se va forma deasupra ei, iar parbrizul va rămâne curat). O soluţie mai comodă, dar şi mai costisitoare (câteva sute de euro) este instalarea unui sistem de pornire a motorului prin telecomandă. Cu ajutorul lui puteţi începe dezgheţarea maşinii în timp ce sunteți în casă şi fără să deschideți uşa autoturismului.

Pulverizați oțet în scop preventiv

Pentru a nu vă mai lupta cu gheața, ideal ar fi să preveniți. Prima variantă și cea mai cunoscută este parcarea într-un garaj sau în alte locuri acoperite pe perioada iernii. Dacă acest lucru nu este posibil, e bine de știut că există totuși câteva modalităţi economice şi simple pentru a preveni formarea gheţii. Puteți amesteca trei părţi oţet alb cu o parte apă într-un recipient cu pulverizator. Pulverizaţi conţinutul pe parbriz şi pe celelalte geamuri în fiecare seară, atunci când gheaţa nu apucă să se formeze. Amestecul de oţet cu apă va preveni formarea gheţii pe geamurile şi pe parbrizul maşinii dumneavoastră, ușurându-vă astfel pornirea la drum în dimineaţa următoare.

Acoperiți parbrizul cu folie

Altă metodă eficientă ar fi să adăugaţi spirt în lichidul de spălare al parbrizului. Acest lucru împiedică îngheţarea parbrizului şi vă va ajuta să înlăturați instantaneu gheaţa care s-ar putea forma. Folosiţi lichidul pentru curăţarea parbrizului ca de obicei, doar că, după ce veţi aplica soluţia pe parbriz, acesta se va menţine curat şi nu va mai îngheţa în timp ce conduceţi.

Dacă nu vă surâde ideea de a stropi parbrizul şi geamurile cu oţet şi spirt, atunci folosiţi o folie, o bucată de carton sau o pătură veche suficient de mare încât să acopere întregul parbriz. Indiferent ce alegeţi, fixați materialele cu ajutorul ștergătoarelor de parbriz şi a portierelor. Când sunteţi gata de plecare înlăturaţi pur şi simplu cartonul/pătura de pe parbriz. Aceste metode sunt printre cele mai populare şi mai folosite de şoferii din toată lumea.

Atenție la gradul de uzură al ștergătoarelor!

Chiar dacă par operaţiuni banale, alegerea soluţiei de spălare a parbrizului şi verificarea periodică a nivelului din rezervorul de lichid sunt extrem de importante pentru o vizibilitate optimă în trafic. Este de la sine înţeles care sunt riscurile pe care şi le asumă un conducător auto care nu poate distinge foarte bine anumite particularităţi ale căii de rulare atât în trafic, cât şi la manevrele de depăşire ori de parcare. Un rol esenţial îl au ştergătoarele de parbriz, gradul de uzură al acestora influenţând decisiv operaţiunea de curăţare.

Specialiştii recomandă pentru parbriz soluţiile profesionale concentrate, care, pe lângă funcţia standard de curăţare, protejează de îngheţ (degivrante) şi nu deteriorează elementele din cauciuc ale ștergătoarelor

Folosiţi soluţii profesionale antiaburire

O altă problemă des întâlnită de șoferi în aceste zile geroase ar fi aburirea pe interior a geamurilor din cauza diferenţelor mari de temperatură. Pentru a evita acest pericol se mai impune aplicarea unei soluţii profesionale antiaburire pe interiorul geamurilor cu ajutorul unor lavete speciale ori folosirea intensivă a instalaţiei de aer condiţionat. Totuşi, trebuie să ţineţi cont că cele mai eficiente soluţii antiaburire sunt destul de costisitoare şi se găsesc doar în magazinele specializate.