Main menu

header

606 18 1de Gabriela Militaru

Tuturor ne plac mirosurile plăcute și investim destul de mult pentru a simți în casă o savoare îmbietoare. Ce trebuie să știm însă este că multe dintre deodorantele care se găsesc în comerț conțin ingrediente chimice dăunătoare pentru sănătate. De aceea, pentru a resimți în jur miros proaspăt și sănă- tos, este recomandat ca sursa parfumată să fie pregătită în casă.

Pulverizați în fața aerului condiționat pornit

Pentru a fi înconjurați de mirosuri plăcute pe tot parcursul zilei atât acasă, cât și în afara acesteia, puteţi folosi uleiuri esențiale frumos mirositoare în cele mai extraordinare moduri. Una dintre manierele inedite de a fi cât mai aproape de un miros preferat este dacă imprimați savoarea cu pricina pe accesoriile din lemn. Adăugați câteva picături din uleiul preferat pe brățara ori pe colierul din lemn și vă veți bucura de mirosul plăcut pe tot parcursul zilei. Dacă nu purtați lemn, puteți face același artificiu cu accesoriile din piele. Dacă vreți ca mașina dumneavoastră să miroase plăcut, puteți realiza un odorizant cu ajutorul unui cârlig de rufe, câteva mingiuțe de fetru și puțin lipici. Lipiți rotocoalele de fetru pe cârlig și prindeți-l de grătarul radiatorului. Atunci când doriți să împrăștiați miros plăcut în mașină, picurați ulei aromat pe mingiuțele de fetru și dați drumul puțin la aerul condiționat. Sau dacă aveți nevoie de o reîmprospătare rapidă a aerului din casă, puteți folosi un artificiu simplu. Pulverizați puțin ulei aromat în fața aerului condiționat pornit. Mireasma se va împrăștia instantaneu și va împrospăta aerul din locuință. O altă reţetă este aceasta: ingrediente: 1/4 cană cu ulei de sâmburi de caise sau ulei de șofran, 15-20 de picături de ulei esențial, 2 linguri cu alcool (merge foarte bine și vodca). Mod de preparare: turnați uleiul de sâmburi de caise sau șofran într-un bol gradat. Adăugați cele două linguri cu alcool care ajută la fluidizarea uleiurilor și picăturile de ulei esențial și amestecați bine. Turnați apoi compoziția într-o sticlă cu gura strâmtă în care introduceți câteva bețe lungi și subțiri care vor ajuta să împrăștie mirosul în toată încăperea.

Alungă mucegaiul

Pentru un odorizant simplu, dar frumos mirositor se amestecă 230 ml apă, două linguri cu sare amară, 30-40 de picături de ulei esențial. Compoziția se ține într-o sticlă cu pulverizator și se folosește la nevoie. Uleiurile esențiale fac minuni și în cazul îndepărtării mucegaiului. Pentru a obține o soluție eficientă împotriva acestei probleme aveţi nevoie de vinegar alb distilat, ulei de ceai verde, apă și o sticlă goală cu pulverizator. Umpleți sticla jumătate cu vinegar, adăugați o linguriță cu ulei de ceai verde la o cană cu vinegar, apoi completați sticla cu apă. Înainte de folosire, agitați bine sticla. Apoi pulverizați peste zonele afectate de mucegai.

Plastilină pentru cei mici

Uleiurile esențiale pot fi folosite și pentru curățarea vasului de toaletă. O rețetă simplă în acest sens se face din următoarele ingrediente: 1/2 cană cu bicarbonat de sodiu, 1 cană cu vinegar alb distilat și 10 picături de ulei esențial de lămâie. Mod de preparare: ingredientele se amestecă și se agită bine înainte de a fi utilizate pentru dezinfectarea și curățarea toaletei. La fel de ușor puteți folosi uleiurile esențiale pentru a vă juca, mai ales dacă aveți copii. Puteți face plastilină cu uleiuri aromate, iar copiii nici nu vor ști că beneficiază de avantajele uleiului chiar în timp ce se distrează. Rețeta este foarte simplă! Puneți într-un bol două căni cu făină, o jumătate de cană cu sare, două linguri cu smântână. Separat amestecați două linguri cu ulei vegetal și 10-12 picături de ulei esențial (de orice aromă) până se omogenizează, și apoi vărsați peste compoziția uscată. Vărsați o cană cu apă fiartă combinată cu colorant de gătit peste întreaga compoziție și amestecați. Pe parcurs mai adăugați o jumătate de cană de apă fiartă. Frământați timp de trei-cinci minute, și plastilina este gata!

Săruri de baie aromate

Oricum ar fi, nu irosiți nicio picătură de ulei esențial, pentru că îl puteți transforma oricând în ceva util, cum ar fi săruri de baie aromate. În cazul în care aveți o sticluță cu ulei pe care o considerați goală, în loc să o aruncați, umpleți-o cu sare amară. Aceasta va absoarbe urmele de ulei rămase în sticlă și se va transforma într-o porție consistentă de săruri de baie. Puteți, de asemenea, să faceți șosete termice cu sare sau cu orez, care sunt o sursă de căldură în zilele friguroase de iarnă. Picurați puțin ulei esențial în sarea sau în orezul din șosete, și acesta va mirosi frumos odată pus la microunde. În felul acesta veți obține nu doar încălțitori pentru picioare sau spate, dar și o sursă de miros plăcut în casă. Iar pe principiul cui pe cui se scoate, uleiurile esențiale dau rezultate miraculoase și în calitate de agent de curățare. Astfel, puteți îndepărta petele de grăsime sau de iarbă de pe haine sau de pe carpete. Pentru a obține un produs care să vă scape de murdărie, amestecați într-un recipent o parte de săpun lichid, două părți de apă oxigenată și două picături de ulei esențial de lămâie. Amestecați ingredientele și pulverizați pe pată. Lăsați să acționeze timp de câteva minute, după care ștergeți ușor cu o cârpă curată. Tot pentru curățat puteți folosi uleiurile esențiale în baie. Picurați ulei aromatic în apa cu care spălați gresia sau faianța, și nu doar că o va face mai curată, dar va și împrăștia în baie un miros frumos. În plus, picurați un strop de ulei esențial de lămâie sau de mentă în interiorul rolei de carton pe care este înfășurată hârtia igienică și, de asemenea, parfumul se va răspândi în toată încăperea.

Reţete frumos mirositoare

Pentru a obține odorizante delicioase mixați următoarele uleiuri esențiale:

  • 10 picături de eucalipt și 10 picături de mentă;
  • 6 picături de grepfrut, 6 picături de portocale, 4 picături de lămâie și 2 picături de bergamotă;
  • 9 picături de lavandă, 6 picături de salvie și 6 picături de portocală;
  • 6 picături de lemongrass, 6 picături de lavandă și 6 picături de eucalipt;
  • 6 picături de lavandă, 6 picături de lămâie și 6 picături de rozmarin;
  • 6 picături de mușcată, 6 picături de lavandă, 9 picături de lime.

Ţin la distanţă insectele

Dacă vreți să scăpați de musculițe sau de țânțari, uleiurile esențiale le țin departe. Picurați ulei esențial pe încheietura mâinii sau pe brățara pe care o purtați și veți scăpa de gângănii. Sau mai puteți folosi uleiurile esențiale pentru a trata nasul înfundat. Picurați ulei de mentă pe o batistă sau pe șervețelele de nas și închideți pachețelul pentru câteva ore. Apoi obțineți servețele frumos mirositoare care vă vor desfunda nasul. Uleiurile esențiale se mai folosesc și pentru un machiaj rezistent. Picurați un strop de ulei de lavandă în tubul de mascara, iar culoarea va dura mai mult, în timp ce genele vor crește mai lungi și mai dese.