Main menu

header

617 23 1de Cătălina Tăgârță de Alexandru Brădescu

„Fiul dumneavoastră a suferit un grav accident. E la spital și are nevoie să îi transferați urgent 1.000 de lei sau să îl apelați la numărul acesta…” Așa sună majoritatea replicilor pe care le-au auzit în ultima vreme la telefon din ce în ce mai mulți părinți și bunici, în special din provincie. Speriați că rudele lor sunt în pericol, oamenii apelează imediat numărul de telefon indicat sau trimit banii înainte să realizeze că totul a fost o înșelăciune. Poliţia Română a fost sesizată în ultima vreme de mai multe persoane care, în urma unui apel primit prin reţeaua de telefonie fixă, au fost înşelate cu sume mari de bani, sub pretextul că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier, iar banii sunt necesari pentru a ajuta persoana în cauză.

Sunați imediat ruda pe telefonul mobil personal

Atenție! Dacă primiţi un telefon de la un „binevoitor” care vă pretinde bani pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive, oamenii legii avertizează să nu daţi curs cererii de acest tip şi să nu trimiteţi bani, deoarece există riscul major să fiţi victima unei înşelăciuni! Ce e de făcut în acest caz? Solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare. Nu vă bazaţi pur și simplu pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. După ce întrerupeţi convorbirea, încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul său, pentru a afla adevărul. De ce ați suna mai întâi la un număr necunoscut, înainte de a verifica la numărul pe care îl aveți deja în agendă?!

Nu vă întâlniți singuri cu persoane necunoscute

Chiar dacă cel care să sună „vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul, nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere. De asemenea, e important să anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a primi sprijin de specialitate. În niciun caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat înainte de a discuta cu un poliţist!

Nu divulgați date personale la telefon

Pe de altă parte, reprezentanții Poliției Române atrag atenția tinerilor să își informeze și să sprijine părinţii sau bunicii pentru a nu deveni victimele acestui tip de infractori! Este important să dezbateţi aceste subiecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări: în cazul în care sunt sunaţi de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situaţie de pericol, să nu divulge niciun fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări şi să solicite informaţii despre presupusul accident (unde s-a produs, spitalul sau secţia de poliţie unde s-ar afla ruda în cauză); să apeleze telefonic imediat ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locaţie), pentru a verifica informaţiile primite; să sune de urgenţă la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliţiei. În niciun caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana care i-a contactat!

În cazul în care primiți un apel care face referire la nenorocirea cuiva drag, înainte de a vă panica încercați să obțineți cât mai multe detalii și să vă convingeți prin toate mijloacele posibile că nu e o glumă sau o înșelăciune. Hoții vor miza pe sensibilitatea și disperarea dumneavoastră pentru a vă convinge că totul este cât se poate de real

Hoţii nu iau niciodată vacanţă

„Nu mi se poate întâmpla mie! Tocmai în vacanță?!” gândesc unii. Ei bine, aflați că hoții nu își iau concediu odată cu noi, așa că trebuie să fiți vigilenți în orice moment al zilei și oriunde v-ați afla. Iată sfaturile Poliției Române. Dacă ați fost cazaţi la parter sau la etajul 1, nu lăsaţi geamurile sau uşile de la balcon deschise! Aveți grijă unde țineți cheile, pentru a nu le pierde, mai ales că majoritatea hotelurilor folosesc brelocuri cu denumirea unității de cazare și numărul camerei, caz în care hoții vor ști exact unde să caute. Dacă nu aveți unde să le țineți, mai bine le lăsați la recepție sau în seiful hotelului! Când mergeţi la o plimbare prin staţiune, nu luaţi sume mari de bani cu dumneavoastră, ci doar strictul necesar. O borsetă sau o gentuţă ţinută în faţă şi protejată cu mâna constituie o modalitate foarte bună de păstrare a valorilor! În zonele aglomerate nu puneţi banii şi acte în rucsacul purtat în spate, fiindcă hoţii se pot servi cu uşurinţă. Dacă vă opriţi să cumpăraţi ceva, scoateţi din geantă doar suma necesară achiziţionării produsului! Nu vă lăsaţi intimidaţi de cei care vă grăbesc sau vă împing, puneţi portofelul la locul lui şi nu în sacoşă ori în buzunar! În vacanţă se leagă repede prieteniile, așa că fiţi precauţi şi nu vă lăudaţi oricui cu sumele de bani pe care le deţineţi.