Main menu

header

620 19 1de Cătălina Tăgârţă şi Cristian Blănuţă

Obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, care concep diverse modalităţi de a şi le însuşi, indiferent dacă acestea se află într-un magazin, autovehicul, la purtător sau… în locuinţă. Poliția Română îndeamnă oamenii care dețin valori să ia măsuri suplimentare de precauție pentru a preveni furturile din case.

Sistemul electronic de securitate nu doarme

Cele mai eficiente metode de protecţie le constituie limitarea posibilităţilor de acces la bunurile de valoare şi prelungirea timpului necesar pentru sustragerea acestora de infractori, explică reprezentanții Poliției Române pe site-ul lor oficial. Măsurile luate au rolul de a induce răufăcătorilor sentimentul că şansele de reuşită sunt minime, iar riscul de prindere este maxim. Ceea ce constituie acest factor psihologic poate fi realizat prin: concepţia arhitectonică a clădirii, care trebuie să inducă senzaţia de solid, existenţa barierelor fizice (uşi solide, încuietori, grilaje, obloane, seifuri etc.) și prezenţa sistemelor moderne de securitate (sisteme de securitate perimetrală, antiefracţie, control al accesului sau sisteme de supraveghere şi înregistrare video). Barierele fizice au rolul de a întârzia cât mai mult pătrunderea infractorilor în casă. În acest timp poate cineva sesizează ceea ce se întâmplă şi va anunţa Poliţia. De asemenea, întârzierea necesară pentru depăşirea acestor bariere îi determină de multe ori pe infractori să renunţe. Pe de altă parte, montarea unui sistem de securitate are drept scop descurajarea infractorilor, sugerându-le ideea că acţiunile lor sunt în permanenţă supravegheate şi pot deveni probe în instanţă. Spre deosebire de paza umană, un sistem electronic de securitate nu doarme şi nu poate fi corupt sau depăşit cu mijloace uzuale.

Montaţi un interfon la intrarea în scară

620 19 2Iată ce recomandări face Poliția Română locatarilor de la bloc. Montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil. Asiguraţi dotarea cu încuietori corespunzătoare uşilor de la subsol, teraselor sau intrărilor suplimentare în bloc. Asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de la intrarea în casă asigură o închidere completă a acesteia. Nu uitați să montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă, prevăzută cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor! Sistemul de închidere trebuie instalat corect, în așa fel încât să fie imposibil accesul din exterior la șuruburile de prindere, iar cilindrul să fie complet introdus în corpul broaştei, pentru a evita ruperea lui.

Puneți grilaje la ferestre

La intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare, eventual de un sistem automat de detecţie a mişcării şi un sistem de supraveghere video. Suplimentar, montaţi un sistem de alarmă în locuinţa personală! Conectaţi sistemul de alarmă la un dispecerat de monitorizare a acestora. Dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, să aveți în vedere faptul că grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă. Dacă locuiți la curte, pe lângă sfaturile amintite, Poliția Română vă mai recomandă și altele, specifice. Montați un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei și iluminați curtea cu senzori de mişcare!

Nu depozitați la vedere ambalajul obiectelor de valoare

Mai mult decât utile pentru liniştea familiei dumneavoastă pot fi și următoarele recomandări: instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătăţii; interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dumneavoastră, despre bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini persoanelor străine, care pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima; prezenţa unui câine; evitarea depozitării în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare. De asemenea, pe perioada cât sunteți plecați de acasă apelați la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală. Iar utilizarea sistemului de securitate antiefracție trebuie să devină un obicei firesc, la fel ca închiderea uşii. Ar fi bine să apelaţi la serviciile de consultanţă ale firmelor specializate pentru a alege soluţia optimă de protecţie a locuinţei dumneavoastră! Proiectarea sistemului de securitate trebuie să fie făcută odată cu proiectul de arhitectură.

Dacă pierdeți cheia, schimbați încuietoarea

O uşă de acces securizată înseamnă locuință în siguranţă. Pentru a avea parte de așa ceva, aceasta trebuie să fie confecţionată dintr-un material rezistent la solicitări mecanice şi termice. Tocul, în zona sistemelor de asigurare, să fie consolidat cu o armătură metalică şi bine ancorat în perete. Balamalele e important să aibă o bună fixare în toc şi în uşă. Dispozitivul de limitare a deschiderii uşii (de exemplu, lanţul de siguranţă) e bine să fie folosit în permanenţă, iar uşa să fie prevăzută cu un sistem de închidere securizat, eventual cu închidere în mai multe puncte. Dacă ați pierdut cheia de la casă, înlocuiți încuietoarea oricât vi s-ar părea de scump! Veți ieși oricum mai în avantaj decât în cazul în care aceasta ar fi găsită și „folosită” de „musafirii nepoftiţi” pentru a vă extrage bunurile din locuință.

Întrucât lumea virtuală este parte din viaţa noastră, Poliția Română atrage atenția să nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori. Spre exemplu, în momentul în care dați check in pe Facebook că sunteți într-o anumită locație, printr-o deducție pur logică, hoții vor ști că nu sunteți acasă

Ponturi pentru derutarea infractorilor

Când părăsiţi locuinţa pe timpul nopţii lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune. În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să procedeze astfel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră: geamuri deschise, ridicarea corespondenţei etc. Montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate. O sirenă de exterior descurajează extrem de eficient, așa că ați putea investi într-una! Achiziţionaţi întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina.