Main menu

header

621 31 5de Cătălina Tăgârță

Hoții nu stau la pândă doar la gențile deschise și casele neiluminate, ci și la autoturisme. Potrivit Poliției Române, principalele moduri de operare folosite de infractori sunt: forţarea mecanică a încuietorilor, spargerea geamurilor, furtul componentelor exterioare (oglinzi, ornamente, embleme, proiectoare, roţi etc.). În plus, pe fondul progresului tehnologic, în ultimii ani a început să se dezvolte un nou mod de operare, bazat pe dispozitive electronice care acţionează asupra sistemelor de închidere centralizată a autoturismului. Așadar, nu uitați că paza bună trece primejdia rea și luați aminte la recomandările făcute de Poliția Română pe site-ul său oficial!

Fixaţi dispozitive antifurt pe toate roţile

Nu lăsaţi la vedere în interiorul maşinii diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatură electronică etc.) chiar dacă lipsiți pentru scurt timp. În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe momentul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor. De asemenea, faceți acest lucru și pe perioada deplasării cu autoturismul (în special persoanele de sex feminin), astfel veţi evita să fiţi deposedate la semafor de geanta ce se află în interiorul maşinii. Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet. Dacă aveți posibilitatea, fixaţi dispozitive antifurt pe toate roţile autoturismului - întrebați de ele la service-ul auto la care mergeți de obicei!

Când coborâți, verificați dacă s-au închis ușile

621 31 6Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii, componente exterioare etc.). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de hoţi. Atunci când părăsiţi mașina şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.

Pentru eventuale reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate sau meşterilor ocazionali. Se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine.

Nu păstrați certificatul de înmatriculare în mașină

La coborârea din autoturism scoateţi cheia din contact chiar dacă veţi lipsi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact durează doar câteva secunde. Nici dacă obişnuiţi să parcaţi autoturismul în curte sau în garaj, nu lăsaţi cheile în contact atunci când coborâţi să deschideți porţile. Certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate ale autoturismului NU trebuie păstrate în acesta. În cazul unui furt, asigurătorul CASCO nu vă despăgubeşte dacă nu prezentaţi cele două documente în original şi ambele chei ale autoturismului. Parcaţi autoturismul astfel încât să fie vizibil din locuinţa dumneavoastră şi pe cât posibil în locuri iluminate şi cât mai circulate!

Anunțați Poliția dacă vă dispar plăcuțele

Montaţi un sistem de alarmă antifurt! De cele mai multe ori costă mai puţin decât paguba suferită în urma unui posibil furt. Schimbaţi imediat sistemele de siguranţă ale autoturismului dacă aţi pierdut sau v-au fost sustrase cheile acestuia. Anunţaţi imediat Poliţia dacă v-au dispărut plăcuţele cu numărul de înmatriculare ale vehiculului! La autoturismele prevăzute din fabricaţie cu sisteme electronice de siguranţă este recomandat să montaţi un sistem alternativ care să blocheze funcţionarea autoturismului. Acest sistem suplimentar trebuie să nu fie controlat de computerul de bord.

Montați-vă un sistem GPS

Montarea unui sistem GPS în locuri ascunse din autoturism poate ajuta la localizarea maşinii în cazul în care aceasta este sustrasă. Sistemul trebuie să fie monitorizat de o firmă de specialitate, iar în cazul în care mașina a dispărut apelaţi la lucrătorii de Poliţie pentru localizare şi deplasarea în zona în care se află aceasta. În situaţia în care aţi devenit victima unui furt auto, iar autorii v-au contactat cu propunerea de a plăti o sumă de bani în schimbul recuperării, nu vă angajaţi în acest schimb pe cont propriu. Apelaţi la ofițerii de Poliţie specializaţi, care vor acţiona profesionist pentru recuperarea autoturismului şi prinderea autorilor. În caz contrar, riscaţi atât pierderea banilor, cât şi să nu recuperaţi autoturismul.

Utilizarea marcajelor permanente de tip lac ultraviolet şi gravură în sticlă descurajează hoţii. Acestea se pot face atât la vedere, pe geamuri şi portiere, dar şi în locuri ascunse, cunoscute doar de proprietar

Autorii urmăresc în prealabil victimele

În ceea ce privește prevenirea furturile de autovehicule, din cazuistica ultimilor ani a rezultat că hoţii de autoturisme apelează, în general, la următoarele moduri de operare: utilizarea de dispozitive electronice pentru dezactivarea sistemelor de siguranţă; forţarea încuietorilor şi contactului; sustragerea maşinii profitând de neglijenţa proprietarilor care pleacă „doar un minut” şi le lasă pornite sau cu cheile în contact. În cele mai multe dintre aceste situaţii, autorii urmăresc în prealabil victimele şi aşteaptă momentul prielnic pentru a acţiona.