Main menu

header

634 31 1de Roxana Istudor şi Claudiu Melinte

Există la îndemâna tuturor, pentru o curățare eficientă și deplină a locuinței, soluții bio - substanțe care nu agresează nici sănătatea, nici mediul înconjurător și nici obiectele.

Ceara de albine lustruiește lemnul

Oricine își dorește o casă curată, ceea ce înseamnă mai mult decât fără mizerie. Este recomandat să faceți curățenie fără chimicalele care ne înconjoară de peste tot și care au un ridicat potențial toxic. Alternativa sunt soluțiile naturale, la fel de ușor de găsit, cu ajutorul cărora puteţi curăţa aproape orice.

De exemplu, produsele uleioase și cu miros chimic puternic pentru lustruirea mobilei pot deveni amintire dacă veți utiliza în loc ceara de albine. Nu doar că veți obține același rezultat din perspectivă optică, dar nu veți mai avea grija acumulării de chimicale pe mobilă și în încăpere. Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, recunoscut pentru capacitățile uimitoare de curățare. Utilizați-l pentru a elimina mirosurile şi pentru albire. O pastă din bicarbonat şi apă albește excelent chiuvetele şi căzile de baie, iar o cutie cu bicarbonat în frigider ajută la absorbţia mirosurilor.

Din uleiul de măsline se face un excelent săpun de casă

Săpunul de casă lichid făcut cu ulei de măsline în loc de untură de porc este un produs de uz general și extins. Mai exact, se poate folosi deopotrivă la spălatul vaselor și la curăţarea podelelor. De pildă, pentru o dușumea sau un perete curat, combinaţi o cană cu oţet cu maximum patru litri de apă fierbinte şi câteva picături de săpun și veți obține o soluție cu mare eficacitate. De asemenea, uleiul de măsline poate recondiţiona lemnul în mod natural. De altfel, uleiurile în general sunt minunate pentru curățenia bio. Uleiul de pin face ca noi podelele din lemn moale şi are miros persistent, foarte plăcut. Cât despre uleiurile esenţiale de plante, acestea pot adăuga putere antibacteriană şi antifungică unei soluţii de curăţare.

Soda cristalizată igienizează toaleta

Soda de rufe (carbonatul de sodiu) este un puternic ingredient de curăţare. Utilizaţi-o pentru curăţarea toaletelor sau amestecaţi-o cu apă pentru o soluţie puternică de curăţat de uz general, în special în cazul obiectelor sanitare. La rândul ei, sarea grunjoasă este un aliat redutabil pentru înlăturarea grăsimii. Iar în baie, pentru a curăţa petele insistente de săpun, combinaţi bicarbonat de sodiu şi sare grunjoasă. Totodată, pentru a da strălucire obiectelor metalice, puteți face o pastă din două linguri cu sare şi puţin oţet alb. După aplicare, frecați bine cu un burete, apoi clătiți şi ştergeți. Dacă la aceste formule de curățare adăugați și suc de lămâie, veți obține un plus de efect și de strălucire.

Oțetul, vedetă a curățeniei bio

634 31 2Oţetul alb este o sursă inepuizabilă a curăţării. Dezinfectând şi deodorizând, este un produs de dorit pentru a scăpa de germenii din locuri dificile, precum mesele de bucătărie, blaturile, mânerele de uşi şi telefoanele. Îl puteți folosi în nenumărate feluri. Geamurile şi oglinzile vor străluci cu efort minim dacă amestecați o lingură cu oţet alb cu o lingură cu amoniac şi o cană cu apă călduţă. Puneți-le într-un flacon cu pompă, agitați bine, pulverizați pe geam, apoi ştergeți cu o cârpă moale care nu lasă scame. Oțetul este la fel de eficient pentru depunerile de calcar. Robinetele şi vasele de toaletă vor străluci dacă le curățaţi cu o soluţie făcută din oţet şi apă în proporţii egale. Pulverizați, apoi ştergeți cu o cârpă moale. În cazul în care dușul are o astfel de depunere, introduceți capătul duşului într-o pungă rezistentă din plastic, în care ați turnat oţet cât să-l acopere. Legați bine capătul pungii şi lăsați aşa peste noapte. Dacă nu s-a curăţat complet, repetați. De asemenea, pentru împrospătarea draperiilor, amestecați o lingură cu oţet alb cu două căni cu apă caldă şi vărsați amestecul într-un flacon cu pulverizator. Aspirați bine draperiile, apoi stropiți-le cu soluţia oţetată. Nu va mai fi nevoie să le dați jos de pe galerii! Și becurile se curăță excelent cu apă şi oţet (o lingură cu oţet la un litru de apă), iar pereţii daţi cu vinarom devin ca noi spălați cu clăbuc de săpun, apoi clătiți cu un amestec de apă caldă şi oţet alb - jumătate de cană cu oţet la o jumătate de găleată cu apă.

Sare și lămâie pentru desfundarea chiuvetei

634 31 3În comerț există numeroase produse care pot ajuta la desfundarea chiuvetei în mod rapid și foarte ușor, dar acestea în general conțin chimicale și substanțe toxice care sunt nocive pentru sănătate. Din fericire, puteți apela la soluții naturale cel puțin la fel de eficiente. De pildă, o soluție de bicarbonat de sodiu, sare și zeamă de lămâie se prepară astfel: combinați cantități egale de bicarbonat și sare, turnați amestecul obținut pe scurgerea chiuvetei, apoi adăugați și un volum mare de zeamă de lămâie. La final, clătiți chiuveta cu apă fierbinte. Tot sarea stă la baza unei alte formule cu rezultate bune: încălziți o cană cu apă și adaugați trei linguri cu sare. Turnați amestecul pe scurgerea chiuvetei și lăsați-l să acționeze peste noapte. Iar ca să preveniți neplăcuta înfundare, puteți întreține chiuveta turnând pe scurgere pe rând o cană cu bicarbonat de sodiu, una cu sare și una cu oteț alb. Lăsați totul să acționeze peste noapte, apoi clătiți cu apă fierbinte. Făcând acest lucru la intervale regulate, nu va trebui să vă îngrijoraţi că se va înfunda chiuveta, întrucât vor fi înlăturate resturile de grăsime care s-au acumulat la scurgere.

Un „detergent“ de vase natural, care nu vă agresează pielea, se poate face din sucul proaspăt stors de la patru lămâi, 500 ml apă, 225 g sare, 125 ml oțet

Amidonul cu sifon înlătură petele

Pentru o eliminare rapidă și naturală a petelor de pe covoare ori draperii, acoperiţi spațiile pătate cu amidon absorbant. Lăsaţi-l să acționeze circa 20 de minute, apoi turnaţi sifon/apă carbogazoasă pentru a înlătura petele. De asemenea, puteți folosi cu succes amidonul împotriva uleiului care a picurat pe ţesături. Și apa oxigenată (peroxidul de hidrogen) este un puternic dezinfectant. Pentru a elimina mucegaiul, combinaţi bicarbonat de sodiu şi apă oxigenată pentru a crea o pastă, aplicaţi-o pe mucegai şi lăsaţi să stea pentru câteva minute, apoi curățați.