Main menu

header

647 22 1de Cătălina Tăgârță şi Florica Pintea

În numai un sfert de oră, vijelia a făcut prăpăd în vestul ţării. Inventarul de după furtuna care a avut loc duminică, 17 septembrie, în Timișoara, este crunt: numeroși copaci puşi la pământ, acoperişuri smulse de pe case, zeci de autoturisme distruse și, cel mai grav, 137 de răniţi și opt morţi. Furtunile sunt un fenomen natural al căror pericol e adesea subestimat. Însă un astfel de eveniment meteorologic, dezlănțuit rapid, vă poate pune viața în pericol. Așadar, atunci când observați că vântul începe să sufle cu putere (cel din Timișoara a avut rafale de peste 90 de kilometri pe oră), cel mai bine ar fi să vă adăpostiți într-un loc sigur.

Stați departe de copaci uriași

Atunci când căutați locul sigur pentru a vă adăposti, trebuie să țineți cont de câteva aspecte esențiale, care pot face diferența între viață și moarte. Dacă furtuna vă prinde în aer liber, încercați pe cât posibil să stați departe de orice lucru înalt, de apă și de metal! Prima idee care le vine în minte oamenilor într-un astfel de moment este să se adăpostească sub un copac uriaș sau lângă un gard. Greșit! Evitați gardurile de sârmă, zidurile clădirilor, semnele de circulaţie, liniile de electricitate şi alte obiecte care pot cădea şi vă pot răni și nu vă apropiați la mai puțin de 20 de metri de pomii înalți! Ideal este să optați pentru adăpostirea sub un arbust, însă, dacă nu există niciunul în zonă sau nu mai aveți timp să ajungeți sub el, fie vă puteți ascunde într-un șanț, fie vă ghemuiți pur și simplu! Evitați terenurile întinse pe o suprafață plană (de genul câmpurilor sau plajelor), pentru că pe acestea dumneavoastră veți fi cea mai înaltă „momeală” pentru fulger! Deși nu s-a demonstrat dacă telefoanele mobile atrag fulgerele, este mai bine să le închideți, mai ales dacă vă aflați sub cerul liber!

În aer liber, distanța dintre persoane să fie de minimum cinci metri

În cazul în care vă aflați într-un spațiu deschis, spre exemplu la munte, deplasați-vă spre o zonă mai joasă - o vale. Dacă în momentul începerii furtunii sunteţi pe un lac, deplasați-vă la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat! Nu este timp de pierdut. În cazul grupurilor, e de știut că distanța minimă dintre persoane trebuie să fie de cinci metri. Pentru a afla cât de aproape este furtuna, puteți verifica timpul dintre fulger și tunet. Dacă cele două sunt despărțite de cinci secunde, înseamnă că aveți timp suficient să ajungeți la adăpost. Dacă nu trece nicio secundă între ele, pericolul este real și trebuie să vă orientați rapid pentru a găsi varianta cea mai sigură.

Nu staționați cu mașina lângă stâlpii de electricitate

Dacă furtuna vă prinde cât sunteți în mașină, aveți noroc, fiindcă aceasta este un bun refugiu. Atenție însă! Staționați într-un spațiu nu foarte deschis, dar totuși la distanță de copaci bătrâni, de bannere sau de stâlpi de electricitate, fiindcă există pericolul să se prăbușească peste mașină! Închideți portierele și geamurile și nu atingeți părțile metalice până nu trece pericolul! Deplasați-vă într-un alt loc doar dacă viața vă este pusă în pericol în poziția actuală, însă în acest caz e bine să porniți radioul pe un post de știri, pentru a afla care sunt zonele afectate și a putea creiona în timp real un plan pentru a le ocoli! În cazul în care sunteți într-un utilaj agricol descoperit, pe motocicletă ori pe bicicletă, coborâți și depărtați-vă de mijlocul de transport metalic.

Închideți ușile și ferestrele clădirilor

647 22 2Ideal ar fi să vă adăpostiți într-o clădire ale cărei ferestre și uși vor fi obligatoriu închise după ce intrați. Chiar dacă sunteți înăuntru, fulgerele tot pot fi periculoase, mai ales pentru aparatele electrocasnice. Prin urmare, cel mai bine este să scoateți din priză frigiderul și calculatorul, preferabil chiar să opriți de tot curentul electric până se potolește furtuna. Oricum, ați observat probabil că în preajma unor astfel de evenimente au loc frecvent întreruperi ale energiei electrice fie preventiv, fie din cauza diferitelor avarii provocate de vântul puternic. Atunci cât sunteți înăuntru evitați zonele din apropierea ferestrelor şi a uşilor; iar dacă acoperișul casei este luat de vânt sau un stâlp cade pe un perete al imobilului, adăpostiți-vă sub o masă solidă din interiorul camerei sau sub tocul unei uși situate la cel mai jos nivel al locuinţei, având grijă să vă protejați capul şi gâtul cu braţele. Persoanele de la bloc trebuie să evite utilizarea liftului, întrucât există posibilitatea întreruperii energiei electrice. În situațiile grave, porniți radioul sau televizorul pentru a afla informaţiile şi instrucţiunile autorităţilor locale. Lăsați linia telefonică liberă pentru a putea anunţa eventuale pericole sau distrugeri și fiți pregătiţi să evacuați locuinţa în cazul în care este strict necesar.

Dacă furtuna vă ia prin surprindere, nu reușiți să vă adăpostiți și simţiţi că părul vi s-a electrizat, acest aspect este un indiciu că există pericolul unui trăsnet. Aşezaţi-vă ghemuit, puneţi mâinile pe urechi şi pe cap și lipiți călcâiele!

Rămâneţi nemişcaţi dacă identificaţi un fulger globular prin apropiere

Fulgerul globular reprezintă un fenomen rar întâlnit. Apare sub forma unor sfere luminoase, de obicei de mărimea unui grepfrut, şi durează până la 20 de secunde. E esențial să știți cum să acționați dacă identificați un astfel de fenomen. Specialiștii vă sfătuiesc să nu fugiți, fiindcă acel flux de aer care se creează după dumneavoastră poate atrage fulgerul globular. Soluția este să vă mișcați încet sau deloc, iar dacă sunteți în casă să stați neapărat cu ferestrele închise.