Main menu

header

664 19 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Nimic nu este mai neplăcut decât să vă treziți cu musafiri care, în loc să se bucure de vizită, încep să strâmbe din nas încă de când au intrat în casă din cauza mirosurilor din locuința dumneavoastră. Din fericire, există soluții naturale care vă scot din acest impas, cu un minimum de efort.

Bicarbonatul de sodiu și sarea curăță scurgerile

O sursă de răspândire a mirosului neplăcut sunt scurgerile, fie din baie, fie din bucătărie. Sunt momente când acestea rămân chiar dacă spălați cu simț de răspundere atât chiuveta, cât și cada. Ce e de făcut atunci? Apelați la ajutorul bicarbonatului de sodiu. Turnați o ceșcuţă cu sare, apoi o ceșcuţă cu bicarbonat de sodiu și lăsați câteva minute. Ulterior adăugați un ibric cu apă clocotită. Veți rămâne surprinși să vedeți că mirosul dispare ca și cum nu ar fi fost niciodată. Pentru a elimina mirosul de mâncare care se impregnează atât în perdele, cât și în tapițeria canapelei și în alte materiale textile, indiferent cât ați aerisi de bine, folosiți o soluție din două cești cu apă și un sfert de ceșcuţă cu oțet alb distilat. Pulverizați peste materiale și, în scurt timp, mirosul neplăcut va dispărea. Nu în ultimul rând, pentru ca scurgerile să fie mereu curate turnați în chiuvetă, o dată la zece zile, un litru de apă fiartă amestecată cu zeama de la trei lămâi.

Împrospătați aerul cu scorțișoară amestecată cu zahăr

Un miros greu de suportat este și cel de mucegai, care apare cel mai frecvent în baie. În această situație, curățați locurile cu probleme cu apă cu înălbitor. În cazul în care mirosul din casa dumneavoastră este îngreunat de ghena de gunoi aflată în apropiere, folosiți următorul truc: într-o tavă pe care o folosiți pentru cuptor puneți o hârtie de copt pe care presărați un strat de scorțișoară amestecată cu zahăr. Adăugați apoi o linguriță cu unt în cuptorul încins. În doar câteva minute, casa dumneavoastră va mirosi frumos. Pentru ca parfumul să se împrăștie peste tot lăsați ușile de la cameră deschise.

Cafeaua gonește duhoarea tutunului

664 19 2Într-o casă, parcă nimic nu e mai supărător decât mirosul de țigară. Este suficient ca un membru al familiei să fumeze zilnic pentru ca mirosul să intre în covoare sau în perdele. Dar spălarea acestora la câteva zile nu e o opțiune suficientă. Cum rezolvați această problemă în timp-record? În primul rând, țineți în permanenţă geamurile deschise și dați cu aspiratorul, înlăturând microparticulele solide ale fumului de țigară. Tot bicarbonatul de sodiu și oțetul vă scot din încurcătură. Pentru covoare folosiți o soluție din oțet și apă sau presărați pe covor bicarbonat de sodiu. Lăsați să acționeze o oră, apoi aspirați. Totodată, puteți ţine un castron cu oțet în camera în care se fumează, pentru că absoarbe foarte bine mirosul de tutun. O altă variantă sunt cojile de lămâi și de portocale, pe care le puteți lăsa în încăperea unde miroase a tutun sau în mașină. În plus, puteți încălzi câteva coji de citrice, pentru ca acestea să elibereze un miros plăcut, care să-l neutralizeze pe cel de țigară. Cafeaua este, de asemenea, un prieten al celor care vor să scape de mirosul acesta. Tot ce trebuie să faceți este să umpleți un bol din sticlă cu boabe de cafea și să îl lăsați în cameră. Verdețurile tocate, precum busuiocul sau menta, vor absorbi și ele mirosul din încăpere și vor reîmprospăta aerul.

Batoane de vanilie pentru încălțăminte

Chiar dacă aveți grijă să curățați încălțămintea, există momente când mirosul neplăcut al pantofilor sau adidașilor invadează camera. Țineți încălțămintea într-un spațiu deschis, și nu în cutii, pentru a putea respira și puneți pudră de talc în interiorul pantofilor. Același efect îl are și bicarbonatul de sodiu lăsat în interiorul pantofilor sau al adidașilor peste noapte. Dacă totuși mirosul persistă, folosiți oțet. Înmuiați șosete în oțet, apoi puneți în pantofi, papuci, adidași etc., înveliți totul într-o pungă și lăsați 24 de ore, apoi aerisiți. O altă soluție este naftalina, dar nu din cea clasică, ci odorizante pentru molii care sunt și cu levănțică. Acestea se agață în dulap sau se pun direct în pantofi. O metodă foarte eficientă de a scăpa de mirosul neplăcut al pantofilor este să înveliți câteva batoane de vanilie într-un ziar apoi să le lăsați în interiorul pantofilor o zi. Ca să scăpați de mirosul urât din pantofi puneți în pantofar săculeți cu cimbru și cărbune pisat. Alternați purtarea pantofilor, și astfel încălțămintea are timp să se aerisească, și nu vă încălțați direct cu piciorul gol sau cu șosete sintetice. Când este foarte cald afară, folosiți încălțăminte din pânză, pentru că se spală foarte ușor.

Odorizante de cameră din uleiuri esențiale

Este nevoie permanent de împrospătarea aerului în orice casă și foarte multe persoane s-au obișnuit să folosească metoda comodă, aceea de a cumpăra chimicale. Dar pentru cei care nu doresc să inspire așa ceva este foarte ușor să realizați odorizante de cameră cu esențe naturale, total inofensive și care pot fi pulverizate fără griji. Așadar, luați un ulei esențial cu aroma care vă place cel mai mult - opțiunile sunt din abundență, de la lavandă la eucalipt -, puneți câteva picături într-o sticlă cu pulverizator și apă, agitați de câteva ori și împrăștiați în încăpere. Rezultatul va fi încântător. Și, bineînțeles, natural.

Lămâia fiartă şi cuișoarele lichidează mirosul vechi de popcorn

Vă place să mâncați popcorn în fața unui film și preferați să faceți delicioasa gustare acasă, la cuptorul cu microunde? Vă veți alege cu un miros care pare să rămână o veșnicie și devine dezagreabil după o vreme. Ca să grăbiți procesul de eliminare, puneți într-un vas mai mare o ceaşcă şi jumătate cu apă împreună cu trei-patru lămâi tăiate și un condiment cu miros mai pronunțat, cum ar fi cuișoarele. Lăsați să fiarbă în cuptorul cu microunde, apoi încă 15 minute să se răcorească. După ce scoateți lichidul lăsați ușa cuptorului deschisă circa o oră. Efectul este garantat.

În cazul în care animalul de companie a lăsat în locuință un miros specific, este suficient să-i pulverizați pe blăniță bicarbonat de sodiu, să frecați ușor, apoi să periați animalul

Pentru a avea mereu un aer proaspăt, de câte ori faceți curat în casă aprindeți lumânări parfumate și folosiți esențe

Introduceţi levănţică şi pătrunjel în dulapul cu haine

Și în dulapul cu haine, indiferent cât de mult balsam folosiți atunci când le spălați, se poate instala un miros de stătut. Cel mai bine ar fi să scoateți hainele la aerisit, apoi să ștergeți cu o cârpă umedă locurile, iar ulterior să lăsați peste noapte un vas cu lapte cald. Mai mult, puneți în colțurile dulapurilor săculeți cu sare de baie, levănțică sau frunze de tutun, care vor absorbi rapid umiditatea și, astfel, aerul va fi unul plăcut. Există și soluții demne de luat în seamă pentru a îndepărta mirosurile pe care le lasă prepararea unor mâncăruri delicioase. Astfel, dacă prăjiți pește adăugați puțin ghimbir. O cantitate mică de nucă pisată pusă în varză atunci când o gătiți va îndepărta mirosul caracteristic. Atunci când folosiți cuptorul nu uitați să așezați într-un colț coji de lămâi sau de portocale învelite în folie de aluminiu, iar când îl curățați puneți în apă zeamă de lămâie sau suc de portocale.