Main menu

header

786 25 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Piese de mobilier și canapele tapițate? Sigur că arată extraordinar de bine în locuința dumneavoastră, însă sunt extrem de pretențioase, pentru că atât fibrele textile, cât și materiale precum pielea naturală sau cea ecologică se pot păta foarte repede, ba mai mult, se pot umple de praf sau pot deveni locul unde se adună acarienii. Pentru ca tapițeria să nu prindă un miros neplăcut, aveți acum la dispoziție cele mai inedite metode de curățare. Iată care sunt trucurile care vă scutesc să scoateți bani din buzunar pentru a apela la firme specializate.

Bicarbonatul de sodiu îndepărtează petele de grăsime

Tapițeria s-a pătat cu unt, ulei, loțiune de corp sau diverse alte creme? E neapărată nevoie să folosiți urgent un degresant. Cea mai bună soluție, spun specialiștii, rămâne bicarbonatul de sodiu. Tot ce trebuie să faceți este să presărați bicarbonat, apoi să așteptați câteva ore pentru ca acesta să absoarbă excesul de grăsime. Ulterior, aspirați bine și curățați zona cu o soluție formată din apă și puțin detergent de vase. Oțetul este de mare folos și când vine vorba despre petele de transpirație de pe canapele. În acest caz, ștergeți materialul cu un burete îmbibat în oțet și apă, în proporție de 1:2. Datorită oțetului, culorile vor fi mai vii și mirosul neplăcut alungat definitiv.

Fixativul de păr, inamicul pixului

Dacă vă confruntați cu pete de pix sau de cerneală, cea mai bună soluție este un produs pe bază de alcool. Pulverizați pe pată, lăsați să se usuce, îndepărtați, apoi frecați ușor cu detergent special pentru tapițerii. În cazul petelor de cerneală, puneți repede un șervețel ca să absoarbă surplusul, tamponați zona cu o dischetă cu alcool, apoi spălați imediat cu apă rece. Sunt și locuințe unde, din cauza umezelii, apare mucegaiul, iar acesta se poate instala inclusiv pe tapițerie. Ce de e de făcut în această situație? Faceți o pastă din bicarbonat de sodiu și apă, puneți pe pata de mucegai, lăsați să se usuce și aspirați. La fel de bună este și apa oxigenată diluată cu apă, în proporție de 1:10. De asemenea, pentru dispariția mucegaiului puteți utiliza o pastă obținută din zeama unei lămâi și o linguriță cu sare.

Amoniacul cu oțet curăță urmele de suc

786 25 2De câte ori nu vi s-a întâmplat ca micuțul dumneavoastră, din neatenție, să păteze canapeaua cu suc? Dacă treceți printr-o asemenea situație, faceți o pastă din oțet și amoniac, aplicați pe locul cu probleme, lăsați să se usuce și curățați ulterior cu o lavetă uscată din bumbac. Nici cu petele de vin roșu nu e glumit, dar le puteți elimina rapid folosind o soluție din bicarbonat și oțet. Dacă aveți ghinionul să fie pătată canapeaua cu sânge, primul lucru care trebuie făcut este să curățați cu o soluție din apă rece cu sare sau amoniac. Cât privește petele de cafea, cu siguranță nu există persoane care să nu se fi confruntat cu așa ceva. Dar și acestea dispar cu apă minerală. Tot ce trebuie să faceți este să îmbibați un tifon în apă minerală și să frecați ușor zona până când vedeți că pata de cafea dispare. Foarte bun tot pentru petele de cafea este și oțetul nediluat.

Guma de mestecat se îndepărtează cu hârtie și fierul de călcat

Nimic nu pare mai imposibil de scos de pe o canapea decât ceara. Și specialiștii spun că aveți nevoie de multă răbdare, dar în final veți avea sorți de izbândă. În primul rând, pentru a curăța ceara, trebuie ca aceasta să fie complet uscată. Îndepărtați apoi cu ajutorul unui cuțit, dar atenție să nu tăiați cumva materialul. Ulterior, luați o bucată de hârtie de pergament, ziar sau, și mai simplu, un șervețel de bucătărie și puneți deasupra petei, apoi treceți cu fierul de călcat încins. Aveți grijă însă să nu topiți și materialul odată cu ceara. Procesul se repetă schimbând hârtia până când țesătura nu mai are nicio urmă de ceară. Și guma de mestecat dispare folosind tot hârtie și fierul de călcat.

Cuișoarele le vin de hac insectelor

Sunt momente în care din senin vă treziți cu ploșnițe de pat, care sunt o problemă comună pentru tapițerii. Aveți mare grijă pentru că acestea vă pot pișca și vă pot transmite chiar boli. Eficient pentru eliminarea acestora este un aparat cu curățare cu aburi. Totodată, aceste insecte nu suportă mirosul puternic, așa că sunt alungate de cuișoare sau bețișoare cu scorțișoară. De asemenea, puteți folosi soluții realizate din oțet cu apă. Dacă ploșnițele sunt depistate la timp, se poate salva tapițeria. Dacă însă acestea stau acolo de multă vreme, din păcate nu vă rămâne altceva de făcut decât să renunțați la acele obiecte și să achiziționați altele.

Pentru scaune folosiți o bucată de perdea

Dacă vă plac scaunele tapițate, trebuie să știți că acestea trebuie aspirate frecvent, pentru a elimina o parte din praful și impuritățile acumulate în interiorul tapițeriei. Umeziți apoi suprafața cu puțină apă călduță și presărați bicarbonat de sodiu, pe care-l frecați ușor cu degetele și astfel va absorbi o parte din murdărie. Amestecați într-un bol jumătate de ceșcuţă cu oțet și jumătate de ceșcuţă cu apă cu două linguri cu detergent de vase. În această soluție puneți o bucată de perdea să se imbibe și frecați cu grijă tapițeria, insistând, bineînțeles, pe zonele murdare. Atenție să nu rămână exces de spumă pe material. Lăsați puțin după ce ați curățat și ștergeți cu apă curată, călduță. În final, scaunele se vor lăsa să se usuce natural. Dacă aveți scaune cu tapițerie pretențioasă, nu folosiți bicarbonat și diminuați cantitatea de oțet.

Pentru a scăpa de praf sau de părul lăsat de animalele de companie aspirați foarte bine sau folosiți acele role pentru îndepărtarea scamelor

Albuş şi lămâie pentru piele albă

786 25 3Dacă aveți canapele cu piele albă, pentru a îmbunătăți curățarea și a preveni apariția petelor, folosiți șervețele umede pentru copii. O tehnică eficientă de curățare care poate face să dispară orice pată este folosirea unui prosop de bumbac îmbibat cu alcool. O altă opțiune este să ștergeți canapeaua cu un tifon umezit cu bere, apoi să dați cu apă curată. Tot împotriva petelor de pe pielea albă se recomandă frecarea delicată cu coajă de lămâie sau de portocală. Un truc cu efect 100% este să aplicați pe pată albuș bătut spumă, apoi să frecați cu un prosop de bumbac până ce pata dispare. Ca și măsură de protecție, folosiți această soluție homemade: amestecați două părți ulei de in cu o parte oțet. Puneți amestecul într-o sticlă cu pulverizator, dați pe toată suprafața canapelei și ștergeți cu un prosop moale.

În cazul tapițeriei auto, amestecați apă și detergent de vase în proporții egale, pulverizați de la o distanță de zece centimetri, frecați cu o perie moale și ștergeți cu apă călduță