Main menu

header

794 21 1de Sorin Dumitrescu şi Florica Pintea

O persoană obișnuită petrece aproximativ patru ore pe săptămână spălând. În timp ce mașinile moderne de spălat fac cea mai mare parte a activității, puteţi îmbunătăți semnificativ rezultatul spălării și puteţi economisi mult timp cu câteva trucuri simple.

Şerveţele umede îndepărtează scamele

Șervețelele umede ajută la îndepărtarea scamelor și a părului de pe haine. Acționează ca un absorbant care curăță hainele de scame sau de păr. Toate aceste particule ajung pe șervețele umede și, în consecință, hainele arată mult mai curate și nu trebuie să colectați toate aceste resturi de pe hainele dumneavoastră. Puneți cel mult trei șervețele umede în mașina de spălat. Când tamburul începe să se rotească, șervețele se vor amesteca cu hainele și vor colecta părul și scamele. Trebuie să utilizați șervețele noi umede pentru fiecare spălare pentru a putea vedea rezultatele satisfăcătoare. Șervețele umede trebuie să fie suficient de puternice pentru a nu se sfâșia în interiorul mașinii. Încercați să le rupeți în fâșii. Dacă abia o puteți face, aceste șervețele umede sunt perfecte. Nu încercați să înlocuiți șervețele umede cu hârtie sau cu material. Cele din hârtie nu sunt suficient de ferme, așa că veți ajunge să curățați bucăți mici de hârtie de pe hainele dumneavoastră, iar şervețele din material textil nu vor face acest lucru, neavând niciun rezultat.

Dezinfectaţi-le cu soluţii naturale!

794 21 2Pentru rufele albe puteți folosi cu succes și bicarbonatul de sodiu, adăugând o lingură, alături de detergent, pentru o mai bună igienizare. Acesta elimină mirosul neplăcut de fum și îndepărtează petele galbene de pe gulerul sau mânecile cămășilor albe. Bicarbonatul de sodiu este antifungic așa că este un excelent agent dezinfectant. Pentru lenjeria colorată adăugaţi o doză de borax peste detergentul folosit pentru a crește eficiența igienizării. Un alt ingredient care chiar potențează culorile este oțetul alb: puneţi o ceșcuţă în sertarul pentru balsam și vă veţi bucura de haine curate și colorate. Uleiul de pin sau de eucalypt, pe lângă efectele antibacteriene oferă și un miros plăcut și persistent, putând fi folosit turnând în spațiul destinat balsamului de rufe 20 de picături. Uleiul din arbore de ceai este foarte eficient în dezinfectarea sau tratarea anumitor infecții, adăugând două lingurițe cu ulei din arbore de ceai în timpul ciclului de spălare, alături de detergent. Extractul din semințe de grepfrut poate fi şi el de ajutor, fiind un produs antibacterian și antifungic care neutralizează agenții patogeni prezenți în țesături. Este suficient să folosiţi o linguriță cu extract din semințe de grepfrut în timpul clătirii hainelor.

Eliminaţi mirosurile!

Dacă detergentul nu reușește să elimine mirosul urât al hainelor, pe lângă detergentul obișnuit, folosiţi la spălare o combinație de zeamă de lămâie și sare de mare. Aceste ingrediente te vor ajuta să elimini petele și, în același timp, neutralizează mirosurile de mucegai și transpirație. Aspirina aruncată printre rufele din maşină înnălbeşte rufele. Pernele, gecile, obiectele pufoase trebuie spălate odată cu punerea unor mingi de tenis în maşină. Astfel aceste lucruri îşi vor păstra forma iniţială. Dacă puneți câteva cuburi de gheață, rufele nu vor mai ieși șifonate din mașina de spălat. Puneți câteva bile din folie de aluminiu în mașina de spălat pentru ca hainele să nu se mai electrizeze.

Pentru dezinfectarea maşinii de spălat şi pentru curăţarea de calcar porniţi un ciclu de spălare la 60 de grade, fără rufe şi cu două tablete pentru maşina de spălat vase. Sau cea mai simplă recomandare este ca o dată pe lună să turnaţi un litru de oțet în spațiul pentru detergent și să programaţi mașina de spălat la un ciclu de spălare la 90 de grade Celsius