de Roxana-Ioana Ancuţa
Întrebuințările lămâilor pot fi diverse. Proprietățile lor, mai ales aciditatea ridicată, ajută la rezolvarea multor probleme și neplăceri cu care vă confruntați în casă.
Igienizează pentru fundul de lemn
În timp, din cauza utilizării lor frecvente, tocătoarele se pătează de la alimentele care sunt tăiate pe ele și prind diverse mirosuri neplăcute. Totuși, acesta nu este un inconvenient fără soluție. Cu ajutorul lămâii, puteți curăța eficient tocătoarele. Stoarceți câteva picături de suc de lămâie pe fundul de lemn, eventual adăugați și puțină sare, frecați bine cu o cârpă sau cu un burete și lăsați să acționeze aproximativ 20 de minute. La final, clătiți bine suprafața.
Distruge germenii din chiuvetă
Chiuvetele de bucătărie își pierd strălucirea, de la un moment dat, mai ales dacă nu sunt spălate cu soluții adecvate în mod frecvent. Mai mult decât atât, ele reprezintă și un focar plin de bacterii periculoase. Amestecați bicarbonat de sodiu cu suc de lămâie, iar pasta rezultată folosiți-o pentru a freca bine chiuveta. La final, clătiți cu apă fierbinte. Este o metodă eficientă de a scăpa de germenii care se strâng în chiuvetă. Recurgeți la acest procedeu o dată pe săptămână.
Cuptorul cu microunde devine ca nou
Puneți sucul de la o lămâie într-un vas cu apă și băgați-l în cuptorul cu microunde. Porniți-l și lăsați-l să încălzească până când apa din bol începe să fiarbă. Foarte important: nu deschideți imediat ușa cuptorului cu microunde. Păstrați acolo bolul cu apă timp de câteva minute. Aburul infuzat cu lămâie va înmuia petele din interiorul aparatului care, odată ce veți deschide ușa, veți observa cât de ușor se vor curăța.
„Parfumează” frigiderul
Ce poate fi mai neplăcut, într-o casă, decât mirosurile urâte. Cu siguranță vi s-a întâmplat să deschideți ușa frigiderului și, dintr-o dată, să vă izbească un damf rezultat din fel și fel de izuri dezagreabile provenind de la alimentele depozitate acolo. Și în această situație, tot lămâia se dovedește a avea superputeri. După o scurtă inspecție și restructurare a alimentelor aflate pe rafturile frigiderului, ștergeți-l cu o cârpă curată, înmuiați un burete în zeama de la o lămâie și lăsați-l în frigider să-și facă treaba, timp de câteva ore. Puteți proceda în mod similar și cu jumătățile sau resturile de lămâi nefolosite.
Lenjerie de pat fără pete
Sucul de lămâie în care ați dizolvat sare se pune peste pata cu pricina și se lasă să acționeze timp de o jumătate de oră, după care lenjeria se clătește cu apă caldă și oțet. Acest sfat este sigur chiar și pentru țesăturile delicate sau vintage. Și petele de transpirație de pe tricouri dispar frecându-le cu suc de lămâie (și oțetul funcționează bine), după care le spălați.
Îndepărtează rugina de pe țesături
Și rugina de pe țesături poate fi scoasă cu ajutorul acestui fruct. Încercați combinația de suc de lămâie și sare pentru a combate aceste pete care par a nu dispărea prin alte metode. Lăsați țesătura să stea la soare, pentru a se usca, după care reaplicați amestecul. Repetați, dacă este cazul, până când pata de rugină dispare.
Scăpați de mirosurile înțepătoare
După ce ați gătit și v-au trecut prin mâini tot felul de alimente, inclusiv legume cum ar fi ceapa sau usturoiul care au mirosuri puternice, uneori e mai greu să scăpați de acele „parfumuri” care în afara bucătăriei nu mai sunt atât de plăcute și pe care nici săpunurile nu le pot elimina imediat. În aceste situații, adăugați câteva picături de suc de lămâie într-un vas cu apă, după care spălați-vă pe mâini folosind această soluție. Reveniți, apoi, și la clasicul săpun.
Obiecte sanitare mai lucioase
Stoarceţi o jumătate de lămâie peste robinete, baterii de bucătărie sau gurile de scurgeri ale căzii și chiuvetelor pentru a îndepărta depunerile de calcar și a le face să strălucească. Clătiți și uscați bine după ce ați terminat.