de Carmen Ciripoiu şi Flori Pintea
Specialiștii spun că există mai multe cauze care duc la apariția unui miros urât în șifonier, iar pe primele locuri se situează umezeala și mucegaiul. Dacă vă confruntați și dumneavoastră cu această mare problemă, puteți folosi metode naturale care vor face ca hainele să rămână mereu proaspete.
Creta este un absorbant de excepție al umezelii
Pentru a vă asigura că șifonierul dumneavoastră nu va căpăta un miros greu este foarte important să-l aerisiți cât mai des și să faceți curățenie regulat. Dacă, totuși, acesta s-a instalat deja, puteți folosi cu succes orezul. Tot ce aveți de făcut este să puneți boabele într-un vas fără capac, pe care-l veți așeza într-un colț al dulapului. Veți constata, cu bucurie, că umezeala va fi absorbită și mucegaiul înlăturat. Datorită proprietăților sale absorbante și antibacteriene, bicarbonatul de sodiu vă poate ajuta și în acest caz. Utilizarea regulată a acestui produs previne apariția mucegaiului și împiedică mirosul urât să pă- trundă în hainele curate. Aveți nevoie de un săculeț cu țesătura fină, pe care să îl umpleți cu bicarbonat de sodiu, apoi să-l agățați într-un colț al șifonierului. O altă variantă ar fi să presărați bicarbonat prin dulap. Lăsați să acționeze 48 de ore, apoi aspirați. Rol de absorbant al umezelii îl are și creta. Cumpărați-o pe cea mai ieftină, folosită în mod normal de copii, scoateți din cutie și repartizați pe rafturi sau în sertare. Persoanele cu gust estetic pot lega bucățile de cretă cu o panglică.
Uleiurile esențiale resping moliile
Uleiurile esențiale pot îmbunătăți starea de spirit, dar pot menține și un miros plăcut în șifonier. Înmuiați câteva bile de vată în ulei și așezați într-un colț al dulapului. Pentru ca hainele să capete un miros plăcut, schimbați bilele de vată la fiecare patru săptămâni. Un alt absorbant excelent de mirosuri, dar și purificator de aer este cărbunele activ, care oprește dezvoltarea mucegaiului. Puneți câteva bucăți de cărbune activ într-un săculeț, apoi agățați în șifonier. Din când în când, așezați cărbunele în lumina puternică a soarelui timp de câteva ore pentru a elibera mirosurile grele cu care s-a încărcat. În acest fel, îl puteți folosi o perioadă îndelungată.
Sarea de mare are proprietăți antifungice şi antibacteriene
Un alt produs natural care vă scapă de umezeala din șifonier și, totodată, reușește să țină departe și mucegaiul care ar putea invada pereții este cafeaua. Puneți câteva linguri în punguțe de pânză și așezați în diferite locuri din șifonier. Puteți presăra cafea și pe rafturile șifonierului. Se lasă să acționeze timp de 48 de ore și se aruncă. Sarea de mare are proprietăți antifungice şi antibacteriene, de aceea este utilă în prevenirea mirosului neplăcut din șifonier. Se presară puțină sare de mare în farfurii mici sau alte recipiente fără capac și se pune în colțurile șifonierului. Efectul este garantat. Veți ține mucegaiul departe și dacă veți așeza într-un borcan un șervețel umezit cu iod, acoperit cu un tampon de bumbac. Atenție! Iodul pătează hainele!
Oțetul alb oprește dezvoltarea ciupercilor
Din cele mai vechi timpuri, bunicile alungau mirosurile grele din șifonier cu lavandă, această plantă fiind considerată și un repelent natural pentru insecte. Umpleți câțiva săculeți de pânză cu flori mărunțite de lavandă și așezați în șifonier. Pentru a neutraliza mirosul umidității din șifonier, dar și din sertare și dulapuri apelați și la ajutorul oțetului alb. Acesta nu doar elimină ciupercile, dar ajută și lemnul să-și păstreze aspectul neschimbat. Eliberați șifonierul de haine, umeziți o cârpă de bumbac cu oțet alb și ștergeți interiorul acestuia. Lăsați să se aerisească și să se usuce. Puteți amesteca și zeamă de lămâie cu apă caldă și folosiţi amestecul pentru a curăța pereții dulapului. Lăsați ușile șifonierului deschise pentru două ore, până la uscarea completă a interiorului. Moliile vor fi ținute la distanță și dacă veți pune scorțișoară sau cuișoare într-un borcan care va fi așezat în șifonier.
Îmbrăcămintea uzată necesită un spațiu de stocare suplimentar
Pentru a preîntâmpina apariția mirosului urât sau a mucegaiului, sortați hainele ori de câte ori aveți ocazia. Specialiștii vă recomandă să nu așezați lucrurile curate în dulapuri vechi. De asemenea, hainele nu vor fi depozitate în dulap dacă sunt umede, pentru că pot deveni o sursă de mucegai. Ar fi indicat ca lenjeria de corp și cea de pat să fie ținută separat de celelalte obiecte. Nu amestecați hainele proaspăt spălate cu cele pe care le-ați purtat chiar și o zi. Îmbrăcămintea uzată necesită un spațiu de stocare suplimentar. Dacă nu dispuneți de așa ceva, lăsați hainele peste noapte la aerisit și dimineață le puteți duce la locul lor. Se recomandă ca și pantofii să fie păstrați separat de haine și depozitați în cutii.
Hainele nu se usucă în bucătărie sau într-o cameră în care se fumează
Așezați printre lucruri o pungă cu ceai cu aromă de bergamotă sau sticle de parfum folosite. Veți avea parte de un miros frumos pentru o lungă perioadă de timp. Odorizantele de cameră nu au ce căuta în șifonier! Mirosul învechit nu numai că nu se estompează, ci se amestecă și cu alt par- fum, ceea ce va agrava situația. Atenție! Sub nicio formă nu puneți hainele la uscat în bucătărie sau într-o cameră în care se fumează. Închideți întotdeauna ușa dulapului pentru a împiedica pătrunderea mirosurilor străine. Cea mai mare bucurie a pisicilor sau cățeilor este să se ascundă în șifonier. Nu le permiteți acest lucru.
Igienizaţi frecvent maşina de spălat
Dacă mirosul greu nu iese din lucruri, înmuiați hainele timp de o jumătate de oră într-un amestec obținut din zeama a două lămâi, trei linguri cu sare de mare și cinci pahare cu apă. La final, clătiți. După multe spălări, în cuva mașinii de spălat se poate forma un miros neplăcut, care se imprimă și hainelor, de aceea se recomandă ca aparatul să fie igienizat cel puțin odată pe lună. Pentru a parfuma dulapurile, puteți folosi felii de portocale sau foi de dafin, pe care să le strecurați între lenjeriile proaspăt spălate.