de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cei mai mulți dintre noi petrecem cel puțin jumătate din viață în casele noastre, ceea ce face foarte important felul în care se prezintă mediul locuinței din perspectiva efectelor pentru sănătate și din cea a siguranței fiecărui membru al familiei. În această ecuație intră numeroase elemente, de la mobilier la produse de curățenie și umiditatea interioară.
Testarea vopselurilor pe bază de plumb
Casele noastre ne pot face să ne simțim în siguranță, dar ne pot și îmbolnăvi. Unele locuințe pot prezenta pericole pentru sănătate și siguranță, printre acestea Centrele pentru Controlul Bolilor din SUA enumerând nivelurile ridicate de monoxid de carbon, scurgerile de apă, problemele structurale, vopselurile pe bază de plumb, lipsa unei alarme funcționale. Potrivit experților, dacă locuința a fost construită înainte de anii 1970, una dinte primele măsuri care pot fi luate pentru siguranța familiei este testarea vopselurilor pe bază de plumb, remedierea problemelor acolo unde este cazul și renovarea punctuală, cu prevenirea răspândirii prafului încărcat cu plumb.
Măsuri speciale pentru bucătărie
Bucătăria este considerată „inima casei”, acel loc unde nu doar se pregătesc feluri delicioase, dar toată familia se reunește în jurul mesei. Cu căldura sa specială, bucătăria are nevoie de măsuri la fel de speciale, ca să nu se transforme în unul dintre cele mai nesănătoase medii din casă (buretele de vase, de pildă, este mai plin de bacterii decât coșul de gunoi…). Astfel, nu folosiți niciodată aragazul sau cuptorul pentru a încălzi casa, instalaţi un ventilator sau o hotă de evacuare, o alarmă de monoxid de carbon, nu lăsați alimentele nesupravegheate pe foc, evitați să purtați haine cu mâneci lungi și largi atunci când gătiți, folosiți produse sigure de curățare și de combatere a dăunătorilor, păstrându-le departe de copii și manevrându-le conform instrucțiunilor. Dacă apar insectele, există modalități sigure și sănătoase de a le opri: sigilați deschiderile spre exterior și între camere, curățați și acoperiți gunoiul, remediați scurgerile și folosiți produse sigure de utilizat în preajma copiilor și a animalelor de companie.
Aerisirea regulată combate mucegaiul din baie
Pentru a păstra băile în siguranță, specialiștii recomandă păstrarea medicamentelor departe de copii, încuiate și în recipiente cu capace speciale, curățați ume- zeala și mucegaiul, deschideți regulat ferestrele și ușile, folosiți un ventilator de evacuare care dă în exterior. Pe de altă parte, și pentru aceste încăperi este nevoie de atenție la produsele de curățare, mai ales dacă în familie sunt copii îmbăiați des. În prezent există la comercializare produse cu grad redus de toxicitate, care asigură o curățare în siguranță a tuturor spațiilor din băi.
Ordinea, crucială în camere și pe holuri
Camerele în care își petrece timpul familia sunt spații pe care le dorim nu doar practice și confortabile, ci și sănătoase. Câteva măsuri de siguranță care pot fi puse în practică de oricine asigură acest rezultat: instalați alarme de fum la fiecare etaj și lângă toate dormitoarele, testați aceste sisteme lunar și schimbați bateriile în fiecare an; instalați alarme de monoxid de carbon lângă dormitoare; nu fumați în interior; acordați atenție ordinii, întrucât dezordinea oferă spații de adăpost dăunătorilor; mențineți podeaua fără cabluri, pantofi, jucării și îmbrăcăminte. Pe de altă parte, controlul prafului de acasă trebuie să fie o prioritate pentru o locuință sănătoasă. Mai mult decât ștergerea acestuia de pe mobilă, sunt necesare înlocuirea filtrelor de aer condiționat și de încălzire și curățarea conductelor și orificiilor de ventilație, pentru a reduce alergenii din aer. Un obicei bun pentru combaterea prafului sunt pulverizările cu apă în încăperi. Un alt element important este verificarea siguranței covoarelor - cele de pe podelele goale trebuie să aibă dedesubt covorașe antiderapante, iar cele vechi trebuie spălate ori înlocuite. Toate băile și bucătăria ar trebui să aibă covoare antiderapante, pentru un plus de siguranță.
Mobilier din lemn, lumină naturală
Atunci când alegeți mobilierul, cel mai bine este să optați pentru piese din lemn, piele, vinil sau pânză cauciucată și să evitați obiectele tapițate, care prind ușor alergenii și sunt mult mai greu de curățat. De asemenea, specialiștii recomandă instalarea de rulouri din bumbac lavabil sau sintetice la ferestre. Evitați jaluzelele, întrucât acestea atrag și rețin praful și pot agrava alergiile. În același timp, experții recomandă o bună cantitate de lumină naturală care să poată pătrunde în interior și eliminarea poluării fonice, cu ajutorul unei tâmplării de calitate. Iar la capitolul finisaje, cele mai sănătoase - și mai durabile, de altfel - sunt cele din piatră naturală, precum granitul, travertinul sau marmura.
Mansarda - „sigilare” și ventilație
Mansardele și podurile caselor sunt acele spații în care se ajunge mai rar, dar care sunt foarte importante chiar și dacă nu se locuiește în acestea, întrucât asigură un reglaj termic binevenit și o protecție suplimentară. Pentru a le menține curate, aceste zone se verifică regulat de scurgeri de apă de pe acoperiș, se asigură o bună ventilație, care prelungește viața materialelor și previne mucegaiul, se sigilează golurile pentru a ține a distanță dăunătorii și, dacă locuința este veche, se verifică posibila prezență a azbestului, material cu potențial cancerigen care trebuie obligatoriu îndepărtat. La rândul lor, subsolul și camera care este folosită ca spălătorie au nevoie de verificări anuale ale aparaturii, aerisire regulată, schimbări de filtre și păstrarea în siguranță a soluțiilor pentru grădinărit, a detergenților etc. De asemenea, pentru scări și holuri mențineți aceleași reguli ale ordinii, pentru a preveni accidentările și rănirile, păstrați o lumină „de veghe” în aceste spații de trecere, fixați treptele, prindeți ferm covorul pe fiecare treaptă sau atașați cauciuc antiderapant și instalați balustrade pe ambele părți ale scărilor.
Siguranţa echipamentelor de joacă în curte
În spațiile exterioare, experții vă recomandă să reparați găurile, să astupați crăpăturile și scurgerile, să eliminați apa care băltește, să păstrați gunoiul acoperit și să întreţineţi jgheaburile, burlanele şi acoperişul, pentru a preveni pătrunderea umezelii în casă. De asemenea, și aici este necesar să mențineți ordinea. Pe de altă parte, acordați toată atenția siguranței copiilor, asigurându-vă că echipamentele de joacă în aer liber, cum ar fi leagănele și toboganele, sunt în stare bună și sunt solide. Faceți reparații dacă este necesar și verificați temeinic balustradele, șuruburile proeminente, atașamentele de frânghie/lanț.