Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Aţi reuşit, în sfârşit, să obţineţi un credit şi să vă luaţi casa mult visată? După comisionul pe care vi l-a perceput agenţia imobiliară, taxele de la notar şi costul altor documente, nu v-au mai rămas prea mulţi bănuţi pentru amenajarea locuinţei? Vă oferim câteva idei pentru a vă putea decora căminul cât mai ieftin.

Achiziţionaţi mobilierul în tranşe
În primul rând, e bine să vă stabiliţi clar bugetul şi, eventual, să repartizaţi o sumă fiecărei camere. În acest fel, veţi şti exact pe ce vă puteţi baza. Apoi, urmăriţi în reviste sau pe site-urile de profil care sunt tendinţele în decorări interioare. Este de foarte mare ajutor alcătuirea unui plan şi a unei scheme de culori. Abia apoi începeţi să faceţi cumpărăturile. Achiziţionaţi mobilierul în tranşe, pe măsură ce strângeţi bani. Spre exemplu, luaţi pentru început patul pentru dormitorul principal. Apoi cumpăraţi masa de bucătărie, frigiderul şi aragazul, deoarece acestea sunt esenţiale în fiecare casă. Lăsaţi la urmă şifonierul şi celelalte obiecte de decor.
Renunţaţi pe cât posibil la mobila care se sprijină de podea. Multe dulapuri pot sta foarte bine şi agăţate de perete, şi astfel veţi avea mai mult spaţiu la dispoziţie.

Construiţi-vă singuri dressingul
În cazul în care sunteţi adepţii stilului modern veţi ieşi în câştig, pentru că se spune că acest tip de mobilier e mai ieftin decât cel clasic. Dacă nu aveţi suficientă imaginaţie puteţi apela la un profesionist în amenajări interioare sau să cereţi sfatul unor amici. De asemenea, vizitele pe care le faceţi în casele altora vă pot inspira. Puteţi opta însă şi pentru recondiţionarea unui dulap sau a unui şifonier mai vechi şi astfel veţi economisi simţitor. În această perioadă, când salariile sunt foarte mici, iar preţurile destul de ridicate, dacă aveţi cât de cât imaginaţie vă recomandăm să încercaţi să vă faceţi singuri mobila acasă.
Mergeţi prin magazine să vedeţi diverse modele, apoi cumpăraţi materialele, împrumutaţi ustensile de la un vecin, eventual cereţi-i şi o mână de ajutor şi construiţi singuri, acasă, ieftin şi practic, obiectele mult visate. De exemplu, e foarte simplu să faceţi un dressing, un şifonier sau chiar un schelet de pat, peste care veţi pune ulterior o saltea. În acest fel veţi da bani doar pe materiale, economisind aproape jumătate din tarifele practicate pe piaţă la obiectele respective. Dacă preţul unui dressing este în jur de 3.000 de lei, materialele pentru acesta vă pot costa aproximativ 1.000-1.200 de lei.

Urmăriţi toate promoţiile!
Este foarte important felul în care asortaţi obiectele de decor, modelele şi culorile. Puţină imaginaţie poate face minuni în acest sens. Dintr-un apartament banal cu două sau trei camere, spre exemplu, puteţi obţine o locuinţă elegantă şi funcţională dacă vă daţi interesul. Puteţi da jos unele ziduri, puteţi amplasa altele din BCA în locurile în care doriţi şi astfel veţi obţine funcţionalitatea maximă a spaţiilor. Acest lucru e valabil mai ales în cazul în care bucătăria vi se pare prea mică şi sunteţi adepţii stilului deschis. Astfel, puteţi uni bucătăria cu livingul şi să construiţi un fel de bar cu arcade, extrem de interesant. Mai mult, dacă vă doriţi un acvariu îl puteţi încorpora în mobilă sau în perete, ca să economisiţi spaţiu şi să creaţi o senzaţie deosebită. Şi ţevile sau frigiderul pot fi încorporate în mobilă sau mascate într-un mod elegant, cu rigips sau cu alt material care vă e la îndemână.
Cumpăraţi vopseaua cu care veţi zugrăvi încăperile, ţevile şi alte accesorii abia după ce v-aţi făcut o idee despre cum va arăta mobilierul. Dacă aveţi aceleaşi gusturi cu un prieten care renovează în acelaşi timp cu dumneavoastră puteţi lua împreună vopseaua, ca să ieşiţi mai ieftin, deoarece cutiile cu cantităţi mari sunt întotdeauna avantajoase la preţ.

Perdelele sunt mai ieftine în bazar
Livingul e bine să fie cât mai aerisit, aşa că nu-l încărcaţi cu foarte multe piese de mobilier. În plus, acest lucru vă ajută şi să economisiţi. Cât despre canapeaua din această cameră, ideal ar fi să fie una extensibilă, ca să o puteţi strânge atunci când aveţi musafiri. Aceasta nu trebuie să fie neapărat din piele şi cu fotolii mari, ci doar cochetă şi simplă. În magazinele mari poate costa 2.000-3.000 de lei, dar la magazinele de cartier o puteţi găsi chiar şi cu 700-800 de lei.
În birouri, biblioteci sau camera de zi puteţi folosi tapetul cu motive. Şi în acest caz alegeţi cu grijă modelul, pentru că mărimea, culoarea şi desenele de pe el se spune că vă vor influenţa starea de spirit. De asemenea, perdeaua, draperia sau jaluzelele dau viaţă încăperii, aşa că şi ele trebuie alese cu grijă. Acestea sunt mai ieftine în bazar decât în magazinele specializate.
În prezent, multe persoane nu mai utilizează covorul. Aşadar, dacă tot investiţi în parchet, gresie şi faianţă e bine să ştiţi că nu mai e neapărat nevoie să daţi banii pe mochete, care în multe cazuri pot fi extrem de costisitoare. Dacă nu vreţi totuşi să renunţaţi la acest element alegeţi un model uşor de curăţat.
Corpurile de iluminat, obiectele decorative sau tablourile sunt lucruri pe care le veţi lăsa la sfârşit, pentru că ele vor crea aspectul final al încăperii. Nu uitaţi să ţineţi cont şi de darurile pe care le veţi primi de „casă nouă” din partea celor dragi, aşa că nu vă grăbiţi să vă luaţi toate lucrurile mărunte, poate-poate vi le face cineva cadou.

Amplasarea patului influenţează înţelegerea în familie

În planul general al casei, ideal e ca dormitorul să fie plasat în zona mai puţin activă a acesteia. Fiţi atenţi şi la amplasarea obiectelor de mobilier. Se spune că patul nu trebuie să fie pus cu capul pe acelaşi perete care conţine şi uşa, această aşezare favorizând certurile în familie.

Pont! Urmăriţi promoţiile şi practicaţi această tactică şi în cazul magazinelor care oferă reducere în situaţia în care depăşiţi o anumită sumă la achiziţie.