Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Dacă hainele de anul trecut nu vă mai încap ar fi cazul să începeţi o cură de slăbit. Ideal ar fi să apelaţi la un nutriţionist, să vă dea o dietă personalizată. În cazul în care bugetul nu vă permite să faceţi asta, e bine să ştiţi că există şi alte metode prin care puteţi slăbi şi care nu au de ce să vă facă rău.

Masajul la domiciliu este mai convenabil
În ultima vreme sunt la modă saloanele de înfrumuseţare. Dacă vă gândiţi să mergeţi să vă faceţi masaj anticelulitic, electrostimulări sau împachetări cu argilă, cu ciocolată sau cu orice altceva, e bine să ştiţi că veţi ieşi foarte scump, deoarece o astfel de şedinţă costă cel puţin 40 de lei, iar una singură nu este suficientă. Dacă vreţi să se vadă rezultatul trebuie să luaţi cel puţin un pachet de zece şedinţe. Pentru a economisi însă, puteţi cumpăra o cremă anticelulitică de la plafar, care costă câteva zeci de lei (20-30 de lei), pe care îi daţi o singură dată, şi să rugaţi soţul sau soţia să vă facă masaj. E adevărat că persoana care vă masează nu e profesionistă, dar puteţi persevera pentru a vă atinge scopul şi astfel veţi ieşi mai ieftin.
De asemenea, puteţi economisi câţiva bănuţi şi dacă în locul unui abonament la sala de fitness sau de aerobic, care costă cel puţin 100 de lei, veţi face singuri exerciţiile acasă. Dacă aveţi internet, căutaţi mai multe date despre exerciţiile care vi se potrivesc. Dacă nu, faceţi abdomene pentru a slăbi în jurul taliei şi mergeţi zilnic cel puţin 2-3 kilometri pe jos sau cu bicicleta. În acest fel veţi păstra în totalitate bănuţii pe care trebuia să-i daţi pe abonamentul la sală.

Cura cu ceai de ghimbir, cea mai economică
Înainte de a „umbla” la regimul alimentar e bine să ţineţi cont de câteva sfaturi: înfometarea, lipsa glucidelor, proteinelor şi lipidelor din alimentaţie pot duce la o stare de disconfort şi de oboseală, de aceea nu trebuie să începeţi dieta atunci când sunteţi solicitaţi intelectual sau fizic. O variantă la îndemână pentru a slăbi e cura bazată pe ceai de ghimbir, pe care îl puteţi prepara foarte simplu, singuri, acasă. O cutie cu ceai costă aproximativ 10 lei la plafar şi vă ajunge timp de cel puţin două săptămâni, cât durează cura. Aşadar, pentru a slăbi trebuie să consumaţi de două ori pe zi infuzie din ghimbir, pe lângă cele trei mese principale ale zilei. Şi lactatele vă pot ajuta să scăpaţi rapid de kilogramele în plus, fără să vă puneţi în pericol sănătatea. Calciul din lapte duce la arderea colesterolului şi accelerează metabolismul leneş.

Citricele grăbesc arderea grăsimilor
Puteţi încerca să ţineţi o cură cu citrice. Iată cum trebuie să procedaţi: timp de trei zile consumaţi numai citrice (fie întregi, fie sub formă de suc, lămâi amestecate cu grepfrut, portocale, mandarine, ce vă place). În cazul în care nu rezistaţi să mâncaţi trei zile numai citrice încercaţi o altă variantă. Fie beţi dimineaţa, pe stomacul gol, un suc preparat din zeama de la trei lămâi, un litru de apă şi două linguriţe cu miere, fie tăiaţi trei lămâi şi o portocală în felii şi le puneţi la fiert în jumătate de litru de apă şi două linguriţe cu miere şi luaţi câte un pahar înainte de cele trei mese principale. Dacă nici aceste variante nu vă încântă puteţi încerca să ţineţi un regim mai uşor, şi anume să consumaţi câte un grepfrut la fiecare masă. Prin concentraţia mare de vitamina C, citricele grăbesc arderea grăsimilor şi sunt un tratament eficient împotriva celulitei. Un kilogram de portocale, spre exemplu, este 5-6 lei, iar unul de lămâi costă în jur de 6-7 lei. Oricum, suma totală e incomparabil mai mică decât cea pe care ar trebui să o cheltuiţi pe un regim strict, personalizat.

Înlocuiţi ardeiul gras din regim cu morcovi
Chiar şi în cazul în care aţi ajuns deja la un nutriţionist, care v-a făcut un meniu zilnic, e bine să ştiţi că mai puteţi pune ceva bănuţi la ciorapi. Şi asta pentru că alimentele scumpe pot fi înlocuite cu altele mai ieftine. Iată câteva exemple: sucul de roşii ar putea fi înlocuit cu uşurinţă cu suc de portocale în această perioadă, întrucât preţul acestora din urmă e cu 2-3 lei mai mic decât al tomatelor. De asemenea, consumaţi sardine la conservă în loc de somon - care e mai scump, prune uscate în loc de fructe de pădure sau morcov în loc de ardei gras roşu. În plus, şi uleiul de măsline ar putea fi înlocuit cu cel de porumb, carnea de vită cu cea de pui, caşcavalul cu telemeaua de vacă, iar ficatul de vită cu ficăţeii de pui, diferenţa dintre aceştia din urmă fiind de 3-4 lei pe kilogram.

Mărul vă ajută să daţi jos kilogramele în plus

Iată şi un exemplu de dietă destul de permisivă, care vă poate ajuta. Dimineaţa consumaţi lapte cu cereale din porumb sau ovăz (acestea costă puţin, 2-3 lei, şi sunt sănătoase). La prânz sunt ideali cartofii fierţi cu pui la grătar (trei kilograme de cartofi şi o caserolă cu piept de pui, care costă în jur de 25 de lei cu totul, ar trebui să vă ajungă două săptămâni). Dacă vă plictisiţi de cartofi cu pui îi puteţi înlocui cu mămăligă cu brânză, paste cu brânză şi sos de roşii, peşte cu mămăligă, supă de legume, orez cu ciuperci sau salată de sfeclă roşie cu varză roşie şi roşii. Cina trebuie să fie uşoară: un iaurt, fructe, peşte ori salate şi poate costa circa 5 lei. Nu uitaţi, întotdeauna trebuie să consumaţi doi litri de lichide pe zi (ape, sucuri naturale, ceaiuri, lapte). Între mese aveţi voie să mâncaţi mere (3-4 lei kilogramul). În funcţie de mărime, mărul are aproape 4 g de fibre şi numeroşi nutrienţi, precum potasiu, betacaroten şi vitamina C, care vă pot ajuta să slăbiţi. După două săptămâni de cură încercaţi să mâncaţi cât mai sănătos dacă vreţi să vă menţineţi greutatea. Astfel, renunţaţi la grăsimile animale, la prăjeli, mâncarea gătită cu mult ulei, carnea de porc, dulciuri, zahăr, paste făinoase şi produse care conţin mulţi aditivi.

Important! Acolo unde nu se specifică durata, nu ţineţi niciodată regim mai mult de două săptămâni. După această perioadă luaţi o pauză de cel puţin o lună, şi abia apoi continuaţi.