Main menu

header

15-06-1de Cătălina Tăgârţă

Chiar dacă se pare că 2011 va fi tot un an greu, marcat de criza economică, viaţa continuă, cu bune şi cu rele, aşa că mulţi dintre îndrăgostiţi au început deja să-şi facă planuri de viitor şi să caute un local mai ieftin unde să sărbătorească alături de cei dragi cel mai frumos eveniment din viaţa lor, nunta. Roxana Olăraşu (foto), organizator de evenimente la firma Dree-Events, ne-a destăinuit câteva dintre secretele meseriei sale, pentru a putea veni astfel în ajutorul logodnicilor.

Reduceri la restaurant duminica
După ce aţi stabilit data nunţii trebuie să căutaţi localul unde se va ţine petrecerea, formaţia sau DJ-ul care va asigura distracţia în seara respectivă şi, evident, fotograful şi cameramanul. În ceea ce priveşte localul, dacă nu aveţi mulţi bani de cheltuit nu vă orientaţi după un nume sau o zonă cu nume mare, pentru că şi preţurile vor fi pe măsură. Pentru un buget redus, cel mai bine este să alegeţi localul în funcţie de preţul meniului. De asemenea, ţineţi cont de faptul că majoritatea patronilor fac reduceri semnificative persoanelor care doresc să-şi serbeze nunta duminica, deoarece cele mai multe dintre cereri sunt pentru sâmbătă.

Rugaţi un prieten talentat să vă fie DJ
Cât despre muzică, aţi observat probabil că în ultima vreme tot mai multă lume optează pentru DJ în defavoarea formaţiilor. Dacă tariful unui DJ porneşte de la 1.000-1.200 de lei, rar puteţi găsi o formaţie cu un tarif sub 4.000 de lei. În plus, dacă restaurantul e dotat cu sistem de sonorizare şi aveţi un prieten care se pricepe la muzică puteţi stabili împreună cu acesta o listă cu melodii şi să-l rugaţi să se ocupe el de acest domeniu în noaptea nunţii. Astfel, cu banii pe care trebuia să-i daţi DJ-ului sau instrumentiştilor veţi cumpăra altceva.
Puteţi economisi şi dacă renunţaţi la serviciile fotografilor şi cameramanilor profesionişti şi apelaţi la cunoştinţele care se pricep la acest domeniu. Dacă nu găsiţi persoana potrivită mai căutaţi un cuplu sau două care se căsătoresc anul acesta, pentru a merge împreună la fotografi şi a încerca să obţineţi o reducere.

Confecţionaţi singuri invitaţiile
După ce aţi stabilit toate aceste lucruri, mai rămân doar cele mărunte, cum ar fi invitaţiile, mărturiile, decorarea sălii, florile de pus pe mese, verighetele, costumul mirelui şi rochia miresei, coşuleţul cu flori de pus în piept, artificiile pentru tort şi multe altele. Pentru a nu uita ceva, cel mai bine este să vă întâlniţi cu părinţii, cu naşii sau cu prietenii care s-au căsătorit deja, ca să vă facă o listă cu tot ce vă trebuie. Spre exemplu, în ceea ce priveşte invitaţiile, puteţi economisi lejer, deoarece este relativ simplu să le confecţionaţi singuri acasă. „Dacă vă pricepeţi puţin la grafică puteţi face singuri invitaţiile pe calculator şi apoi să le printaţi pe hârtie lucioasă. În acest fel veţi păstra în buzunar peste 400-500 de lei, cât ar fi trebuit să daţi pe ele”, ne-a declarat Roxana Olăraşu.

Mărturiile, miniramă foto versus baton de scorţişoară
Cât despre mărturii, nici acestea nu sunt standard, ci le puteţi oferi invitaţilor la plecare orice vă trece prin cap. Cele mai ieftine variante sunt bomboanele puse într-o bucată de voal, care se strânge la capăt cu un şnur, sub formă de săculeţ. De asemenea, în funcţie de buget puteţi alege câte o miniramă foto cu poza dumneavoastră, statuete mici sau pur şi simplu un baton de scorţişoară prins cu o fundiţă, acesta din urmă fiind practic şi util. Dacă le confecţionaţi acasă veţi păstra în buzunar aproape jumătate din preţul acestora. Chiar dacă dumneavoastră nu aveţi timp de aşa ceva, cu siguranţă mama, bunica sau mătuşile vor fi încântate să se „pregătească” de nuntă.

Verighete mai ieftine cu aurul dumneavoastră
Verighetele şi rochia sunt, de obicei, cele mai scumpe atunci când vine vorba despre nuntă. Dacă sunteţi pasionaţi de argint, scăpaţi mai ieftin cu doar câteva sute de lei, însă dacă vă doriţi să purtaţi inele de aur e bine să ştiţi că o pereche de verighete nu prea o găsiţi la mai puţin de 1.000 de lei. Iată însă variante salvatoare şi pentru acest capitol. Fie le confecţionaţi mai subţiri, fie le faceţi o scurtă vizită rudelor, părinţilor şi bunicilor, poate găsiţi un cercel fără pereche, un lănţişor sau o brăţară ruptă şi mergeţi cu ele la bijutier să vă facă verighetele, pentru că, dacă aveţi aurul dumneavoastră, vă va costa doar manopera, ceea ce înseamnă că preţul bijuteriilor va scădea la mai puţin de jumătate. Dacă vă organizaţi nunta singuri, iar mama băiatului nu cumpără rochia, aşa cum e tradiţia, e foarte important să urmăriţi târgurile de nunţi, frecvente în această perioadă (poate prindeţi vreo reducere) sau ofertele magazinelor din centrul oraşului, unde preţul unei creaţii începe de la aproximativ 1.500 de lei. Dacă şi aşa tariful vi se pare prea mare şi nu găsiţi un model pe plac puteţi apela la un croitor. Atenţie însă, nu neapărat la un creator de modă cunoscut, ci la unul de cartier, pentru ca manopera să nu fie foarte costisitoare. Dacă vă organizaţi din timp, toate acestea pot fi făcute treptat, câte puţin în fiecare lună, iar în acest fel nu veţi simţi că faceţi un efort extraordinar.

Cereţi sprijinul familiei şi al prietenilor

Într-un final, pe ultima sută de metri trebuie să comandaţi lumânările şi buchetele (asta în cazul în care nu le cumpără naşii), dar şi florile pentru salonul unde se va ţine petrecerea. Dacă mai doriţi şi altceva, cum ar fi baloane, confetti sau artificii, fie apelaţi la o firmă specializată, fie rugaţi familia să vă ajute. Persoanele care se oferă voluntare trebuie să aibă şi puţină imaginaţie dacă vreţi ca totul să arate bine. Mai ales dacă nu aveţi prea mult timp liber, e bine să apelaţi totuşi la o firmă de organizări evenimente, care se va ocupa de absolut tot în locul dumneavoastră. „E foarte important ca în ziua căsătoriei să fiţi odihniţi, să lăsaţi grijile deoparte şi să aveţi tot timpul zâmbetul pe buze, de aceea e bine să lăsaţi totul pe seama unei firme specializate, care va face totul pentru voi”, ne-a spus organizatorul de evenimente.

Pont! Puneţi câţiva bănuţi de-o parte şi pentru slujba de la biserică. Dacă alegeţi un lăcaş mai puţin cunoscut, aflat într-o zonă de periferie, veţi plăti mai puţin decât dacă optaţi pentru o catedrală, spre exemplu. În plus, în locurile foarte frecventate slujbele sunt scurtate de la o oră la 20-30 de minute.