Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Când vine vorba despre bani, nu ne gândim numai la case, maşini, plata utilităţilor sau la vacanţele de vară, ci şi la aspectul fizic. Chiar dacă acesta este un subiect extrem de important, lipsa posibilităţilor materiale este principalul motiv pentru care majoritatea persoanelor se neglijează. Totuşi, nu-i neapărat nevoie să vă faceţi în fiecare lună programare la cosmetician sau să mergeţi la saloanele de înfrumuseţare. Puteţi să vă îngrijiţi foarte bine şi acasă, cu trucuri din bătrâni şi mai ales cu bani puţini.

Răriţi vizitele la manichiuristă
Pentru a scuti vizita la manichiuristă (aproximativ 50 de lei) cumpăraţi-vă ojă, lac de unghii şi obişnuiţi-vă să vă aranjaţi singure. Dacă nu reuşiţi să vă curăţaţi foarte bine unghiile sau să vă tăiaţi pieliţele puteţi merge la salon o dată la câteva săptămâni să vi se facă această operaţiune, iar dumneavoastră vă daţi cu ojă acasă, iar cheltuielile vor scădea la jumătate. În ceea ce priveşte sprâncenele învăţaţi, de asemenea, să vi le pensaţi singure. Eventual, mergeţi o dată la salon (vă costă aproximativ 10 lei) pentru a li se dea o formă şi apoi urmăriţi firicelele care apar şi extrageţi-le cu penseta la câteva zile, ca să nu mai fiţi nevoite să apelaţi din nou la serviciile unei persoane specializate.

Faceţi măşti de păr acasă
Multe persoane cheltuiesc o mulţime de bani pe îngrijirea părului. Dacă nu aveţi încredere într-o vecină sau o cunoştinţă pricepută ca să vă taie vârfurile ori bretonul sau să vă vopsească mergeţi la coafor, însă pentru asta trebuie să pregătiţi câteva zeci sau chiar sute de lei. Nu-i însă neapărat nevoie să ajungeţi la un specialist pentru a vă aplica măşti de păr sau pentru a face tratamente scumpe de regenerare (care sunt peste 40-50 de lei), ci mai bine apelaţi la remediile naturiste. Spre exemplu, pentru păr uscat e recomandat să întindeţi puţin ulei de măsline pe toată suprafaţa părului, apoi înfăşuraţi podoaba capilară într-un prosop şi, după 20 de minute, spălaţi-vă ca de obicei. Pentru părul deteriorat încercaţi acasă următorul truc: puneţi o lingură cu miere şi una cu oţet într-un pahar cu apă caldă şi amestecaţi bine. Înmuiaţi apoi un pieptene în această soluţie şi treceţi-l prin părul proaspăt spălat de mai multe ori, după care lăsaţi-l să se usuce natural. Dacă aveţi firele grase încercaţi celebra mască preparată dintr-un gălbenuş, o fiolă cu vitamina E şi patru linguri cu zeamă de lămâie, iar pentru a da strălucire părului normal folosiţi o pastă formată dintr-o jumătate de banană, un gălbenuş şi o lingură cu ulei de măsline. Lăsaţi să acţioneze bine pe păr timp de jumătate de oră şi apoi clătiţi cu apă din abundenţă.
În loc să daţi ultimele economii pe un balsam de păr, care costă în jur de 20 de lei, puneţi în apa cu care vă clătiţi părul o linguriţă cu oţet de mere.

Înlocuiţi crema din comerţ cu lapte şi miere
Renunţaţi la produsele cosmetice scumpe şi cumpăraţi cremă sau loţiune de corp (care costă peste 20 de lei) numai în cazuri excepţionale. Ingredientele din bucătărie sunt ideale pentru tratamentele corporale. Încercaţi, spre exemplu, gomajul făcut din zahăr brun şi miere sau cremă din lapte şi miere (două-trei linguri cu lapte la o lingură cu miere), care va lăsa pielea catifelată. Nu neglijaţi nici faţa. Iată câteva exemple de măşti 100% bio, care nu vă costă mai nimic. Pentru ten normal amestecaţi un gălbenuş şi două linguri cu brânză de vaci, pentru ten gras daţi un morcov prin răzătoarea mică peste care adăugaţi o lingură cu smântână dulce, iar pentru pielea uscată radeţi mărunt un măr şi amestecaţi-l cu o lingură cu miere. După ce aţi preparat masca ce vi se potriveşte aplicaţi-o pe faţă şi lăsaţi-o să acţioneze 20-30 de minute, apoi clătiţi bine cu apă călduţă. Dacă însă aveţi nevoie de o cremă exfoliantă pentru a vă curăţa tenul, iată cu ce o puteţi înlocui: amestecaţi patru linguri cu smântână cu trei linguriţe cu sare fină iodată şi masaţi-vă uşor cu pasta obţinută. Renunţaţi chiar şi la gelurile anticelulitice, care costă în jur de 100 de lei. Ele pot fi înlocuite cu uşurinţă de un amestec din câteva linguri cu ulei de măsline şi puţin zahăr tos. Masaţi bine zonele afectate şi, pe lângă faptul că scăpaţi de această problemă, veţi îmbunătăţi şi circulaţia sangvină.

Dermatograful păstrat la frigider „trăieşte” mai mult
Pentru a vă machia nu aveţi nevoie neapărat de o sumedenie de produse cosmetice. Un fond de ten sau o cremă hidratantă, un rimel şi un ruj sunt mai mult decât suficiente. Urmăriţi promoţiile din magazine şi de pe internet pentru a cumpăra produse la reducere. Iată şi câteva trucuri care vă vor ajuta să prelungiţi viaţa produselor cosmetice. Spre exemplu, cumpăraţi-vă cutii cu farduri care conţin mai multe culori, veţi fi mai în avantaj decât dacă luaţi mai multe cutii cu câte o singură culoare. În ceea ce priveşte rimelul e important să aveţi o perie bună, pasta în sine nu contează foarte mult. De aceea, păstraţi peria bună, curăţaţi-o, şi data viitoare luaţi un rimel mai ieftin şi folosiţi-o tot pe aceasta. De asemenea, chiar şi atunci când credeţi că s-a uscat mai puteţi folosi cel puţin o dată sau de două ori rimelul dacă îl puneţi într-un recipient cu apă caldă. Dacă sunteţi adeptele creionului dermatograf e bine să ştiţi că acesta e indicat să se păstreze în frigider, în acest fel mina se va răci (întări) şi nu se va mai rupe. Nu aruncaţi nici rujul atunci când s-a terminat, ci economisiţi scoţând cu o perie glossul rămas în spatele tubului.

„Vânaţi“ cupoanele de reducere de pe internet

Din păcate, nu toată lumea are bani să meargă zilnic la saloanele de înfrumuseţare. Totuşi, dacă vreţi să vă simţiţi, din când în când, ca nişte prinţese, urmăriţi site-urile care oferă cupoane de reducere pentru îngrijirea corporală. Pentru a intra în posesia lor trebuie să vă faceţi cont pe site-ul respectiv, să alegeţi oferta cea mai potrivită şi să comandaţi tichetul în ziua în care este valabilă promoţia.

Pont! Nu aruncaţi mostrele din reviste sau de la diverse promoţii. În majoritatea cazurilor, acestea sunt mai eficiente decât produsele în sine.

Sfat! În cazul în care autobronzantele vi se par prea scumpe adăugaţi puţin fond de ten în crema hidratantă.