Main menu

header

de Elena Şerban

Aţi tăiat de pe listele de cumpărături aproape orice vi s-a părut inutil, aţi renunţat la micile sau la marile plăceri şi totul e degeaba? Bugetul familiei e în continuare serios afectat şi nu ştiţi cum să mai reduceţi din cheltuieli? Vă oferim o serie de soluţii prin care să puteţi păstra alimentele proaspete mai mult timp în frigider şi să economisiţi astfel câţiva bănuţi.

Ţineţi bananele în mănunchi
Puneţi pe fundul cutiei speciale pentru legume din frigider şerveţele de hârtie groase. În acest fel, umezeala va fi absorbită şi legumele şi fructele nu se vor mai strica aşa de repede şi nu veţi mai arunca la coşul de gunoi câteva zeci de lei o dată la câteva zile. Cumpăraţi legături mari de plante aromate, cum ar fi leuştean, pătrunjel sau mărar, deoarece astfel sunt mai ieftine. Spălaţi-le şi introduceţi-le la congelator, în porţii pregătite exact cât aveţi nevoie. Nu doar că veţi avea la îndemână astfel de plante, dar se vor şi tăia mai fin dacă sunt congelate.
Rădăcinoasele de orice fel sunt foarte bune doar dacă sunt proaspete. Din păcate, această stare nu rezistă foarte mult şi multe ridichi, ţelină sau morcovi ajung la gunoi. Iată o soluţie ajutătoare: puneţi rădăcinoasele ofilite într-un castron cu apă foarte rece şi o felie de cartof crud. Schimbaţi apa cât de des puteţi şi, în scurt timp, legumele ofilite îşi recapătă prospeţimea.
Bananele sunt foarte bune pentru digestia adulţilor, dar mai ales pentru cea a copiilor. De aceea, din multe case, aceste fructe aproape că nu lipsesc. Din nefericire însă, acestea sunt fructe perisabile. Pontul pe care vi-l oferim este să cumpăraţi bananele în ciorchine, nu bucăţi individuale şi desprindeţi-le doar atunci când le mâncaţi, deoarece, dacă stau separat, se vor strica mai repede. Astfel veţi economisi 5-6 lei la câteva zile.

Profitaţi de promoţii!
Tot mai multe magazine au promoţii la diverse produse alimentare. Nu ezitaţi să cumpăraţi cantităţi mari de unt, spre exemplu. Păstraţi pachetele în congelator, în vase închise ermetic, pentru a nu lua mirosul de la alte produse. În aceste condiţii, untul poate rezista chiar şi şase luni, iar dumneavoastră veţi păstra la loc sigur, în portofel, 5-10 lei, cât este echivalentul reducerii.
Nu evitaţi să cumpăraţi miere cristalizată dacă e la promoţie. Mierea nu se strică niciodată! Mai bine încălziţi-o într-un vas cu apă câteva minute. Va fi ca proaspăt recoltată din stup.

Nu aruncaţi resturile de mâncare
Pastele sunt una dintre felurile de mâncare preferate de copii. Dacă vi se întâmplă să fierbeţi mai multe decât se consumă, e păcat să le aruncaţi! Puneţi-le în pungi de plastic, în frigider, iar la următoarea utilizare turnaţi-le într-un vas cu apă care fierbe, şi după câteva secunde vor fi numai bune de mâncat. Astfel, veţi păstra banii pentru un pachet de paste, care costă peste 4 lei.

Zahărul întărit se „recondiţionează”
Din ce în ce mai multă lume foloseşte zahăr brun pentru a-şi proteja sănătatea, deoarece acesta are mai puţine calorii. Însă are şi un dezavantaj: se întăreşte rapid. Din această cauză este bine să îl păstraţi în congelator. Scoateţi-l ori de câte ori aveţi nevoie. În cazul în care s-a întărit deja, nu-l aruncaţi! Puneţi-l într-o pungă de hârtie în care aveţi o felie de pâine şi lăsaţi-l o vreme. Altă soluţie care funcţionează şi care este şi mult mai rapidă este să puneţi zahărul întărit în cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde.

Frunzele de dafin alungă dăunătorii
Pentru a evita dăunătorii din făină, paste sau orez, puneţi în recipiente câte o frunză de dafin. Mirosul puternic degajat de acestea ţine musafirii nedoriţi la distanţă şi vă scuteşte de cheltuielile ocazionate de cumpărarea unor noi produse.
Cea mai mare problemă pe care o întâmpinaţi după ce tăiaţi brânza şi caşcavalul este că, după doar câteva ore, trebuie să aruncaţi o bucată considerabil de groasă. Acest lucru este cauzat de faptul că, în contact cu aerul, brânza şi caşcavalul se întăresc. Veţi evita acest lucru dacă ungeţi secţiunea cu puţin ulei sau unt imediat după tăiere. E un sfat extrem de util, mai ales dacă ne gândim că acest produs este destul de scump, de obicei nu găsiţi role mai ieftine de 7-8 lei, iar acestea sunt, de fapt, cele mai mici.

Aveţi grijă la cantităţi!
Cumpăratul în cantităţi mari are mai multe avantaje: preţul mai mic şi eliminarea drumurilor la magazin. Însă, aveţi grijă la produsele pe care le cumpăraţi angro! Uleiul, zahărul sau mălaiul pot fi cumpărate vrac, însă în ceea ce priveşte unele legume... lucrurile nu stau chiar aşa. Spre exemplu, cartofii, ceapa, morcovii şi alte legume rezistă în condiţii optime cel mult 40 de zile. Totuşi, pentru a menţine cartofii mai multă vreme, depozitaţi-i într-un sac în care aţi pus şi câteva mere.

Merele ţin plăcintele proaspete
Multe gospodine pregătesc acasă diverse deserturi: gogoşele, plăcinţele sau prăjituri fie din economie, fie pentru că sunt sănătoase, nefiind „asezonate” cu chimicale. Însă, din păcate, unele preparate nu sunt mâncate pe loc şi sunt plimbate de colo-colo în bucătărie, ajungând, într-un final, la coşul de gunoi. Pentru a se păstra proaspete aceste preparate, aveţi grijă ca, înainte de a le pune în frigider sau în cămară, să le depozitaţi într-un vas acoperit, în care aţi adăugat două jumătăţi de măr. Nimeni nu îşi va da seama că prăjitura sau plăcinta sunt gătite în urmă cu ceva vreme, deoarece blatul nu se va întări şi nici glazura nu se va usca.

Ponturi!
- Aflaţi cât de proaspăt e un ou dacă îl puneţi într-un vas cu apă. Cele proaspete se scufundă, cele vechi plutesc.
- Unele preparate necesită câteva picături de lămâie. Nu e cazul să tăiaţi fructul întreg pentru atât de puţin suc. Înţepaţi coaja cu un cuţit fin, cu vârful ascuţit, şi stoarceţi suc atât cât aveţi nevoie.
- Puneţi câteva boabe de orez în solniţe, pentru a împiedica sarea să se mai umezească de la condens.
- Frişca la tub ţine mai mult dacă păstraţi recipientul cu susul în jos. În acest fel se va crea un vid care va împiedica bacteriile să se dezvolte.