Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Sunteţi nerăbdători să vină vara şi să plecaţi în concediu? Atunci ar fi cazul că puneţi ceva mai mulţi bănuţi deoparte, întrucât litrul de benzină a „sărit” peste 5 lei, iar specialiştii prognozează că preţul va creşte în continuare. Asta nu înseamnă neapărat să renunţaţi la confortul personal, dar trebuie, cel puţin, să ţineţi cont de câteva sfaturi pentru a ieşi mai ieftin la transport.

Renunţaţi la obiceiul de a merge cu maşina personală la serviciu
Strângeţi „cureaua” încă de pe acum dacă vreţi să îngreunaţi puşculiţa. Pentru început ar fi bine să renunţaţi la obiceiul de a merge cu maşina personală la serviciu. Spre exemplu, dacă distanţa până la locul de muncă este de 15 km, asta înseamnă că parcurgeţi zilnic 30 km dus-întors, fără să punem la socoteală şi eventualele drumuri suplimentare. Aşadar, pentru un consum mediu de 7 litri la 100 km, spre exemplu, înseamnă că zilnic „ardeţi” cel puţin 2,1 litri de benzină, ceea ce înseamnă peste 10 lei. Desigur, preţul benzinei depinde de tipul de combustibil pe care-l utilizaţi şi de firmele de la care alimentaţi, dar şi de consumul maşinii. Oricum, lunar se duc circa 300 de lei pe benzină, asta în condiţiile în care nu mai faceţi nicio excursie în week-end.

Viteza constantă înseamnă consum mai mic
În cazul în care maşina vă este totuşi indispensabilă, puteţi economisi astfel: păstraţi viteza constantă, menţineţi maşina în cea mai înaltă treaptă de viteză posibilă, pentru că dacă supraturaţi motorul acesta consumă mai mult, nu acceleraţi şi nu frânaţi brusc şi păstraţi maşina cât mai aerodinamică, îndepărtând suporturile de biciclete sau portbagajele suprapuse. De asemenea, vă puteţi „cupla” cu mai mulţi colegi sau chiar prieteni dacă aveţi de parcurs acelaşi traseu zilnic, şi atunci banii de benzină se vor împărţi la patru sau la cinci. Asta înseamnă că veţi da pe benzină 60-75 de lei lunar, faţă de 300 de lei, cât aţi fi scos din buzunar dacă aţi fi călătorit singur.

Abonamentul, mai avantajos decât biletele
Cel mai economic este să apelaţi la mijloacele de transport în comun, chiar dacă uneori e posibil să ajungeţi puţin „şifonaţi” la destinaţie. Metoda cea mai avantajoasă este să vă faceţi abonament, nu să circulaţi cu bilete. În Bucureşti, spre exemplu, un abonament RATB, pe toate liniile, pentru o lună, este 50 de lei. Dacă însă circulaţi cu bilete, şi într-o zi trebuie să faceţi trei-patru drumuri în oraş, vă costă dus-întors 7,8 lei pentru trei călătorii sau 10,4 lei pentru patru.

Bicicleta vă duce la destinaţie gratis
Dacă staţi foarte prost cu banii, dar aveţi o condiţie fizică bună sau vreţi să slăbiţi, puteţi opta pentru bicicletă. Aceasta costă câteva sute de lei, investiţie care se va amortiza în scurt timp, deoarece nu veţi mai plăti nimic apoi pe transport. O altă variantă ar fi un scuter, deoarece acesta consumă mult mai puţin decât o maşină. În cazul în care locuiţi aproape de locul de muncă optaţi pentru mersul pe jos. Câţiva kilometri parcurşi pe zi vă vor ajuta să aveţi o sănătate de fier.

Taximetriştii trebuie să aibă autorizaţia la vedere
În situaţia în care aveţi muncă de teren sau trebuie să apelaţi neapărat la un taxi pentru a ajunge rapid dintr-un loc în altul în timp scurt, este foarte important să citiţi cu atenţie inscripţia cu tariful indicat pe portieră. Preţurile încep de la 1,39 lei/km, însă cele mai multe companii de taximetrie şi-au exprimat dorinţa în ultima vreme de a majora şi ele preţurile, punând decizia lor pe seama creşterii preţului benzinei. Fiţi însă cu mare băgare de seamă, pentru a nu plăti mai mult! Taximetriştii trebuie să aibă autorizaţia la vedere, iar la pornirea motorului atenţionaţi şoferul să pornească aparatul de taxat, ca să nu aveţi o surpriză mai apoi. Sunt extrem de cunoscute cazurile unor persoane care au fost nevoite să plătească pentru o cursă de câţiva kilometri aproape o sută de lei.

Companiile low-cost oferă tarife la jumătate
Fie că plănuiţi vacanţa în ţară, fie în străinătate, e important să ştiţi că autocarele, dar şi companiile aeriene, au reduceri în anumite perioade şi în extrasezon. În plus, puteţi profita şi de ofertele early-booking (cumpărarea biletelor cu mai mult timp înainte) sau last-minute (de ultim moment) şi veţi beneficia de o anumită reducere. Nu neglijaţi însă nici companiile low-cost (preţuri mici), unde tariful biletelor este, de multe ori, la jumătate de preţ faţă de cele practicate de companiile cu renume.
Cei mai avantajaţi în obţinerea biletelor de transport la un preţ bun sunt cei care nu sunt condiţionaţi de o perioadă anume, ei putând alege zilele cu tarifele cele mai mici. Spre exemplu, dacă doriţi să plecaţi cu avionul de la Bucureşti la Madrid la 20 aprilie şi să vă întoarceţi la 28 aprilie va trebui să achitaţi 173 de euro pentru cursa dus-întors, însă, dacă vă întoarceţi cu o singură zi mai târziu, adică în perioada 20-29 aprilie veţi da 256 de euro, deci cu 83 de euro mai mult. Studiaţi cu atenţie ofertele pe internet şi veţi putea astfel să comparaţi date şi oferte de preţuri.

Pensionarii şi elevii au reduceri sau gratuitate
Pensionarii beneficiază de reducere la transport şi chiar de gratuitate. Astfel, companiile care asigură transportul interurban practică, de multe ori, tarife reduse cu 50% pentru vârstnici, la fel şi CFR. În ceea ce priveşte deplasările în localităţi, pensionarii pot avea chiar gratuitate, cum este cazul în Bucureşti. Dacă vă aflaţi în această categorie ar fi bine să luaţi cu dumneavoastră cuponul de pensie şi eventual o copie de pe buletin înainte de a pleca la drum. Şi elevii şi studenţii au reducere, în baza carnetului de elev/student sau a legitimaţiei speciale de transport.

Pont! Dacă locuiţi într-un oraş mare, luaţi microbuzele sau autobuzele speciale, puse la dispoziţie de hypermarketuri atunci când mergeţi la cumpărături, şi astfel economisiţi banii de transport.

Sfat! Asigurarea transportului sau decontarea acestuia de angajator este o condiţie pe care orice viitor angajat ar trebui să o pună înainte de a semna un contract de muncă ce presupune deplasări.