Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Ouăle încondeiate, care mai de care mai frumos colorate, cozonacii, pasca şi preparatele tradiţionale din miel vă lasă deja gura apă, dar vă şi îngrijorează din cauza bugetului scăzut? Nu vă faceţi griji, deoarece, urmând câteva sfaturi, veţi reuşi să puneţi pe masă celor dragi toate aceste bunătăţi.

Nu gătiţi în cantităţi uriaşe!
Din dorinţa de a avea pe masă de toate, din abundenţă, mulţi români sunt tentaţi să cumpere un miel întreg. Astfel, pentru 10 kg vor plăti între 150 şi 200 de lei la târg, ceea ce înseamnă foarte mult pentru o familie de patru persoane, spre exemplu, atât cantitativ, cât şi în ceea ce priveşte preţul. Aşadar, stabiliţi dinainte cu rudele, cu un vecin sau cu un coleg ca să achiziţionaţi împreună mielul şi astfel veţi scoate mai puţini bani din buzunar, adică între 50 şi 100 de lei. O altă variantă ar fi să cumpăraţi câte puţin din ce aveţi nevoie (muşchi şi organe, de exemplu), astfel încât să puteţi prepara ciorbă, drob, stufat şi orice altă reţetă preferată şi să nu faceţi risipă. Cantitatea nu este foarte importantă, ci semnificaţia mesei pascale. Amintiţi-vă de anii trecuţi, când aţi gătit în cantităţi uriaşe şi apoi aţi plimbat mâncarea de pe un raft pe altul al frigiderului zile la rând.

În târguri găsiţi carnea de miel la preţuri mici
Masa tradiţională de Paşte include produse pe bază de carne de miel. Deşi producătorii au anunţat că mieii vor fi mai mici anul acesta din cauza iernii mai lungi, preţurile se pare că nu au fost afectate foarte tare, acestea variind între 13 şi 20 de lei/kg. Atenţie însă! Puteţi lua carne la aceste preţuri numai dacă mergeţi la târgurile special organizate în preajma Paştelui. Dacă optaţi pentru hipermarketuri, atunci veţi avea surprize neplăcute, deoarece veţi plăti 20-28 lei/kg. Un alt avantaj al pieţelor organizate este că aveţi la dispoziţie un punct sanitar-veterinar unde veţi putea face controlul bacteriologic al produsului achiziţionat. Preţul acestuia variază între 7 şi 15 lei şi se face pe baza actului de identitate.

Preparaţi pasca în casă
Cozonacul sau pasca reprezintă „pioni” importanţi în această perioadă. În comerţ, preţul unui cozonac începe de la 10 lei şi poate urca până la 25-30 de lei, iar o pască e greu de găsit sub 30 de lei. Dacă faceţi un calcul simplu, pentru o familie de patru persoane aveţi nevoie de doi-trei cozonaci, mai ales dacă obişnuiţi să împărţiţi şi vecinilor sau dacă aveţi musafiri. Astfel, pentru aceste produse veţi cheltui minimum 30 de lei, la care se adaugă preţul pascăi, deci nu ieşiţi mai ieftin de 60 de lei. Aşadar, chiar dacă sunteţi foarte ocupaţi cu serviciul sau curăţenia, ar fi bine să vă faceţi timp câteva ore pentru a prepara aceste produse tradiţionale. La final, veţi rămâne cu mai mulţi bani în portofel şi cu satisfacţia lucrului făcut acasă, cu propriile mâini.
Să zicem că luaţi o reţetă simplă, cu 2 kg făină (aproximativ 6 lei), 3 ceşti cu lapte (4 lei), o esenţă de rom (1 leu), 250 g margarină (3 lei), coaja rasă de la o lămâie sau de la o portocală (1 leu), opt ouă (3-4 lei), 2 linguri cu ulei, o lingură cu sare, o cană cu zahăr plus 400 g pentru umplutură (6 lei), 60 g drojdie (un pliculeţ costă aproximativ 1 leu), zahăr vanilat şi nucă măcinată sau rahat, după preferinţe. Dacă trageţi linie veţi observa că nu veţi cheltui mai mult de 25 de lei pe aceste ingrediente, mai ales că uleiul, sarea, zahărul sau esenţele probabil le aveţi deja în casă. Din aceste ingrediente ar trebui să vă iasă trei cozonaci şi o pască, pentru umplutura căreia mai aveţi nevoie doar de puţină brânză, două-trei ouă, zahăr şi câteva stafide. În acest fel veţi face totul pe gustul dumneavoastră şi veţi economisi peste 30 de lei.

Vopsiţi ouăle gratis
În ceea ce priveşte ouăle, dacă aveţi rude sau prieteni care au găini la ţară veţi scăpa de cheltuieli sau le puteţi lua mai ieftin decât din piaţă. Este bine totuşi să nu vopsiţi mai multe decât veţi consuma. Limitaţi-vă la strictul necesar, mai ales că veţi primi ouă încondeiate şi de la vecini sau de la musafiri. Chiar dacă vopseaua de ouă nu-i prea scumpă (doar câţiva lei), orice bănuţ contează, aşa că puteţi încerca să economisiţi folosind surse naturale de culori. Apoi, pentru a le da o strălucire de invidiat, puneţi puţin oţet pe o bucată de pânză şi ştergeţi-le pe rând.

Faceţi cumpărăturile în piaţă
După ce aţi rezolvat cele trei probleme esenţiale - mielul, cozonacul şi ouăle roşii - puteţi trece la celelalte cumpărături, cum ar fi verdeaţa, legumele, băuturile şi fructele. Înainte de a face lista de cumpărături verificaţi mai întâi ce mai aveţi prin frigider ca să nu cumpăraţi anumite lucruri degeaba. Deşi la hipermarket e mai comod, optaţi pentru piaţă, deoarece preţurile vor fi mai mici. Dacă totuşi optaţi pentru magazinele mari, este bine să nu neglijaţi mărcile de produse, fiindcă acestea sunt mai ieftine decât cele arhicunoscute. Şi nu uitaţi că cele mai bune oferte sunt, de obicei, pe rafturile de mai jos!

Pont! Renunţaţi la obiceiul de a lua cadouri mari şi costisitoare de Iepuraş. Puteţi avea succes la cei dragi şi cu o prăjitură făcută în casă, de dumneavoastră, cu ouă frumos încondeiate sau cu un iepuraş de ciocolată.