Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În ultima vreme se tot vorbeşte despre cumpărăturile online, magazinele virtuale fiind în cele mai multe cazuri mai ieftine decât cele clasice. Ei bine, nu-i deloc o ştire falsă, deoarece există numeroase site-uri care vă pun la dispoziţie tot felul de produse sub preţul pieţei. Aşadar, gata cu cozile interminabile de la casele de marcat şi cu aglomeraţia din magazine, de acum înainte puteţi cumpăra tot ce vă doriţi cu un singur click pe internet.

Economisiţi timpul petrecut în magazine
Dacă până acum câţiva ani e-commerce însemna pentru români rapiditatea livrărilor şi economisirea timpului petrecut la cumpărături, acum se pune accent pe preţurile mici ale produselor, pe ofertele şi pe reducerile speciale. Cum e posibil? Foarte simplu: site-urile nu plătesc chirie pentru spaţiul închiriat şi nici atâtea taxe şi impozite ca un magazin, astfel încât îşi permit să practice tarife reduse.
În plus, multe persoane optează pentru internet, deoarece articolele de care au nevoie nu se găsesc toate în acelaşi loc şi în caz contrar ar pierde foarte mult timp pe drum de la un magazin la altul. Majoritatea românilor se abonează la tot felul de newslettere pe e-mail, iar în momentul în care apar oferte, respectivele persoane sunt anunţate prin e-mail şi pot intra pe site ca să dea comanda cu un singur click fie de la birou, fie din confortul propriei case.

Urmăriţi promoţiile online
Un alt motiv pentru care multe persoane apelează la internet pentru a-şi face cumpărăturile sunt faimoasele magazine din străinătate, care nu au încă sucursală în România. Astfel, doritorii intră pe site-urile respective şi cumpără produsele care îi interesează. În plus, pot urmări promoţiile online şi să dea comandă doar atunci când tarifele scad simţitor. În privinţa îmbrăcămintei trebuie să fiţi cu mare băgare de seamă, deoarece numerele diferă uneori faţă de cele din afara ţării, aşa că e foarte important să vă cunoaşteţi bine măsurile. Mai mult, pe unele site-uri puteţi proba îmbrăcămintea virtual, ceea ce este şi mai distractiv (de exemplu pe: http://www.tarafashion.ro).
Dacă în privinţa hainelor încă mai aveţi dubii, deşi nu ar trebui să existe nici acestea, pentru că o dată ce daţi măsurile corecte nu ar trebui să fie probleme, în cea a cărţilor sau electrocasnicelor n-aveţi de ce să vă faceţi griji. În plus, şi acestea trebuie să aibă garanţie, la fel ca acelea din magazine, şi în cazul în care este vreo problemă cu ele să le puteţi schimba sau repara.

Găsiţi cel mai bun preţ
Clienţii mediului comercial online preferă să cumpere în special cărţi, CD-uri, filme, produse electronice, electrocasnice şi componente hardware, maşini, bilete la concerte sau pentru vacanţă, dar asta nu înseamnă că se dau la o parte când vine vorba despre brazi de Crăciun sau chiar despre alimente. Iată câteva exemple de site-uri de pe care puteţi achiziţiona diverse obiecte la un preţ avantajos: www.altex.ro, www.domo.ro, www.emag.ro, www.ecost.ro, www.haineieftine.ro sau www.fundeal.ro. De asemenea, pe cunoscutul site: www.okazii.ro găsiţi tot felul de anunţuri cu obiecte noi sau la mâna a doua la preţuri extrem de avantajoase.
Nu trebuie neglijată nici pagina web www.price.ro, unde puteţi compara preţurile din mai multe magazine pentru un anumit produs. Aşadar, dacă sunteţi în căutarea unui obiect anume, acest site vă spune unde îl veţi găsi la cel mai bun tarif. De exemplu, acelaşi televizor LCD cu diagonala de 81 de centimetri, fullHD, îl găsiţi în magazinele înscrise pe site-ul www.price.ro de la preţul de 1.295,95 lei până la preţul de 1.798,99 lei, ceea ce înseamnă că, dacă alegeţi preţul cel mai mic, veţi face o economie de aproximativ 500 de lei. Un alt exemplu ar fi telefonul mobil Nokia 6288, pe care îl găsiţi, pe acelaşi site, la preţuri variind între 319,9 lei şi 624,24 lei.

Majoritatea firmelor virtuale oferă transport gratuit
Fiţi însă cu băgare de seamă la taxele de transport, să nu cumva să fiţi traşi în piept! Totuşi, majoritatea magazinelor virtuale oferă transport gratis, ceea ce înseamnă un avantaj în plus pentru dumneavoastră. Dacă acelaşi televizor LCD de care am vorbit îl cumpăraţi din magazine e necesar fie să îl transportaţi cu un taxi până acasă, fie să mergeţi la magazin cu maşina personală, ceea ce înseamnă un cost în plus.
Deşi sunt extrem de comode, mulţi se tem însă că achiziţiile online sunt riscante. Pentru a vă proteja şi a sta liniştiţi, e preferabil ca atunci când vă încumetaţi să luaţi ceva de pe internet să folosiţi un alt card decât cel de salariu, pentru a evita situaţiile neplăcute în care site-ul pentru care optaţi nu este unul serios sau parola dumneavoastră este „spartă”. Mai mult, cel mai bine este ca pe cardul pe care-l folosiţi pentru astfel de operaţiuni să nu aveţi sume mari.

Evitaţi operatorii economici care nu afişează adresa

Potrivit specialiştilor de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), atunci când faceţi cumpărături online fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet şi refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal, în schimb, să vi se ceară codul CVV (format din trei sau patru cifre, inscripţionat pe card). Cumpăraţi de la companii cunoscute sau despre care nu există comentarii negative ale altor clienţi pe forumuri. Evitaţi operatorii economici care nu afişează adresa, numărul de telefon şi codul unic de identificare fiscală. Dacă bunurile sunt expediate din străinătate, fiţi atenţi la taxele poştale şi la alte costuri pe care comerciantul nu le afişează, cum ar fi taxele vamale şi TVA, şi verificaţi pe site-ul vânzătorului condiţiile de returnare a bunurilor care nu vă plac sau asupra cărora v-aţi răzgândit, pentru că, de obicei, trebuie să suportaţi taxele poştale de retur, care pot fi semnificative. Tipăriţi la imprimantă comanda dumneavoastră, clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care veţi avea ulterior de rezolvat o dispută cu vânzătorul. Dacă aveţi probleme la achiziţionarea de produse din afara ţării, reclamaţia dumneavoastră trebuie soluţionată de o entitate străină. Achiziţionaţi produse foarte scumpe de la companiile din afara României doar dacă puteţi verifica reputaţia lor şi satisfacţia clienţilor. Există site-uri independente care evaluează calitatea serviciilor şi au „liste negre” pe care sunt trecute companiile sau persoanele care înşală clienţii.

Pont! Cele mai cunoscute şi mai cuprinzătoare site-uri de cumpărături online din lume sunt e-bay şi amazon.

Sfat! Dacă aţi avut probleme la achiziţionarea unui bun de pe internet puteţi face o sesizare la ANPC, la numărul de telefon 0800.080.999.