Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Fie că aţi cumpărat un apartament de curând ori v-aţi decis să-l renovaţi, e important să vă documentaţi din timp asupra materialelor necesare. Cel mai bine ar fi să apelaţi la o echipă specializată, care să se ocupe de lucrări, însă în cazul în care situaţia financiară nu vă permite puteţi ţine cont de câteva sfaturi care vă pot ajuta să nu cheltuiţi mulţi bani.

Faceţi inventarul lucrărilor şi al materialelor necesare
În primul rând trebuie să faceţi un fel de inventar al lucrărilor care trebuie efectuate şi apoi al materialelor necesare pentru acestea, ca să aflaţi dacă vă încadraţi în bugetul pe care-l aveţi. O renovare poate însemna câteva sute sau chiar câteva mii de lei, în funcţie de ceea ce vă doriţi.
Puteţi începe prin decopertarea gresiei, a faianţei, a linoleumului, a parchetului, a pereţilor sau a tavanelor stricate şi, eventual, demolarea ori refacerea unui zid, demontarea uşilor sau a ferestrelor dacă intenţionaţi să le înlocuiţi cu unele noi. Odată ajunşi în acest punct ar fi bine să profitaţi şi să refaceţi instalaţiile sanitare şi electrice, eventual şi sistemul de alimentare cu apă până la coloana comună şi chiar să demontaţi corpurile sanitare pe care doriţi să le înlocuiţi, cum ar fi WC-ul, cada ori chiuveta. Pentru cea mai mare parte dintre aceste lucrări e nevoie de cineva specializat în domeniu, deoarece improvizaţiile se pot dovedi periculoase.

Munciţi singuri şi economisiţi
După ce aţi trecut totul pe hârtie, vă puteţi apuca de treabă. Fie că optaţi pentru o echipă de muncitori calificaţi, fie că-l rugaţi să vă ajute pe un vecin care se pricepe, e important să petreceţi cât mai mult timp cu lucrătorii, deoarece muncind cot la cot îi veţi putea plăti mai puţin şi, în acelaşi timp, veţi supraveghea să nu facă risipă de materiale.
Dacă vă hotărâţi să lucraţi singuri veţi economisi câteva sute sau chiar mii de lei, manopera fiind scumpă. Majoritatea meseriaşilor cer ca preţul acesteia să fie acelaşi cu al materialelor. Aşadar, dacă pentru o cameră de 20 de metri pătraţi plătiţi pentru parchet de la 500 de lei în sus înseamnă că, dacă îl veţi monta singuri, veţi economisi o sumă egală cu aceasta.
Fiţi însă atenţi şi la ofertele firmelor. Unele dintre ele (cum ar fi www.costamit.ro) asigură montaj gratuit pentru parchetul achiziţionat din magazinele lor, iar altele oferă reduceri substanţiale în această perioadă. „Tarifele obişnuite ar fi: montat parchet 8 lei/mp, montat gresie/faianţă 25 lei/mp, glet plus zugrăveli lavabile 12 lei/mp. Evident, situaţia generată de criză ne-a obligat să ajungem chiar la tarife de 5 lei/mp pentru montat parchet sau 20 lei/mp pentru gresie, respectiv faianţă. Pentru cei care vor, cu siguranţă vor reuşi să lucreze şi singuri. Dacă vor o «mână de ajutor», ne pot găsi foarte uşor pe site-ul www.prita.ro, iar noi le vom da informaţiile necesare”, ne-a spus Iulian Bulintis, directorul firmei de construcţii şi renovări Prita Development. Sfaturi utile puteţi găsi şi pe site-ul www.proges.ro, în cazul în care vă hotărâţi să renovaţi singuri.

Măsuraţi cu atenţie suprafaţa încăperii
Preţul unui metru pătrat de gresie începe de la 25 de lei, iar cel de faianţă, de la 30 de lei, acesta variind în funcţie de model şi de material, de magazinul din care este achiziţionată şi de cantitatea cumpărată. E foarte important să măsuraţi cu atenţie suprafaţa încăperii, pentru a nu lua materiale în plus.
Cu montarea gresiei şi a faianţei e puţin mai dificil decât în cazul parchetului, deoarece plăcile nu se prind pur şi simplu între ele, ci au nevoie de un adeziv sau de amorsă, în funcţie de tipul care a fost ales. Astfel, dacă intenţionaţi să le montaţi singuri ar fi bine să cereţi sfatul vânzătorului.
Înainte de aplicarea faianţei trebuie să daţi un strat de amorsă cu bidineaua, nu cu trafaletul, pentru a reduce gradul de absorbţie al pereţilor. După aplicarea grundului aerisiţi timp de patru ore şi apoi treceţi la prepararea adezivului. De obicei, la un sac de 25 kg se pun aproximativ 8 litri de apă, dar e bine să citiţi înainte instrucţiunile de folosire şi de preparare. Întinderea adezivului se face cu o gletieră, iar placarea cu faianţă e recomandat să se realizeze din partea de jos a peretelui. Alegerea locului de unde se începe montajul e foarte importantă, pentru ca spaţiul unde vă rămân plăci mici tăiate să nu fie într-un loc uşor de observat. De asemenea, în ambele situaţii se recomandă utilizarea distanţierelor la începutul rândului. Rosturile pot fi chituite după 24 de ore de la placare, cu ajutorul unei gletiere din cauciuc.

Vopseaua antimucegai menţine curăţenia pereţilor mai mult
Înainte de a gletui şi zugrăvi pereţii, pregătiţi gaura pentru aparatul de aer condiţionat, dar şi pe cea pentru montarea hotei sau a aparatului de ventilat, ca nu cumva să aveţi surpriza de a-i strica la final. Apoi, asiguraţi-vă că pereţii şi tavanele sunt drepţi/e. Dacă nu sunt, va fi nevoie să-i gletuiţi, după care daţi o amorsă şi apoi urmează vopseaua lavabilă. Puteţi opta pentru formula antimucegai, cu ajutorul căreia veţi putea menţine curăţenia pereţilor mai mult timp. Vopseaua o puteţi găsi de la 4 lei până la 15 lei pe litru, sau chiar mai mult, depinde mult de calitate şi de nuanţe, iar un sac de glet de 10 kg poate costa de la 15-18 lei în sus.

Parchetul vine „la pachet“ cu instrucţiunile

De ceva vreme există pe piaţă tot mai multe tipuri de parchet laminat care vin „la pachet” cu instrucţiunile de folosire, tocmai pentru a reuşi să-l puneţi singuri şi a economisi. Pentru aceasta, în majoritatea cazurilor, aveţi nevoie de: folie PEE de minimum 2 mm grosime, pene de dilatare, bloc de batere, ferăstrău, ciocan, creion, ruletă şi boloboc. Pentru început, suprafaţa pe care urmează să fie montat parchetul trebuie să fie plană şi e necesar să îndepărtaţi toate decorurile de la nivelul peretelui. Dacă podeaua nu este bine nivelată trebuie turnată o şapă. Următorul pas este acoperirea acesteia, din perete în perete, cu folia PEE, al cărui rol este de a amortiza sunetele şi de a păstra căldura. În locurile în care se întâlnesc fâşiile de folie e bine ca acestea să fie suprapuse cu cel puţin 20 cm. Înainte de a monta parchetul, măsuraţi lăţimea camerei şi să o împărţiţi la lăţimea plăcilor. Dacă restul e mai mare de 5 cm trebuie să tăiaţi primul rând de plăci, pentru a putea încheia cu bucăţi întregi. Altfel nu se vor prinde bine între ele. În plus, distanţa minimă de la fiecare perete trebuie să fie de 15 mm, deoarece lemnul se dilată în timp. Pentru aceasta, în momentul în care aşezaţi prima placă folosiţi distanţiere, adică penele de dilatare.

Pont! Achiziţionaţi materialele de construcţii de la depozite, unde se practică cele mai mici preţuri.

Sfat! Stabiliţi cu vecinii sau cu prietenii care renovează în această perioadă să cumpăraţi împreună cele necesare, deoarece unele firme fac reduceri substanţiale pentru cantităţile mari.