Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Fie că v-aţi mutat în casă nouă şi trebuie să o utilaţi, fie că vreţi să înlocuiţi electronicele sau electrocasnicele vechi, care nu mai funcţionează, e important să vă documentaţi cu atenţie înainte de a scoate banii din buzunar, mai ales dacă aceştia nu sunt foarte mulţi.

Optaţi pentru aparatul de aer condiţionat cu montaj inclus
De regulă, marile magazine îşi promovează marfa prin toate mijloacele, de la reclame radio şi tv până la fluturaşi primiţi pe stradă, ştiri pe e-mail sau chiar detalii prin telefon. Aşadar, dacă vă interesează ceva anume nu trebuie decât să vă întindeţi puţin „antenele” şi veţi afla de îndată informaţii despre produsul respectiv. Dacă vă uitaţi după un aparat de aer condiţionat, spre exemplu, că tot e cald afară şi a devenit indispensabil, fiţi atenţi să fie din clasa A sau A+, ca să consume puţin curent electric. Preţurile diferă în funcţie de model, firmă şi magazinul de distribuţie, cel mai ieftin fiind în jur de 700 de lei. Atenţie însă! Dacă unele firme includ în preţ şi montajul, altele vă atrag în capcana preţului mic, pentru ca apoi să vă informeze că mai trebuie să daţi 100-200 de lei pentru montaj, aducându-vă la cunoştinţă ulterior că, dacă solicitaţi să vi-l monteze altcineva, vă veţi pierde garanţia. Aşa că e foarte important să ţineţi cont de aceste aspecte. În plus, pe internet găsiţi o mulţime de firme care se întrec în oferte care mai de care mai atrăgătoare.

Discount de până la 25% la frigidere
În ceea ce priveşte aragazurile, acestea pot fi găsite şi la un preţ puţin peste 300 de lei. Pe site-ul www.domo.ro, spre exemplu, sunt reduceri de până la 15% la aceste aparate, cel mai mic tarif fiind de 522 de lei, în timp ce la frigidere s-au făcut discounturi de până la 25%. La Flanco (www.eflamingo.ro) preţul unui aragaz porneşte de la 339 de lei, redus, transportul fiind gratuit pentru orice produs. Şi acesta din urmă este un aspect pe care trebuie să-l luaţi în calcul, deoarece un bun atât de voluminos, precum un aragaz, nu încape într-un taxi, de exemplu, şi-atunci e nevoie fie să cheltuiţi bani pe benzină, fie să închiriaţi o maşină specială pentru transport. Şi asta nu e tot. Firma are în prezent o promoţie potrivit căreia puteţi primi tot TVA-ul de 24% înapoi.

Plătiţi în rate, fără dobândă
Maşina de spălat cu deschidere prin faţă (front) porneşte de la 749 de lei, în timp ce tipul cu încărcare pe deasupra (top) porneşte de la 999 de lei la Flanco. Şi pe site-ul www.emag.ro găsiţi tot felul de promoţii, de la cadouri şi discounturi de până la 150 de lei la diverse produse. În plus, cardul firmei vă oferă posibilitatea să plătiţi în rate, fără dobândă. Cât despre cuptoarele cu microunde, dacă urmăriţi reducerile le puteţi găsi şi la 69 de lei, ceea ce înseamnă două bilete la un film 3D.
Şi pe site-ul Altex (www.altex.ro) găsiţi tot felul de oferte de genul: 25% reducere pentru orice storcător, reducere de 15% pentru aragaz, iar cu 1.299 de lei puteţi lua un calculator dotat cu tot ce îi trebuie, de la monitor, unitate şi chiar imprimantă. Preţul unui aspirator normal la www.domo.ro porneşte de la 98 de lei, iar al unuia cu apă de la 524 de lei. Pe site-uri precum www.shopmania.ro găsiţi nenumărate astfel de produse la preţuri începând de la 102 lei. Evident că produsele nu pot fi găsite doar pe internet, ci şi în magazinele corespunzătoare respectivelor site-uri.

Urmăriţi ofertele promoţionale
Ţineţi cont şi de hiperpunctele de pe cardul de fidelitate. Spre exemplu, există magazine unde, dacă faceţi cumpărăturile frecvent, acumulaţi puncte pe cardul de fidelitate, iar la un anumit interval de timp le puteţi folosi. Fie vi se oferă obiecte promoţionale în schimbul lor, fie vi se face o reducere la produsul la care doriţi. De asemenea, profitaţi de tichetele cadou şi de promoţiile de genul: „Cumperi două produse primeşti trei”, caz în care vă puteţi înţelege cu vecinii sau cu prietenii să mergeţi la shopping împreună, sau cele de genul: „La un aragaz primiţi gratuit o hotă” sau „La orice cameră foto primiţi husa pentru aparat gratuit”.

Banii luaţi pe paratul vechi, avans pentru altul nou
Dacă sunteţi în căutarea unui frigider, spre exemplu, pentru că vi s-a stricat cel vechi sau pur şi simplu vi se pare neîncăpător, iată cum puteţi face bani şi de pe urma acestuia. Fie îl vindeţi cuiva la un preţ mai mic, fie îl daţi la fiare vechi - cu siguranţă cântăreşte suficient de mult. Mai puteţi să căutaţi o firmă specializată în colectarea deşeurilor electrocasnice, dar în niciun caz nu-l aruncaţi la gunoi. E bine să ştiţi totuşi că nu toate aceste firme plătesc pentru bunul luat, chiar dacă el încă funcţionează. Oricum, în cazul în care reuşiţi să vindeţi bunul, indiferent în ce formă, veţi putea acoperi o mică parte din suma pe care-o veţi plăti pentru noul calculator, laptop, televizor sau orice altceva doriţi să cumpăraţi.

Profitaţi de punctele de fidelitate
În ceea ce priveşte telefoanele mobile, aria este foarte largă de câţiva ani încoace. Pe piaţă există tot felul de oferte de genul „Un telefon mobil la preţul de 1 leu, doar dacă faceţi abonament”. Cu toate astea, trebuie să citiţi cu mare atenţie toate clauzele înainte de a semna contractul, deoarece majoritatea companiilor vă obligă să încheiaţi abonamentul pe cel puţin doi ani, lucru care s-ar putea să nu vă convină. De asemenea, dacă aveţi deja prieteni sau rude abonate de multă vreme şi au acumulat în decursul timpului puncte de fidelitate, rugaţi-i să vă ajute să cumpăraţi mai ieftin telefonul dorit, la liber, adică pe cartelă.

Produse la mâna a doua, pentru toate buzunarele

Dacă nu ţineţi neapărat ca aparatura pe care o achiziţionaţi să fie nouă, ci vreţi ceva mai ieftin, dar totuşi performant, atunci trebuie să apelaţi fie la site-ul www.okazii.ro, unde veţi găsi absolut orice şi puteţi negocia cu vânzătorul, care în majoritatea cazurilor e persoană fizică, fie la magazinele second-hand. În plus, fiţi receptivi şi la propunerile prietenilor sau vecinilor care fac modificări în casă, poate vor să „scape” de obiectele mai vechi. Cât despre telefoanele mobile, acestea pot fi găsite la mai puţin de jumătate de preţ la mâna a doua, în stare bună.