Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Dacă aţi început vara cu gândul pesimist că nu vă veţi putea permite nicio distracţie din cauza lipsei banilor, e total greşit. Fericirea şi voia bună nu au constat întotdeauna în ieşiri în cluburi de fiţe, în mese la restaurante sau în şedinţele la saloanele de relaxare şi înfrumuseţare.

Bronzaţi-vă pe litoral cu doar 40 de lei
Dacă aveţi foarte puţini bani alocaţi distracţiei, nu vă rămâne de făcut decât să strângeţi gaşca de prieteni şi să vă gândiţi cum puteţi petrece vara fără să cheltuiţi prea mult. Iată însă şi câteva sugestii în acest sens. Dacă nu vă permiteţi să mergeţi în concediu la mare, cereţi ajutorul prietenilor pentru a afla care dintre ei are o maşină ce consumă foarte puţin. Cuplaţi-vă mai mulţi şi daţi o fugă de o zi pe litoral, astfel încât să nu vă coste decât benzina. Dacă sunteţi din Bucureşti, spre exemplu, asta înseamnă aproximativ 40 de lei de persoană în cazul în care mergeţi cinci persoane într-o maşină. Nu uitaţi ca alături de costumul de baie din bagaj să puneţi şi câteva sandvişuri preparate în casă, eventual un fruct şi ceva de băut, ca să nu cheltuiţi bani pe mâncare la plajă. În acest fel veţi economisi în jur de 10 lei pe micul dejun şi aproximativ 30-40 de lei care se cuveneau prânzului şi băuturilor răcoritoare.
Sugestia noastră de distracţie nu se opreşte doar la plajă şi la bălăceala în mare, ci puteţi pune în portbagaj şi o minge, un set de palete de badminton, tabla de şah sau orice alt joc ce vă pasionează. De asemenea, dacă intenţionaţi să rămâneţi peste noapte, nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră cortul. Plimbarea de seară pe faleză nu se compară cu nicio terasă de fiţe. Şi, uite-aşa, vă bronzaţi şi vă distraţi pe litoral cu doar 40 de lei.

Închiriaţi biciclete gratuit, doar cu buletinul
În cazul în care vă place să faceţi mişcare, organizaţi o reuniune de grup şi daţi turul localităţii în care locuiţi cu bicicleta sau cu rolele. Dacă nu aveţi aşa ceva, împrumutaţi de la vecini sau de la amici. De asemenea, în oraşele mari există diverse centre, în special în parcuri, unde puteţi închiria biciclete gratuit, doar cu buletinul. Cu siguranţă prietenii, indiferent de vârstă, vor fi încântaţi să se angajeze într-o astfel de aventură în aer liber.
Totodată, mai puteţi opta pentru aparatele de fitness care există în unele parcuri, cum ar fi în cel din spatele Palatului Copiilor sau în Kiseleff din Capitală. Tot în unele parcuri găsiţi mese de tenis, unde puteţi juca în voie, oricât doriţi, fără bani. În plus, pădurile din apropierea localităţilor reprezintă, de asemenea, o destinaţie potrivită pentru o escapadă. Nu-i nevoie de bani ca să staţi la aer curat, să mâncaţi seminţe, să jucaţi leapşa cu cei mici sau, de ce nu, chiar să vă bronzaţi sau să daţi un party în aer liber. Şi ştrandurile de cartier, unde se practică tarife mici, reprezintă o variantă bună de distracţie.
Cât despre frecventarea unui salon de înfrumuseţare sau a unei piscine amenajate într-un centru de îngrijire corporală, nu vă mai faceţi sânge rău că nu vă permiteţi, ci mergeţi la râul din apropierea localităţii sau la bazinul de înot din cartierul dumneavoastră, unde cu siguranţă e de două-trei ori mai ieftin.

Căutaţi cluburile în care fetele au intrarea liberă
Dacă sunteţi împătimiţi ai cluburilor, căutaţi-le pe cele mai ieftine. Oraşele universitare, spre exemplu, sunt pline de localuri pentru studenţi, care au multe oferte tentante, de genul: joia se dau shot-uri (băutură) gratis, miercurea toată lumea are intrare liberă până la ora 23:00, fetele intră gratis sau plătesc 20 de lei intrarea şi consumă de 15 lei. Indiferent că mai sunteţi studenţi sau nu, întotdeauna veţi fi bineveniţi la petrecere atât timp cât vă veţi păstra buna dispoziţie şi nu veţi ieşi de pe ringul de dans, aşa că tot ce trebuie să faceţi e să căutaţi localul şi ziua care vi se potrivesc, astfel încât să plătiţi mai puţin.

Încingeţi un campionat de tenis pe consola Wii
Faceţi parte din categoria celor cărora nu le plac cluburile, dar nu prea se dau în vânt nici după plimbări? Ei bine, uitaţi şi de jocurile mecanice care, pe lângă faptul că provoacă dependenţă, vă fac să băgaţi mâna adânc în buzunar. Dacă vă place biliardul sau sunteţi înnebuniţi după popice aveţi trei variante. Fie căutaţi printre prieteni pe cineva care are aşa ceva acasă şi mergeţi să jucaţi la el, fie vă interesaţi de localurile unde sunt cele mai mici preţuri la aceste jocuri. Chiar şi o diferenţă de 5 lei pe oră contează. O altă alternativă este să vă autoinvitaţi acasă la prietenul care tocmai şi-a cumpărat o consolă Wii şi încingeţi un campionat de tenis, de fotbal, de box sau orice aveţi la îndemână.

Două bilete la film la preţ de unul singur
Iubitorii de artă pot profita de evenimente de genul „Noaptea muzeelor” pentru a vizita aceste locaţii fără bani, deşi e necesar să se înarmeze cu multă răbdare, deoarece aglomeraţia este pe măsură. Nu vă feriţi nici de ieşirea la film din motive financiare! Ce-i drept, un bilet la cinematograful dintr-un mall poate depăşi 30 de lei, dar există încă locaţii mai puţin cunoscute unde tariful este de 8 lei sau poate chiar mai puţin. În plus, puteţi profita şi de ofertele de genul „Orange Film”, şi astfel să cumpăraţi două bilete la preţ de unul singur într-o anumită zi din săptămână.
Pentru teatru sau operă, cel mai indicat e să luaţi locuri pe rândurile mai din spate sau de la lojă, unde preţul este uneori chiar şi cu 50% mai mic decât pe scaunele din faţă. Chiar dacă nu veţi putea „atinge” actorii cu mâna, puteţi savura piesa la fel ca şi ceilalţi spectatori din sală. Este important să reţineţi că premierele sunt întotdeauna mai scumpe, aşa că, dacă nu ţineţi neapărat să vedeţi piesa printre primii, după ceva vreme vă veţi putea bucura de ea la un preţ accesibil.

Mergeţi la locurile de joacă special amenajate de primării

Criza financiară i-a dat peste cap mai ales pe părinţi. Oriunde ar merge cu copilul, acesta se agaţă de cele mai scumpe jucării, iar maşinuţele cu plată de la locurile de joacă îl atrag precum un magnet. De aceea, e indicat să nu plecaţi de acasă fără cel puţin o jucărie pentru ca atunci când cel mic vedea un magazin să i-o puteţi da şi să-l convingeţi mai uşor să renunţe la ideea de a cumpăra alta. De asemenea, evitaţi zonele din locurile de distracţii unde sunt tot felul de maşinării care funcţionează cu bani sau cu fise, ci mergeţi la zonele de joacă special amenajate de primării, unde nu trebuie să plătiţi nimic.

- Este important să fiţi la curent cu toate noutăţile, să vă faceţi mulţi prieteni şi să fiţi creativi, pentru că uneori distracţia poate fi şi gratuită.