Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În vremurile noastre, cunoaşterea unei limbi străine a devenit esenţială pentru a ne descurca la locul de muncă, dar şi în viaţa de zi cu zi. Fie că vă pregătiţi să plecaţi în concediu şi vreţi să ştiţi câteva noţiuni de bază dintr-o altă limbă străină, fie că v-aţi găsit de lucru peste graniţe ori chiar în ţară la un patron străin, ar fi bine să vă apucaţi de studiat, pentru că numai aşa veţi obţine performanţă în timp util. Dacă nu vă permiteţi să cheltuiţi prea mult, aveţi şi variante convenabile.

Cea mai utilizată este engleza
Engleza este necesară pentru oricine vrea să lucreze în special într-o multinaţională. În cazul în care cunoaşteţi limba cât de cât şi doriţi doar să vă perfecţionaţi va fi mult mai uşor. Căutaţi notiţele sau cărţile din şcoală şi uitaţi-vă peste ele, pentru a vă reîmprospăta memoria, apoi interesaţi-vă de firmele care organizează astfel de cursuri.
Nici dacă sunteţi începători nu trebuie să vă faceţi griji, deoarece există tot felul de oferte de cursuri pe piaţă pentru toate gusturile, în funcţie de ce anume aveţi nevoie. De asemenea, puteţi opta pentru cursurile gratuite, pentru ajutorul acordat de o cunoştinţă care se pricepe sau pentru cursurile plătite, care se finalizează cu un examen în urma căruia veţi obţine o diplomă recunoscută oficial. Indiferent de alegerea făcută, e bine să ştiţi că, în plină criză economică, multe firme lasă din preţ pentru a atrage clienţi. Aşadar, urmăriţi ofertele de genul: „Recomandă la trei prieteni să se înscrie la curs şi vei plăti la jumătate de preţ”, „În perioada (...) reducerea la cursul de (...) este de 20%” ori „La două cursuri plătite al treilea este mai ieftin”.

Aveţi posibilitatea de a plăti în rate
Unele firme care organizează cursuri de limbi străine oferă şi posibilitatea de achitare în rate. „În această vară, Echo a pregătit cursuri scurte, de vară, care să vă introducă în universul limbii engleze. Modulul este de 18 ore, tariful, de doar 300 de lei, iar plata se poate face în două rate. De asemenea, pe parcursul întregului an, Echo oferă o reducere de 10% pentru reînscrierea la următorul modul. Această ofertă este valabilă atât în cazul cursurilor de grup, cât şi al celor individuale, cu excepţia celor de limba engleză, varianta grup”, ne-a spus Nicoleta Ioniţă, coordonator Servicii Training la Centrul de Limbi Străine şi Traduceri Echo.
În plus, îi puteţi înscrie la cursuri şi pe cei mici. „Şcolile de limbi străine Follow Me oferă cursuri de limba engleză şi franceză pentru copii cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani atât pe perioada verii, cât şi a anului şcolar, iar pentru adulţi puteţi găsi module de patru luni. În această perioadă practicăm un discount de 10% pentru înscrierile în următorul an şcolar şi unul de 4% pentru membrii aceleiaşi familii, respectiv fraţi, părinţi, copii”, ne-a spus şi Cristina Cosmescu, coordonator profesori Follow Me. Spre exemplu, potrivit ofertei acestei firme, un micuţ înscris într-o grupă formată din şase-nouă cursanţi, pentru un curs de 64 de şedinţe, care se desfăşoară în 32 de săptămâni, va plăti 1.890 de lei, în loc de 2.100 de lei, cât era tariful iniţial. În ceea ce priveşte cursurile pentru adulţi, acestea au preţul de 10 lei pe oră - cele de 32 de şedinţe, care se fac în 16 săptămâni, costă 935 de lei, în loc de 1.100, cât era înainte de reducerea de vară.

Caiete şi CD-uri pentru acasă, cu 20% reducere
Unele firme, de exemplu, vă pot pune la dispoziţie caiete şi CD-uri/DVD-uri speciale, cu ajutorul cărora puteţi învăţa limba dorită în confortul propriei case. Spre exemplu, la Eurocor (www.eurocor.ro), în această perioadă se practică o reducere de 20% pentru un caiet. Spre exemplu, pentru modulul de limba japoneză e nevoie de 20 de caiete, fiecare la preţul de 41 de lei, la reducere (preţul întreg este de 51,25 lei). Şi pentru celelalte cursuri, cum ar fi design interior, arta fotografiei, grafică pe calculator, webdesign, operator DTP, contabilitate, inspector de resurse umane sau marketing, firma practică aceeaşi reducere, de 20%.

Perfecţionaţi-vă cu ajutorul materialelor gratuite de pe internet
Dacă vă pricepeţi să lucraţi la computer şi să navigaţi pe internet, nu neglijaţi cursurile online gratuite, de genul celor de pe site-urile www.cursuri-online.info, www.ecursuri.ro, www.linguasnet.com sau chiar www.bbc.co.uk/languages/steps (siteul BBC), care pun la dispoziţie cursuri de franceză, italiană, spaniolă, germană, chineză-mandarină, portugheză sau greacă. În plus, acesta din urmă are un sistem de învăţare a limbii şi prin e-mail în numai 12 săptămâni. Tot ce vă trebuie sunt voinţa şi dorinţa de perfecţionare.

Rugaţi amicii să vă ajute

Cursurile de calculatoare, de asemenea, sunt la mare căutare, mai ales pentru persoanele trecute de 40 de ani, care au rude în străinătate şi vor să comunice rapid cu ele. În principiu, şi la cursurile de calculatoare se practică aproximativ aceleaşi reduceri ca la cele de limbi străine. Diferenţa este că, în acest caz, puteţi apela la copii, la prieteni sau vecini care se pricep dacă nu vreţi să cheltuiţi bani. După un scurt instructaj, în care vă învaţă să porniţi calculatorul, să scrieţi şi să vă conectaţi la internet, vă pot arăta tot felul de site-uri şi forumuri de pe care puteţi învăţa lucruri noi. Dacă nu cunoaşteţi o astfel de persoană, înscrieţi-vă la un curs, dar nu luaţi unul cu foarte multe ore, ci doar de iniţiere, pentru a nu plăti mult, iar ulterior vă puteţi perfecţiona singuri. De exemplu, un curs de iniţiere în Word (program de scriere), de cinci zile, cu trei ore pe zi, costă 150 de lei, iar unul de trei zile, cu patru ore pe zi, costă 100 de lei pe www.e-school.ro. La alte firme, de exemplu la Absolute School (www.absoluteschool.net), preţul diferă în funcţie de zilele în care se ţin orele. Un curs de operator PC care se desfăşoară în zilele lucrătoare, de exemplu, costă 460 de lei, iar preţul unuia ce are loc în week-end este de 490 de lei.

Recalificări pe bani europeni

Pe site-ul Eurodeal (www.cursuridecalificare.ro) veţi afla detalii despre lecţiile de schimbare a profesiei. Fie că optaţi pentru cea de bucătar, lucrător în comerţ, confecţioner îmbrăcăminte, barman sau inspector de resurse umane, dacă vă grăbiţi puteţi plăti pachetul cu până la 100 de lei mai puţin, respectiv 490 de lei. Dacă aţi rămas şomer şi vreţi să vă schimbaţi meseria puteţi găsi cursuri de recalificare şi pe site-ul www.fundatiaapt.ro, iar special pentru mămicile care se întorc pe piaţa muncii după concediul de creştere a copilului şi care nu-şi mai găsesc de lucru, Asociaţia C4C - Communication for Community pune la dispoziţie diferite cursuri, toate pe bani europeni. Detalii puteţi afla la numărul de telefon 031.711.52.40.

În fiecare lună agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă oferă, gratuit, o serie de programe de formare profesională. De exemplu, în această lună sunt disponibile 186 astfel de cursuri pentru un număr de 3.865 de şomeri. Detalii pe www.anofm.ro sau la telefon 021.303.98.34.